53 jobs bedreigd bij vestigingen van grafisch bedrijf Xeikon in Lier en Westerlo

Bij het grafisch bedrijf Xeikon, met hoofdzetel in Lier, dreigen 53 jobs te verdwijnen door een reorganisatie. Dat heeft de directie van het bedrijf bekendgemaakt tijdens een bijzondere ondernemingsraad. Xeikon wil verschillende afdelingen samenvoegen om overeind te blijven.

Door de reorganisatie bij Xeikon zijn in totaal 85 jobs bedreigd, waarvan 53 in België in de vestigingen in Lier en Westerlo. Volgens de directie is het banenverlies noodzakelijk om de toekomst van het bedrijf veilig te stellen: "Een daling van de verkoop, een verandering in consumentengedrag, de stijgende energieprijzen en de hoge lonen hebben druk gelegd op het voortbestaan van de onderneming."

Het bedrijf zegt dat het verschillende afdelingen wil samenvoegen. Het is ook van plan om niet-rendabele projecten en activiteiten in de toekomst stop te zetten of af te bouwen.  

Binnen het grafisch bedrijf wordt nu de wet-Renault geactiveerd. Die start met een informatie- en consultatiefase, waarbij de vakbonden vragen kunnen stellen en alternatieven kunnen voorstellen voor de geplande reorganisatie en het aangekondigde jobverlies.

"Zagen dit niet aankomen"

"Het nieuws komt onverwacht", zegt Suzy Dumont van de christelijke vakbond ACV Metea. "We zagen dit niet aankomen. De sfeer is wel rustig en sereen. Het is nu wachten op concrete data voor de onderhandelingen."

Xeikon heeft in België vestigingen in Lier (211 werknemers), waar ook de hoofdzetel van het bedrijf gevestigd is, en in Westerlo (37 werknemers). Wereldwijd zijn meer dan 400 medewerkers in dienst. Het bedrijf ontwerpt, ontwikkelt en levert digitale drukpersen. 

Meest gelezen