Stad Antwerpen verlaagt de gemeentebelasting van 8 naar 7 procent

De stad Antwerpen verlaagt vanaf 2024 de gemeentebelasting van 8 naar 7 procent. Dat heeft burgemeester Bart De Wever (N-VA) meegedeeld op een persconferentie. Opvallend: in buurgemeente Borsbeek, waar bij een volksraadpleging vorige maand een meerderheid tegen een fusie met Antwerpen stemde, ligt de gemeentebelasting óók op 7 procent.

De stad Antwerpen verlaagt de aanvullende personenbelasting van 8 naar 7 procent. "Antwerpen is financieel gezond. Dat hebben we te danken aan goed en zorgvuldig bestuur", aldus de Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA). "Antwerpenaren plukken daar nu de vruchten van. Zij worden verlost van het decennialange belastingjuk dat op hun schouders lag. De aanvullende personenbelasting duikt nu onder het Vlaamse gemiddelde."

De gemeentebelasting van 8 procent was een van de redenen waarom een meerderheid van de inwoners van buurgemeente Borsbeek zich vorige maand uitsprak tegen een fusie met Antwerpen. Op de volksraadpleging van 24 september stemde 77 procent van de deelnemende inwoners van Borsbeek tegen zo'n fusie. In Borsbeek bedraagt de gemeentebelasting 7 procent.

Uit een rapport van het Agentschap Binnenlands Bestuur blijkt dat een verlaging van de gemeentebelasting gebruikelijk is in fusiegemeenten. Die wordt dan vastgelegd op het niveau van de gemeente met het laagste tarief. De beslissing om het tarief in Antwerpen te verlagen kan dus ook worden beschouwd als een gebaar van goede wil naar de inwoners van Borsbeek.

Op 18 december nemen de gemeenteraden van Borsbeek en Antwerpen de uiteindelijke beslissing over een fusie.

BEKIJK - "Inwoners van Borsbeek zullen geen belastingverhoging moeten slikken" :

Videospeler inladen...

Meest gelezen