Een politieafzetting na na de aanslag in Brussel.

Mogelijke betrokkene bij aanslag in Brussel opgepakt in Spanje

De Spaanse politie heeft een man opgepakt die ervan verdacht wordt betrokken te zijn bij de aanslag van 16 oktober in Brussel. Dat meldt de Spaanse politie in een persbericht. De man was voortvluchtig en kon in de provincie Malaga gevat worden dankzij informatie van de Belgische autoriteiten. 

De verdachte is een van de personen die van Abdesalem Lassoued, de dader van de aanslag in Brussel, een video hadden ontvangen waarin Lassoued de aanslag opeiste.

Het federaal parket had aan de Spaanse politie gevraagd om het telefoonnummer te identificeren dat op het toestel van Lassoued werd gevonden. Op basis van de informatie die uit dat onderzoek naar boven kwam, bleek dat de man internationaal gezocht werd voor allerlei criminele activiteiten.

Zo wordt de man verdacht van drugshandel, wapenhandel, witwassen van geld en lidmaatschap van een criminele organisatie. Of en in welke mate de verdachte betrokken is bij de aanslag in Brussel, hulp heeft geboden of op de hoogte was, is niet duidelijk. 

De Spaanse politie kon de man vatten in Malaga, waar hij zich schuilhield onder een valse identiteit en met valse documenten.

Bij zijn arrestatie werd ook het huis van de man doorzocht. De politie nam daarbij verschillende documenten, een som geld en elektronicamateriaal in beslag. "De speurders onderzoeken al dat materiaal om na te gaan welke band de twee personen precies met elkaar hadden", aldus de Spaanse politie.

De verdachte is vandaag voor de Spaanse onderzoeksrechter verschenen, die besloten heeft hem onder aanhoudingsbevel te plaatsen. 

Gisteren werd nog een man uit Tervuren opgepakt in verband met de aanslag. De man, een 44-jarige Tunesiër, wordt ervan verdacht dat hij het wapen zou hebben geleverd waarmee Lassoued twee Zweedse voetbalsupporters heeft doodgeschoten.

Eerder werd er ook in Nantes al iemand opgepakt voor verhoor. In Parijs werden twee mannen in beschuldiging gesteld en in Dresden, in Duitsland, heeft een huiszoeking plaatsgevonden in het onderzoek naar de zaak. 

Meest gelezen