“We gaan hem uit zijn lood slaan. Het maakt zelfs niet uit als we verliezen”: waarom Lukaku een helse avond wacht bij terugkeer naar Inter

Tijd om af te rekenen. Romelu Lukaku (30) keert met AS Roma terug naar Inter dat zich verraden en vernederd voelt nadat de spits de club liet vallen. In Milaan maken ze zich op om zijn leven 90 minuten om te toveren tot een hel. De Gazzetta pookt de boel op, want het laat uitschijnen: We know what you did last summer.

Jürgen Geril

Het voetbal kent veel verraders. U herinnert zich zeker nog hoe Luis Figo een afgehakte varkenskop naar zich toegesmeten kreeg toen hij Barcelona had geruild voor Real Madrid. Het lijkt alsof Romelu Lukaku zich aan een ontvangst van dit kaliber mag verwachten in het Stadio Giuseppe Meazza, San Siro voor de vrienden. De harde kern van Inter - de Curva Nord - laat daar geen twijfel over bestaan met allerlei boodschappen op sociale media. “Je kuste het embleem dat ons meer waard is dan ons eigen leven”, luidde het. “Daarna verkocht je jezelf als een goedkope, gemene huurling aan de hoogste bieder. Je stak ons - die je altijd hebben verdedigd - een mes in de rug en vertrok als een dief. Je krijgt het welkom dat je verdient.”

30.000 fluitjes verboden

De Curva Nord? Dat zijn mannen met wie je geen ruzie wil. Zelfs niet als je het postuur van Lukaku hebt. Wij wilden tijdens een reportage in Milaan ooit eens met hun leiders praten, maar het werd ons toen afgeraden contact op te nemen met dat “fanatiek gespuis.” Big Rom kan hen evenwel niet ontlopen. De harde kern wilde oorspronkelijk 30.000 plastieken fluitjes uitdelen om de spits bij elk balcontact uit te fluiten en zo het geluid van een opstijgende jumbojet produceren. Alleen wordt die protestactie nu verboden door de politie. Geen fluitjes dus, tot grote woede van de Curva Nord.

Maar dat laat de harde kern van Inter niet tegenhouden. Lukaku mag zich verwachten aan scheldpartijen, al dan niet met spandoeken. “Er kan van alles gebeuren”, aldus Marco Ferdico, de leider van Curva Nord. “Lukaku heeft de mentaliteit van een kleuter en we gaan hem uit zijn lood slaan. Het maakt zelfs niet uit als we verliezen.”

Het wordt een hate-game en de Italiaanse media doen niets om de gemoederen te bedaren. Integendeel. De gerenommeerde krant Gazzetta dello Sport wakkerde het vuur nog aan met reconstructies van de verraderlijke transfersoap. Dat Lukaku de roze krant beschuldigde van leugens, stemde hen niet bepaald milder. In de versie van de Gazzetta ging het ongeveer zo.

Romelu Lukaku had vorig seizoen geen goeie band met Inter-coach Simone Inzaghi. Big Rom wilde na zijn blessureleed een speelstijl waarin hij meer ruimte zou krijgen om zijn typische spel te spelen. Dat pakte niet, maar toch leek Inzaghi van plan om de Belg in de Champions League-finale tegen Manchester City in de basis te zetten naast Lautaro Martinez. Alleen vroeg Lukaku in de week voor de finale een dag extra rust omdat hij vermoeid was. Nadien trainde hij bizar genoeg niet met voldoende intensiteit en dus besloot Inzaghi dat het beter was om Edin Dzeko op te stellen. Toen dat enkele uren voor de match werd duidelijk gemaakt, pakte Lukaku dat allesbehalve goed op. Big Rom mocht uiteindelijk invallen en de rest kent u. Hij miste onbegrijpelijk een levensgrote kans op 1-1 en hield met zijn hak per ongeluk een kopbal van ploegmaat Dimarco uit doel. Inter verloor de finale.

Niet naar huwelijk Dimarco

Toch hoefde dat niet het einde bij Inter te betekenen. Romelu Lukaku postte na die finale op Instagram de veelbetekenende zin: We zullen er alles aan doen om dit glorieuze moment op een dag wel te bereiken. Die “we” wees op een gezamenlijke toekomst en ook Inter zag dat zitten. Het wilde met Chelsea onderhandelen over de definitieve overname van de gehuurde Lukaku en Inzaghi wou ondanks de gespannen relatie een team rond hem bouwen. Dzeko kreeg bijvoorbeeld geen nieuw contract. Ook Lukaku zond volgens de Gazzetta positieve signalen uit. Hij trok naar het huwelijk van spitsbroeder Lautaro Martinez in Como waar hij gespot werd met zijn lief - de Amerikaanse rapster Megan Thee Stallion - en appte regelmatig naar het Inter-bestuur: Wie versterkt de ploeg?Wie wordt kapitein?Wat met Inzaghi? Van die laatste wist Big Rom al dat hij ging blijven, maar eens informeren kon geen kwaad.

Zijn voormalige spitsbroeder Lautaro Martinez.© IMAGO/IPA Sport

Tot opeens de teneur veranderde. Op 14 juli bereikte Inter volgens de Italiaanse bronnen een akkoord met Chelsea over de transfer van Lukaku voor 35 miljoen plus 5 miljoen bonussen. Alleen vroegen de Chelsea-managers toen al beschaamd: “Weten jullie zeker dat hij wil komen.” In Londen hadden ze ook contact gehad met Juventus en AC Milan. Inter kon het niet geloven en duwde het weg. Ze haalden ook Marcus Thuram van Mönchengladbach maar gaven hem niet direct het nummer 9 omdat dat voorbehouden bleef voor Big Rom.

Alleen bleek die laatste plots onbereikbaar. Zowel voor bestuursleden als voor ploegmaats. Lukaku stuurde zelfs zijn kat naar het huwelijk van Federico Dimarco en zijn Gulia zonder iets te laten weten. Dimarco beschouwde hij nochtans als een broertje. Ook Lautaro Martinez - zowat zijn buurman in Milaan - kreeg geen gehoor en ontvolgde hem dan maar op Instagram. “Ik probeerde Rom te bellen in die chaotische dagen”, vertelde Martinez. “Hij antwoordde nooit. Na zoveel jaren samen en alles wat we meemaakten was ik teleurgesteld. Ik wens hem het beste maar dit gedrag verwachtte ik niet.”

Judas

Van zodra Inter begreep dat Lukaku ook met AC Milan en vooral met Juventus contact had gehad, bliezen ze de zaak af. Inter-CEO Giuseppe Marotta zei: “Ik heb al veel gezien in het voetbal en niets verbaast me nog. Soms slaat vertrouwen om in teleurstelling. Zeker in een sport waarin de God van het geld oppermachtig is.” De blauw-zwarte deur bleef dan ook gesloten toen Big Rom finaal geen deal vond met Juve en volgens de Gazzetta om vergiffenis kwam vragen bij Inter. Niemand nam nog op voor hem en uiteindelijk belandde hij met de hulp van José Mourinho bij AS Roma.

De smeekbede bij Inter ontkende Lukaku wel, maar vorige week was Federico Dimarco te gast in een tv-show waarin de presentator Alessandro Cattelan - een notoire Inter-fan -met Dimarco nog eens de beelden bekeek van zijn kopbal in de Champions League-finale die door Lukaku stomweg van de lijn gekeerd werd. De gastheer riep: “Wat denk je als je ziet hoe die fucking Judas die bal blokkeert?” Dimarco repliceerde: “Dat kan ik alleen na de show vertellen. Alles is deze zomer precies verlopen zoals het in de media is beschreven. Ik was geschokt door Romelu, want we waren close. Of ik opgefokt ben voor de match tegen AS Roma? Ja natuurlijk, maar ik ben altijd opgefokt.”

© Mondadori Portfolio via Getty Im

Al wie Inter aanhangt, heeft de confrontatie met rood in zijn agenda aangeduid. De vraag is of zijn vroegere Inter-ploegmaats Lukaku allemaal een hand gaan schudden. Twijfelachtig. Sommigen willen hem al in de spelerstunnel in de ogen kijken en hard aanpakken op het veld. Het Inter-bestuur lijkt tussen twee vuren te zitten. Enerzijds willen zij niet dat de boel uit de hand loopt, anderzijds willen ze ergens ook dat Lukaku lik op stuk krijgt. Zeker nadat de Rode Duivel recent verklaarde: “Als ik echt mijn versie van de feiten geef, gaan er veel schrikken.” CEO Giuseppe Marotta repliceerde daarop: “Hij is vrij om te spreken. We doen niet mee aan deze controverse, want iedereen binnen Inter heeft hem gerespecteerd. Hij behoort tot het verleden. Niemand, echt niemand, denkt nog aan hem.”

Steun van AS Roma

Niettemin zijn de messen geslepen. Al zijn de fans van AS Roma ook niet van plan om zich onbetuigd te laten. Donderdag tijdens de Europese match tegen Slavia Praag pompten ze Big Rom al steun in met gezangen die vlot boven de 90 decibel gingen waarbij Apple-watches aangaven dat een half uur blootstelling aan dit geluid schadelijk kon zijn voor het gehoor. Ook coach José Mourinho deed zijn duit in het zakje. “Ik wist niet dat Romelu zo diep in het hart van de Inter-fans zat”, aldus de Portugees. “Da’s een verrassing. Wat hij deed is toch niet zo speciaal? Waarom is dat een drama? Christian Vieri en Fabio Cannavaro deden gelijkaardige zaken. Inter zou de Italiaanse titel moeten pakken met 20 punten voorsprong.”

Voila, even de druk bij de tegenstander leggen. Toch gaan straks de poorten van de hel open.