De gevlekte hyena’s zitten veilig opnieuw in hun verblijf.© Stijn Van de Sande

Hyena’s ontsnappen korte tijd uit verblijf in Planckendael: “Grote boom viel op omheining en maakte zo brug naar buiten”

Muizen, Mechelen -

In ZOO Planckendael in Muizen (Mechelen) is zaterdagochtend een boom omgevallen. Die kwam terecht op de omheining van het verblijf van de vier hyena’s. De roofdieren wisten daardoor korte tijd te ontsnappen. Het park was op dat moment nog niet open. Ondertussen zitten de hyena’s veilig opnieuw in hun verblijf. Planckendael is gewoon open.

Sven Van Haezendonck Stijn Van de Sande

Personeelsleden van ZOO Planckendael stelden zaterdagochtend bij hun aankomst in het dierenpark vast dat er schade was aan een verblijf. Onmiddellijk werd de veiligheidsprocedure in werking gesteld, waarbij ook de politie wordt opgeroepen. Die melding liep omstreeks 8u bij de politiezone Rivierenland binnen. “We zijn meteen ter plaatse gegaan”, zegt politiewoordvoerder Dirk Van de Sande.

Politieagenten, vergezeld van medewerkers van Planckendael, reden met voertuigen het park binnen voor toezicht. “Om na te gaan wat de precieze schade is en om te controleren of er dieren in het park rondliepen”, legt de hoofdinspecteur uit. “Een grote, dode boom viel op de omheining en maakte zo een brug naar het pad buiten het perk”, vertelt Ilse Segers, woordvoerder van ZOO Planckendael.

Twee volwassen dieren en twee jongen

Vier hyena’s, twee volwassen dieren en twee jongen die vorige jaar werden geboren, konden op die manier in alle vroegte een tijdje ontsnappen. Het park was op dat moment nog gesloten voor bezoekers, waardoor niemand in gevaar was. “Onze verzorgers konden snel vaststellen waar de dieren zich bevonden. Dankzij de vertrouwensband tussen hen en de dieren keerden de hyena’s veilig en snel terug naar hun verblijf”, legt Segers uit.

De omgevallen boom maakte voor de hyena’s een brug naar buiten.© ZOO Planckendael

De boom kwam terecht op de omheining van het oude verblijf van de wolven. Daarmee werd het verblijf van de hyena’s verschillende jaren geleden uitgebreid en het kan nog worden afgescheiden van de rest van het verblijf. “We controleren regelmatig de staat van de bomen in het park. In de bosrijke omgeving waarin het park zich bevindt, is het omvallen van een boom nooit helemaal uitgesloten”, zegt Ilse Segers. Na een grondige inspectie van de omgeving kon ZOO Planckendael zaterdag om 10u zoals gewoonlijk zijn deuren openen voor het publiek.

Groot wijdverspreid roofdier

De gevlekte hyena is een groot, wijdverspreid roofdier dat in Afrika in groepen leeft. Vrouwtjes zijn dominant. De dieren jagen vooral ’s nachts en leven in het wild voornamelijk van grote hoefdieren, maar ze staan er ook om bekend kadavers te eten. Het was niet de eerste keer dat er dieren ontsnapten in Planckendael. Het meest tragisch was de ontsnapping van leeuwin Rani in 2018, die uiteindelijk werd doodgeschoten. In mei vorig jaar zocht bonobo Zamba de vrijheid op, maar dat liep gelukkig wel goed af voor de mensaap.

Het verblijf van de hyena’s.© Stijn Van de Sande

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blikvangers Mechelen