De Engelsen mogen vieren: ze leggen de Red Flames over de knie met 1-0.

Red Flames verweren zich dapper tegen topland Engeland, maar verliezen met kleinste verschil

vr 27 oktober 2023 23:27
UEFA Women's Nations League: Engeland - België

De Red Flames hebben de wet van de sterkste ondergaan tegen Engeland. De Europese kampioen deed wat het aangekondigd had tegen onze landgenoten: volle gas vooruit. De Belgische ploeg moest ondergaan, maar weerde vaak kranig de aanvalsgolven af. Slechts één keer brak de Belgische organisatie: 1-0. Dinsdag komt Engeland naar Leuven voor de return.

Doelpunten Engeland - België:

• 11' Lauren Hemp 1-0

Engeland - België in een notendop:

Sleutelmoment: Na een verschroeiend begin van Engeland antwoordden de Belgen via Vanhaevermaet. De Belgische spelmaakster had bijna de 0-1 te pakken, maar haar poging werd knap gepareerd. Een voorsprong van de Flames had deze wedstrijd een andere wending kunnen geven.

Vrouw van de match: Lauren Hemp was de meest bedrijvige bij de thuisploeg. Niet alleen tekende ze voor het winnende doelpunt, in de tweede helft nam ze haar ploeg op sleeptouw.

Stand van zaken: Na vanavond zien de Red Flames Engeland haasje-over doen. Nederland neemt de leiding over na een overtuigende 4-0 tegen Schotland. België op plaats drie met 3 punten voorsprong op Schotland: alles is nog mogelijk voor de Flames.

Verschroeiende eerste helft

De Engelse vrouwen kenden met een 1 op 6 tegen Nederland en Schotland hun opdracht: winnen om de kans op groepswinst - en de Olympische Spelen - gaaf te houden.

De Lionesses begonnen dan ook verschroeiend aan de partij. Ei zo na stond het na enkele minuten al 1-0. De Belgen reageerden meteen met een grote kopkans voor Vanhaevermaet op hoekschop, maar aan de overkant was het Lauren Hemp die - ook via hoekschop - voor de verdiende voorsprong zorgde.

Engeland bepaalde het (hoge) tempo en dirigeerde de wedstrijd met mooi combinatievoetbal en grote mogelijkheden. De Flames reageerden met enkele tegenprikken en mochten dankbaar zijn met de 1-0-achterstand aan de rust.

Belgen herstellen evenwicht

Na de koffie meer van hetzelfde: de Europese en vicewereldkampioen kwam gretig uit de kleedkamer en versierde meteen een dubbele kans.

Een voorbode voor meer Engelse goals?

Neen. De Belgen slaagden erin zich gestaag weer in de partij te knokken en beter voetbal op de mat te brengen.

Wat volgde was veel middenveldspel: de Flames knokten voor iedere bal, maar het betere spel was nog steeds voor de thuisploeg.

In tegenstelling tot in de eerste helft konden de Lionesses doelvrouw Evrard niet in de problemen brengen.

De Flames sluiten de heenronde af met 4 op 9 en weten nu wat het beste strijdplan is tegen Engeland. Afspraak dinsdag in Leuven.

Missipo in een stevig duel.

Evrard: "Als ploeg goed gepresteerd"

"We hebben het op bepaalde momenten heel moeilijk gehad. We hebben als ploeg goed gepresteerd, maar niet het nodige geluk gehad wat betreft onze eigen kansen. Zij scoren snel in de eerste helft en hebben hoog druk gezet. We stonden goed in de organisatie en zijn er een aantal keer voetballend goed uitgekomen. Er had nog iets meer ingezeten. Nu kijken we uit naar dinsdag om te spelen voor onze eigen fans."

Ives Serneels: "Hebben Engeland doen twijfelen"

"Deze prestatie mag gezien worden. Je bent natuurlijk ontgoocheld als je verliest, maar langs de andere kant hebben we tegen een tegenstander van dit kaliber nog nooit zoveel kansen gecreëerd. In het begin hadden we het moeilijk, maar we hebben maturiteit getoond en Engeland doen twijfelen. Dat is onze verdienste.  We hebben zeker een stap gezet als je kijkt naar de vorige confrontaties met Engeland. Nu op naar dinsdag, hopelijk met de steun van ons publiek. Alles kan, want iedere wedstrijd moet eerst gespeeld worden."

Kassandro Missipo: "Kom ons dinsdag aanmoedigen"

"We mogen fier zijn op het werk dat we hebben geleverd. We hebben onze taken uitgevoerd en ook kansen kunnen creëren. Het blijft natuurlijk jammer dat we verloren hebben. We moeten meer lef tonen op aanvallend vlak en de bal langer durven bijhouden. Vandaag stonden we defensief goed, dinsdag willen een volgende stap zetten met hopelijk steun van onze 12e man. Bij deze doe ik een warme oproep naar onze fans om ons dinsdag te komen aanmoedigen."

Engeland - België

22:39

EINDE: 1-0

90+4'  Het zit erop in Leicester. De Red Flames verweren zich kranig tegen Europees kampioen Engeland, maar moeten zich gewonnen geven na een tweede helft met veel strijd.

22:34

90+2'  Het lijkt er niet meer in te zitten voor de Flames. Met nog één minuut op de teller probeert de bal in de ploeg te houden om zo de tijd te doden.

22:33

4 minuten extra tijd

90'  De Flames krijgen nog 4 minuten de tijd. Kunnen ze, zoals Schotland in vorige partij, de late gelijkmaker binnenduwen?

22:30

Onzeker Engeland?

89'  Op een voorzet kan De Caigny een kopballetje afleveren. Keeper Earps kan het balletje makkelijk plukken en gaat daarna op de bal liggen. Tekenend dat Engeland toch met de bibber zit.

22:29

Engeland vergeet door te duwen.

Imke Courtois
22:29

86'  Bondscoach Serneels gooit Jill Janssens nog in de strijd. Missipo mag gaan rusten.

22:25

84'  De Engelse dames blijven stilstaande fases afdwingen. Vanhaevermaet kan een hoekschop onschadelijk maken.

22:22

81'  De Flames proberen te dreigen via stilstaande fases. Na een vrije trap kan Wijnants de bal terug in het pak brengen. De bal blijft even hangen en kan uiteindelijk weggewerkt worden door de Engelse defensie. De bal hoeft maar één keer goed te vallen voor de Flames.

22:22

De Flames durven hoger te gaan voetballen. De Engelsen zijn niet op hun gemak.

Eddy Demarez
22:21

Hemp probeert het nogmaals met een schotje, geen probleem voor Evrard

22:19

78'  Rechtsachter Bronze duwt het leer in de loop van Hemps die naar binnen kan knijpen. Haar schot vertrekt richting korte hoek, maar Evrard staat pal.

22:16

Nu ook dubbele wissel bij België

75'  Jonkies Delacauw en Detruyer mogen uitgeput gaan rusten. Blom en Daniels zijn de verse krachten. Kunnen ze zorgen voor de ommekeer?

22:14

73'  Het evenwicht in deze partij is hersteld. De Belgen winnen meer duels dan in de eerste helft en de Engelsen kunnen het tempo niet volhouden. Het blijft wel oppassen voor de flitsen van de thuisploeg.

22:13

70'  Weer nieuws uit Utrecht: Nederland heeft er zojuist 4-0 van gemaakt.

22:11

69'  Evrard pakt uit met een redding voor de fotografen. De vrije trap van Greenwood is lang onderweg en vormt geen probleem voor de Belgische doelvrouw.

22:03

Dubbele wissel bij de Engelsen

64'  Er klinkt boegeroep vanuit de tribunes. Sommige supporters zijn het niet eens met de vervanging van aanvallers Toone en Russo. Daly en Kirby mogen hun wedstrijdshirt aantrekken.

22:01

60'  De Red Flames komen beter in de match en slagen erin een aantal mooie combinaties op de mat te leggen. De wedstrijd is zeker nog niet gespeeld.