Jeannine Leduc (84), grondlegger van de euthanasiewet, overleden

Eresenator Jeannine Leduc (Open VLD) is op 84-jarige leeftijd overleden. Ze was een van de grondleggers van de euthanasiewet in ons land. Daarna was ze ook burgemeester van Wellen. Leduc zou zelf gekozen hebben voor euthanasie na een slepende zieke.

Jeannine Leduc is overleden. Dat meldt Open VLD-voorzitter Tom Ongena op X, het voormalige Twitter. Leduc was jarenlang een van de boegbeelden van de liberale partij. Tussen 1993 en 2007 zat ze in de Senaat. Ze was ook actief in de lokale politiek van Wellen. Ze zetelde jaren in de gemeenteraad en was van 1996 tot 1998 burgemeester.

BEKIJK - "Terzake" heeft Jeannine Leduc geïnterviewd op 21 maart 2001:

Videospeler inladen...

Euthanasiewet

Leduc werd vooral bekend als de "moeder van de euthanasiewet". Die werd in mei 2002 goedgekeurd. Hiermee werd België na Nederland het tweede land ter wereld met wetgeving die euthanasie onder bepaalde voorwaarden depenaliseert. Leduc was één van de trekkers achter het wetsvoorstel.

"Niemand verdient het om een afschuwelijke dood te sterven als de pijn zo hels is en herstel uitgesloten", zei ze daarover in 2007 in Het belang van Limburg. Leduc koos na een slepende ziekte zelf voor euthanasie.

Meest gelezen