Waarom heeft Israël vooralsnog gewacht om het grondoffensief in te zetten in Gaza?

Het Israëlische leger heeft in de vooravond aangekondigd dat zijn "grondtroepen hun operaties vanavond zullen uitbreiden." Of dat betekent dat vanavond het langverwachte grondoffensief zal beginnen, is nog niet duidelijk. Wel is duidelijk dat Israël al lang gewacht heeft. En dat heeft verschillende redenen, zegt Mart de Kruif, Nederlands oud-commandant van de Landstrijdkrachten in “Terzake”. Het interview werd afgenomen voor de aankondiging van het Israëlische leger.

Amerikaanse straaljagers hebben vorige nacht Iraanse doelwitten gebombardeerd in Syrië. Washington stelt dat de aanvallen gericht waren op munitie- en wapendepots, als reactie op recente drone-aanvallen op Amerikaanse troepen in Irak en Syrië. 

Amerikaans minister van Defensie Austin benadrukte dat de aanvallen "los staan van het lopende conflict tussen Israël en Hamas en geen verschuiving vormt in de Amerikaanse aanpak daar".

Indamming

“Dit is geen uitbreiding van het conflict, maar eerder een indamming - containment”, duidt de Nederlands oud-commandant van de Landstrijdkrachten Mart de Kruif in “Terzake”. De voormalige militair ziet de actie van het Amerikaanse leger tegelijk als een reactie en een waarschuwing. 

“Amerikaanse troepen in Syrië en Irak zijn in de loop van deze oorlog aangevallen. Dat heeft natuurlijk te maken van de acties van Hamas en Israël. De VS laat nu duidelijk zien dat ze dat niet accepteren: ze verhogen hun troepenaanwezigheid en tonen dat ze zullen terugslaan als dat nodig is.”

Maar kan dit dan niet tot een extra escalatie leiden van het conflict in het Midden-Oosten? Die kans acht De Kruif klein omdat het Amerikaanse leger bij een militair conflict met Iran sowieso de bovenhand zou hebben.

Videospeler inladen...

Grondoffensief uitgesteld

Intussen is het afwachten of het Israëlische leger een groot grondoffensief opent in de Gazastrook. Elke dag die Israël hiermee wacht, is voor Hamas alleszins een dag winst, zegt De Kruif. 

“Ondanks het feit dat Gaza voor een groot deel in puin ligt, ben je als verdediger in het voordeel: je kan je langer voorbereiden, je kunt je posities goed verkennen, je kunt meer boobytraps gebruiken. Voor elke dag wachten betaalt Israël dus een prijs.” 

Afspraak tussen VS en Israël?

De Kruif denkt dat Israël om twee belangrijke redenen wacht om Gaza binnen te vallen: politieke druk van buitenaf om het aantal burgerslachtoffers zoveel mogelijk te beperken én de vele gijzelaars die Hamas nog vasthoudt in de Gazastrook. 

De Kruif vermoedt dat er een afspraak is tussen de VS en Israël, waarbij de Amerikanen hen precisiebommen levert. In ruil zou Israël dan hun grondoffensief uitstellen, tot er meer duidelijkheid is over de gijzelaars.

Waarom dan die wapenleveringen?

Dat de VS munitie levert aan Israël ziet De Kruif ook in dit licht: de VS levert vooral precisiemunitie voor vliegtuigen, in de hoop daarmee een grondoffensief te vermijden. “Als je een grondoffensief tegengaat, is de kans kleiner dat het conflict escaleert, bijvoorbeeld naar de Westelijke Jordaanoever of naar de strijd tegen Hezbollah in het noorden.” 

“Als dat zou gebeuren, zou het probleem zowel voor de VS als voor Israël groter worden. Het is echt een schaakbord met drie dimensies waarop men hier bezig is”, stelt De Kruif vast. Wat het ook wordt: de voormalige militair ziet niet meteen een militaire eindoplossing voor dit conflict. “Alles duidt erop dat dit conflict aan de politieke tafel beslecht zal moet worden en niet op de grond met militair vermogen.”

Meest gelezen