Advocate doodgeschoten voor kantoor, vermoedelijk wapen gevonden

Aan het advocatenkantoor Flamee - Van Der Stichelen in Sint-Lievens-Houtem zijn zaterdagmiddag advocate Claudia Van Der Stichelen en haar zoon neergeschoten. De vrouw overleefde het niet.

gjs cbh bbd

De verdachte sloeg na het incident op de vlucht. Getuigen zagen een man met een grijze trui en een rugzak te voet weglopen. De omgeving is afgezet.

De vrouw en haar zoon werden beschoten toen ze in de voortuin van het advocatenkantoor waren. Zij overleed aan haar verwondingen. Haar zoon raakte gewond in de schouder en werd naar het ziekenhuis gebracht. Hij is niet in levensgevaar. De vader/echtgenoot was op dat moment niet thuis en kwam even later terug van een fietstocht.

Het vermoedelijke wapen heeft de dader op de plaats van het drama achtergelaten. Maar zekerheid is er niet. ‘Er is een wapen gevonden, maar we weten nog niet of het dat wapen is dat door de dader is gebruikt’, zegt Caroline Verschuere van het parket Oost-Vlaanderen. Daarom staat het ook niet vast dat de dader op dit moment ongewapend is.

Politiezones in de omgeving houden een klopjacht. ‘Er worden momenteel camerabeelden uit de omgeving bekeken’, aldus het parket.

Wie de dader is, is niet duidelijk. Of hij een cliënt was van de advocate, is evenmin bekend. ‘Alle pistes liggen open en worden onderzocht’, zegt de persmagistraat. ‘We gaan ervan uit dat er een link is met een dossier van de advocate. Maar daar zijn we niet zeker van.’

Zondagochtend vindt een autopsie plaats op het lichaam van de advocate.

De vermoorde Claudia Van der Stichelen pleitte onder meer in de spraakmakende zaak rond de behandeling van baby D. Daarin stond de advocate de draagmoeder van het kind bij. Zij had de baby beloofd aan een Antwerps koppel, maar verkocht het kind later aan een Nederlands echtpaar. Die zaak kreeg erg veel aandacht in de media. De draagmoeder werd uiteindelijk veroordeeld tot één jaar cel met uitstel en 1.650 euro boete.

Advocatuur in rouw

Intussen heeft Peter Callens, de voorzitter van de Orde van Vlaamse Balies, een reactie gepost op sociale media. ‘Als het onderzoek uitwijst dat Mr. Van der Stichelen neergeschoten is, omdat zij advocaat is, dan is bijzonder erg’, klinkt het. ‘Het toont aan dat ons beroep gevaarlijk geworden is en dat advocaten kwetsbare doelwitten zijn. Het is helaas niet de eerste keer dat advocaten aangevallen worden omdat zij advocaten zijn. Die kwetsbaarheid moet erkend worden maar mag nooit aanvaard worden. Dreigementen aan het adres van advocaten moeten au sérieux genomen worden.’

© belga