Archieffoto: een gewond kind wordt verzorgd in een hulppost in het zuiden van Gaza. Of er nog ziekenhuizen operationeel zijn en hoeveel, is onduidelijk.
AFP or licensors

Internationale (hulp)organisaties veroordelen totale black-out in Gazastrook: "De wereld verliest zicht op de realiteit"

De Gazastrook is sinds gisteren zo goed als volledig afgesloten van de buitenwereld. Isräel heeft de elektriciteit, het internet en de telefoonlijnen afgesneden. Palestijnse en internationale (hulp)organisaties hebben sinds gisteren geen contact meer met hun mensen ter plaatse en luiden de alarmbel. "Dit is buiten proportie."

Het Israëlische leger heeft gisteravond en vannacht het aantal bombardementen op de Gazastrook hevig opgevoerd. Tegelijk reden Israëlische tanks vannacht het noorden van de Gazastrook binnen.

Maar wat die nieuwe fase in de oorlog tegen Hamas precies teweegbrengt op het terrein en hoeveel slachtoffers er zijn gevallen, is vooralsnog zeer onduidelijk. Omdat Israël gisteravond de elektriciteit, het internet en alle andere communicatielijnen heeft afgesneden, komt er maar heel weinig informatie uit de Gazastrook naar buiten.

De Gazastrook staat al meer dan 15 jaar bekend als een "openluchtgevangenis", sinds gisteren is ze nog meer afgesloten van de buitenwereld. Niet alleen is er amper communicatie, ook de ziekenhuizen moeten het zonder stroom doen.

Internationale hulporganisaties veroordelen de black-out en maken zich grote zorgen over het medische personeel dat in het noorden gebleven is, de patiënten en vele andere Palestijnen die onderdak gezocht hadden in de ziekenhuizen. In sommige ziekenhuizen zouden duizenden tot tienduizenden mensen schuilen.

Het recht op gewone verzorging geldt in elke oorlog. We doen wat we kunnen om nog enige humaniteit in de situatie te krijgen, maar van kwaliteitszorg kun je niet meer spreken. 

Meinie Nicolai, Artsen Zonder Grenzen

Artsen Zonder Grenzen zegt "diep bezorgd" te zijn en roept op tot de "ondubbelzinnige bescherming van alle medische faciliteiten, personeel en burgers in de hele Gazastrook". De internationale medewerkers van de organisatie zijn naar het zuiden geëvacueerd. Met hen had AZG kort contact, hoewel ook daar de elektriciteit en het internet afgesloten zijn.

De verwoesting in het noorden van Gaza, gezien vanuit de Israëlische stad Sderot.

"In principe blijven wij hulp geven aan slachtoffers. Maar de ziekenhuizen zijn overspoeld, er is geen materiaal meer", zegt Meinie Nicolai van AZG in "De ochtend" op Radio 1. "Wij horen verhalen, er is geen stroom, geen licht, er zijn geen pijnstillers en er zijn enorme wachtrijen. Dit is buiten proportie van wat wij ooit al gezien hebben."

Artsen Zonder Grenzen herhaalt dat ziekenhuizen en medische faciliteiten gespaard moeten blijven, gewonden verzorgd moeten kunnen worden. "Het recht op gewone verzorging geldt in elke oorlog. Ook hier. We werken de klok rond, we doen nu wat we kunnen om nog enige humaniteit in de situatie te krijgen. Zonder dat je kan spreken over kwaliteitszorg. Dat bestaat nu niet."

Iedereen die in staat is om een bestand af te dwingen, doe iets, NU.

Tedros Adhanom Gebreyesus, topman Wereldgezondheidsorganisatie

Ook de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is er nog niet in geslaagd om contact te leggen met haar medewerkers in Gaza. "De berichten over intense bombardementen op Gaza zijn extreem verontrustend", zegt topman Tedros Adhanom Gebreyesus op het sociale netwerk X. "De black-out maakt het ook onmogelijk voor ziekenwagens om gewonden te bereiken. De WHO roept al degenen die in staat zijn om een bestand af te dwingen, op om NU iets te doen."

Een verslaggever van de BBC die zich in de Gazastrook bevindt en op een of andere manier contact kon leggen met zijn redactie, liet in een bericht verstaan dat ziekenwagens gewoon de explosies tegemoet rijden, omdat ze door het gebrek aan communicatie geen oproepen krijgen.

Unicef, de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties, maakt zich grote zorgen over het lot van de zowat 1 miljoen kinderen in Gaza.  "Ik ben extreem bezorgd over hun veiligheid en over een nieuwe nacht van onuitsprekelijke horror voor hen", zei topvrouw Catherine Russell op X.

BEKIJK - BBC-journalist biedt zeldzame inkijk vanuit Gazastrook, "hier heerst paniek, angst en chaos":

Videospeler inladen...

"Mogelijke dekmantel voor wreedheden"

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch waarschuwt dan weer dat de black-out in de Gazastrook een "dekmantel" kan zijn "voor massale wreedheden en bijdragen aan de straffeloosheid bij mensenrechtenschendingen".

Ook het internationale Committee to Protect Journalists (CPJ) is niet te spreken over het afsnijden van elke vorm van communicatie. "Het gebrek aan informatie dat uit de Gazastrook komt, kan ingevuld worden met dodelijke propaganda, desinformatie en misinformatie", luidt het in een verklaring. "De wereld verliest hier een zicht op de realiteit."

Het CPJ laat ook weten dat sinds de dodelijke aanval van Hamas op Israël op 7 oktober al 29 journalisten omgekomen zijn, terwijl ze verslag uitbrachten over het conflict. Het gaat volgens het CPJ om 24 Palestijnen, 4 Israëli's en 1 Libanees. Zeker 8 andere journalisten raakten gewond en 9 journalisten zijn vermist of opgepakt.

Het Amerikaanse Congreslid Alexandria Ocasio-Cortez (Democraten) noemt de black-out "onaanvaardbaar". "Journalisten, medische professionals, humanitaire zorgverleners en onschuldige inwoners worden allemaal bedreigd. Ik weet niet hoe zo'n daad verdedigd kan worden."

Beluister het gesprek met Meinie Nicolai van Artsen Zonder Grenzen in "De ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen