Pater (80), die vroeger in Sint-Barbaracollege werkte, op non-actief gezet in Aalsterse school waar hij nu vrijwilliger was

Een pater die werkte als vrijwilliger voor de pastorale werking in het Sint-Jozefscollege in Aalst is met onmiddellijke ingang op non-actief gezet. Eerder deze week getuigden voormalig minister Vincent Van Quickenborne en radiopresentator Sven Ornelis over misbruik in een andere school in Gent. De pater was daar vroeger ook actief. Sinds de getuigenis kwamen verschillende meldingen van kindermisbruik door de man binnen. De pater ontkent zelf alles.

Een pater die tot voor kort werkzaam was als vrijwilliger in het Sint-Jozefscollege in Aalst is met onmiddellijke ingang op non-actief gezet door de directie van de school. Dat na beschuldigingen van kindermisbruik. Hij werkte voordien in het Sint-Barbaracollege in Gent, maar vertrok later naar Aalst waar hij ook directeur was van Levensvreugde Verblijven vzw. 

De meldingen kwamen er nadat voormalig minister Vincent Van Quickenborne en radiopresentator Sven Ornelis getuigden over misbruik in het Sint-Barbaracollege.

BEKIJK - Drie oud-medewerkers van het Sint-Barbaracollege zouden zich vergrepen hebben aan leerlingen:

Videospeler inladen...

Het Sint-Jozefscollege in Aalst is pas sinds donderdagavond op de hoogte van de beschuldigingen en ondernam meteen actie. “De man is nu op non-actief gezet en is niet meer welkom op het hele schooldomein", reageert algemeen directeur van de school Liesbeth Van den Bossche. “We zijn ook een brief aan het opstellen die we naar de ouders van de leerlingen zullen versturen. Daarin gaan wij hen deze maatregelen meedelen.”

Klachten in 2010

De pater moest in 2010 al eens verschijnen voor de commissie-Adriaenssens na klachten van grensoverschrijdend gedrag. Deze commissie onderzocht meldingen van seksueel misbruik in de kerk. De directie van het Sint-Jozefscollege was naar eigen zeggen niet op de hoogte van de eerdere klachten in 2010. “Hij stond ook niet in eerste lijn in contact met de leerlingen. Hij was hier vooral actief voor de pastorale werking en begeleidde de studiemeesters. Daarnaast deed hij ook nog misvieringen”, zegt directeur Van den Bossche.

“Het is pijnlijk en lastig om hiermee geconfronteerd te worden", gaat Van den Bossche verder. "We denken vooral aan de ouders en hun bezorgdheden. We zijn zelf geschokt en we gaan er alles aan doen om te voorkomen dat zulke zaken in de toekomst nog zullen gebeuren. Wij veroordelen elke vorm van grensoverschrijdend gedrag op onze school”, aldus nog Van den Bossche.

Meest gelezen