Burgemeester van Beveren wil op korte termijn Zwijndrecht helpen, na goedkeuring van fusie met Kruibeke

Burgemeester Marc Van de Vijver (CD&V) is blij dat de gemeenteraad van Zwijndrecht voor een fusie kiest met Beveren en Kruibeke. Hij wil problemen met de politiezone en het openbaar vervoer op korte termijn oplossen. "En ook de eigenheid van Burcht en Zwijndrecht moet behouden blijven."

De gemeente Zwijndrecht is al langer voorstander van een grote fusie in het Waasland, met Kruibeke en Beveren. De gemeenteraad van Zwijndrecht heeft die nu goedgekeurd, dus de fusiegesprekken kunnen starten. Burgemeester van Beveren Marc Van de Vijver (CD&V) wil daarbij Zwijndrecht ondersteunen.

"Fusie goed voor de politiewerking", zegt burgemeester van Beveren

"Op korte termijn moeten we de problemen bij de politie in Zwijndrecht oplossen" zegt Marc Van de Vijver. Ons korps is in het verleden bijgesprongen, omdat er een tekort is aan politieagenten. Zonder fusie zitten we met twee arrondissementen en is dat vaak moeilijk. Door de fusie in het vooruitzicht, kan dat sneller opgelost worden. We moeten op korte termijn naar een integratie gaan, zodat de basis van politiezorg al kan gegarandeerd worden."

"Ook op vlak van openbaar vervoer en financiën zullen de inwoners van Zwijndrecht er wel bij varen", zegt Van de Vijver

"Ook het openbaar vervoer kunnen we beter maken. We moeten ervoor zorgen dat inwoners van Zwijndrecht er niet op achteruit gaan. Er is ook vrees dat de eigenheid van Burcht en Zwijndrecht verloren zou gaan. In Beveren hebben we daar goede ervaring in. Wij zijn een fusiegemeente van 8 deelgemeenten, waar we altijd hebben geïnvesteerd in de eigenheid. Die hebben allemaal nog hun eigen 'smoel'. Het is de bedoeling om dat op die manier in Zwijndrecht uit te bouwen. Zodat de dienstverlening op vlak van cultuur, sport, en onderwijs op lokaal niveau kan blijven bestaan." En dat de gemeentebelasting voor de Zwijndrechtenaren omhoog zou gaan, weerlegt de Beverse burgemeester ook: "Zwijndrecht heeft zelf al beslist die belasting te verhogen, zonder dat er van een fusie sprake was."

"Nu constructief de fusie voorbereiden"

De goedkeuring in Zwijndrecht verliep moeizaam. CD&V vormde daarvoor een wisselmeerderheid met oppositiepartijen Vlaams Belang en N-VA. Vorige maand was er nog een volksraadpleging over een mogelijke fusie. Van de mensen die hun stem uitbrachten, sprak 80 procent zich uit tegen de fusie. Ook de burgemeester van Zwijndrecht reageerde teleurgesteld achteraf, dat de burger niet gevolgd werd. Maar Volgens de Beverse burgemeester, zullen de gesprekken uiteindelijk wel lukken. "Het is een beslissing van de gemeenteraad en die is bindend. Dat is nu eenmaal de democratie. Ik denk dat de burgemeester van Zwijndrecht zich zal neerleggen bij de beslissing en constructief zal meewerken. Ik ben natuurlijk niet blind voor wat er in Zwijndrecht de afgelopen maanden gebeurd is. Nu moeten we in alle sereniteit en rust kijken naar de toekomst., om er voor te zorgen dat de fusie in 2025 goed van start gaat. We moeten er alle drie beter van worden", besluit Van de Vijver.

Meest gelezen