Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Britse oud-premier Boris Johnson maakt carrièreswitch van politicus naar presentator bij televisiezender GB News

Boris Johnson gaat vanaf volgend jaar aan de slag als televisiepresentator bij GB News. Dat maakte de Britse ex-premier vandaag bekend. Volgens de zender zal hij zich voornamelijk focussen op de aankomende Britse en Amerikaanse verkiezingen. "Ik kijk ernaar uit om mijn oprechte mening te geven over wereldzaken", reageerde Johnson.

Toen BBC-veteraan en oprichter van GB News Andrew Neil de nieuwe televisiezender aankondigde, legde hij uit dat de zender een Amerikaanse stijl zou hanteren met "karaktervolle presentatoren die pit hebben".

Enter Boris Johnson. De Britse oud-premier schreef al columns voor de Britse krant The Daily Mail. Nu waagt hij zich aan een carrière op het scherm. Johnson heeft een contract getekend om vanaf januari aan de slag te gaan als presentator, programmamaker en commentator. 

Zijn bekendmaking toont alvast dat de politicus enthousiast is over zijn nieuwe job. "GB News is een rebelse zender met een trouwe en groeiende aanhang. Ik kijk ernaar uit om binnenkort aan de slag te gaan en mijn oprechte mening te geven over wereldzaken", zei Johnson. "Ik zal het hebben over de immense kansen die in het verschiet liggen, maar ook over de uitdagingen en waarom onze beste dagen nog moeten komen."

Volgens de zender zal Johnson "een sleutelrol vervullen" bij de berichtgeving over de aankomende Britse en Amerikaanse verkiezingen. Hij zal zich ook toeleggen op een serie over de wereldwijde macht van het Verenigd Koninkrijk.

Het is niet de eerste keer dat Johnson het journalistieke pad bewandelt. Zijn werkleven begon bij de Britse krant The Times, waar hij ontslagen werd voor het verzinnen van een quote. Daarna ging hij aan de slag bij The Daily Telegraph", waarvoor hij in onze hoofdstad als Europees correspondent werkte. Vervolgens heeft hij ook nog als hoofredacteur bij The Spectator gewerkt.

Boris Johnson, wie is dat nu ook weer?

Van 2019 tot 2022 diende de Britse Boris Johnson als eerste minister van het Verenigd Koninkrijk. Hij stond ook wel bekend als "de Britse Trump", vanwege zijn uiterlijke gelijkenissen en goede verstandhouding met de Amerikaanse oud-president Donald Trump. Johnsons voornaamste taak was om de Brexit, waar de Britse bevolking enkele jaren eerder voor had gestemd, in orde te brengen. Dat is hem uiteindelijk gelukt.

De coronacrisis deed hem echter de das om. Toen de pandemie begon, kregen de Britten strenge regels opgelegd die het sociale leven aan banden legden. Uiteindelijk bleek dat de premier en zijn kabinetsmedewerkers in die periode meerdere feestjes hebben gehouden, onder meer in Downing Street waar de premier woont. Dat schandaal staat bekend als "Partygate" en dwong Johnson om ontslag te nemen.

Source: Associated Press
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen