Direct naar artikelinhoud
Pokémon Go

Politie kan Pokémon-jagers boete van 55 euro geven

De politie kan vanaf nu ook voetgangers verbaliseren die door het gebruik van hun telefoon zichzelf of anderen in gevaar brengen. De maatregel is het gevolg van de Pokémon Go-rage. Wie surfend over straat wankelt, riskeert nu een boete van 55 euro, meldt Het Laatste Nieuws.

Op een wettige manier voetgangers op de bon slingeren die hun smartphone gebruiken op de openbare weg: het is niet eenvoudig voor politie en gerecht. Specialisten diepten nu toch een wet op die dat mogelijk maakt. Met een beetje creativiteit kan de politie artikel 7.2 van de wegcode toepassen om onvoorzichtige Pokémon-jagers te beboeten.

"De weggebruikers moeten zich zo gedragen op de openbare weg dat ze geen anderen hinderen of gevaar veroorzaken voor de andere weggebruikers, hierin begrepen het personeel dat aan het werk is voor het onderhoud van de wegen en de uitrusting langs de weg, de diensten voor toezicht en de prioritaire voertuigen", luidt het.

Gevaar of niet?

Dat houdt in dat ook voetgangers die andere voetgangers, fietsers of autobestuurders hinderen, wel degelijk bestraft kunnen worden. Of ze afgeleid worden door een hete zak frieten of een smartphone, maakt niets uit. Ook als de voetganger gebogen over zijn smartphone alleen zichzelf in gevaar brengt, kan hij een pv krijgen.

De politiemensen worden erop gewezen dat ze goed moeten beschrijven in hun pv waaruit de hinder dan wel bestond. Het zal dus niet volstaan dat een agent iemand opmerkt die op het voetpad een sms'je verstuurt om hem meteen een boete te geven. Volgens de nieuwe richtlijnen zal de agent zelf moeten oordelen op het terrein. Is de smartphonegebruiker een gevaar of niet? Dat is de cruciale vraag.

Lees nu ook

Welke toekomst heeft Pokémon Go nog als zelfs de grootste fans zich tegen het spel keren?
Overal Pikachu: Poképarade maakt Japanners gek