Beschuldigde van martelmoord riskeert nu al 20 maanden voor dealen van cannabis tijdens elektronisch toezicht

Genk -

De 27-jarige W. H. uit Genk staat binnenkort als een van de hoofdverdachten voor de jury in het assisenproces rond de ‘martelmoord’. Vrijdagochtend moest hij eerst nog voor de correctionele rechter verschijnen voor het bezit en de verkoop van cannabis tijdens zijn elektronisch toezicht. Een kalasjnikov zorgde voor paniek bij een potentiële afnemer, die naar de politie stapte.

Shauni Deferm

Op 30 juni 2022 wandelde een man het politiekantoor binnen met het verhaal dat hij eerder toevallig bij de Genkenaar over de vloer was geweest om drugs aan te kopen. De getuige vertelde dat W. H. niet alleen een kilo cannabis en een zak vol cocaïne in de veranda had liggen, maar dat hij tijdens dat bezoekje ook graag showde met een kalasjnikov.

W. H. zat in die periode thuis met een enkelband waardoor de politie op basis van die informatie overging tot een huiszoeking. In totaal werd er ruim 44 gram cannabis aangetroffen, waarvan een deel verstopt was in een doos babyvoeding. De rest droeg de twintiger op zak. Van de andere drugs en het wapen was geen spoor. Daarvoor wordt hij dan ook niet vervolgd.

De 27-jarige W. H. uit Genk staat binnenkort als een van de hoofdverdachten voor de jury in het assisenproces rond de ‘martelmoord’.© HBVL

Eigen gebruik

Voor de aangetroffen cannabis moest de twintiger het wel voor de Tongerse correctionele rechter uitleggen. “Ik zat met een enkelband thuis en ik had het toen heel moeilijk”, klonk het. “Ik heb dan maar drugs in een grote hoeveelheid gekocht, zodat ik niet altijd mensen moest lastigvallen. Dat was absoluut niet voor verkoop, maar voor eigen gebruik. Er kwam wel eens een vriend langs en dan wisselde we wat uit of rookte hij een jointje mee. Dat is hetzelfde als een pakje sigaretten opendoen. Maar ik heb nooit iets verhandeld of afgeleverd”, sprak hij. Toch is de procureur overtuigd dat de feiten bewezen zijn. Zij vraagt een celstraf van twintig maanden en een geldboete van 8.000 euro.

Zijn advocate vroeg de vrijspraak voor de handel en een herkwalificatie naar bezit van cannabis voor eigen gebruik in plaats van bezit voor verkoop.

Vonnis volgt op 20 november.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer