2023 CQ Roll Call
© 2023 CQ Roll Call

Democraat Dean Phillips daagt partijgenoot Joe Biden uit voor het Amerikaanse presidentschap

Na maanden van speculaties kondigt de Democraat Dean Phillips zijn kandidatuur voor het Amerikaanse presidentschap aan. Daarmee gaat hij de strijd aan met de huidige president, Joe Biden. Volgens Phillips stevenen de Democraten af op een verkiezingsnederlaag als Biden het opnieuw opneemt tegen de Republikein Donald Trump. "Geef de fakkel door", is zijn boodschap aan de huidige president.

In een interview met nieuwszender CBS kondigde Dean Phillips aan dat hij in de race naar het Amerikaanse presidentschap stapt. De Democraat uit de staat Minnesota liet al maanden uitschijnen dat hij zich kandidaat wilde stellen. Zo was er al een campagnebus van Phillips gespot die op weg was naar New Hampshire, in het noorden van het land. 

Wie is Dean Phillips?

Dean Phillips is een Democratische politicus in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Daar vertegenwoordigt hij zijn thuisstaat Minnesota. Phillips wordt gekenmerkt door zijn gematigde agenda, die bijna gelijk loopt met het beleid van Joe Biden. 

Phillips is ook lid van de Problem Solvers Caucus in het Huis, die meer dialoog tussen Democraten en Republikeinen bepleit. Phillips gelooft dat beide partijen, ondanks het wederzijdse wantrouwen, nog steeds kunnen samenwerken. Zijn campagneslogan "Everyone's invited" moet dat illustreren.

"Geef de fakkel door"

Met zijn kandidatuur gaat Phillips de strijd aan met de huidige Amerikaanse president, Joe Biden. Nochtans geeft Phillips aan dat hij een fan is van Bidens prestaties. Phillips heeft dan ook bijna elke keer voor de plannen van de president gestemd.

"Als democraat bewonder ik Joe Biden. Hij heeft dit land gered. Hij kan zijn nalatenschap cementeren", zei hij in een interview met nieuwszender NBC. "Toch vraag ik de president om de fakkel door te geven."

Phillips gelooft namelijk niet dat Biden de verkiezingen van 2024 zal winnen. Daarvoor wijst hij naar de zorgen over de Amerikaanse economie en de leeftijd van Biden, iets wat andere analisten ook aanhalen. 

"Ik zal niet stilzitten. Ik zal niet zwijgen wanneer de cijfers zo duidelijk tonen dat we in november een ramp tegemoet gaan." Volgens Phillips zijn vooral Bidens "approval ratings" een slecht voorteken. Dat is een schatting van het percentage Amerikanen dat achter het beleid van Joe Biden staat. Volgens onderzoeksbureau Gallup staat dat cijfer ondertussen op 37 procent. 

"Verspilling van middelen"

Het is ongebruikelijk dat een zittend president de strijd moet aangaan met iemand van zijn eigen partij. De partij probeert dat net te vermijden, omdat een aanslepende verkiezingsstrijd de kans op de eindoverwinning net verkleint. Dat gebeurde onder meer in 1980, toen Ted Kennedy de strijd aanging met president Jimmy Carter. Dat droeg bij aan de verkiezingsoverwinning van Republikein Ronald Reagan.

De vraag is of Phillips hoe dan ook een kans maakt. Heel wat Democraten zullen hem zijn kandidatuur niet in dank afnemen. Ken Martin, voorzitter van het Democratische Farmer-Labour in Minnesota, gaf al aan dat hij niet voor Phillips zal stemmen. "Voorverkiezingen verspillen alleen maar de middelen die we nodig hebben om Donald Trump en de MAGA-extremisten die onze democratie bedreigen te verslaan", reageerde Martin.

Meest gelezen