NMBS

Indexering NMBS stuit op verzet van adviescomité reizigers, "een hogere prijs voor een slechtere dienstverlening is een slecht signaal"

Het adviescomité van reizigers verzet zich tegen de geplande tariefverhogingen die NMBS vanaf begin volgend jaar wil doorvoeren. Volgens de nieuwe beheersovereenkomst mag de NMBS voortaan twee keer per jaar de tarieven verhogen, in lijn met de index. Het adviescomité vindt die geplande verhoging op dit moment niet gepast. 

De NMBS wil haar tarieven in januari al een eerste keer verhogen, waardoor de prijzen van tickets en abonnementen begin 2024 al met 5 of 6 procent kunnen stijgen. Die verhoging is ongepast volgens het adviescomité, omdat de dienstverlening van NMBS volgens hen verslechterd is. 

"De dienstverlening van de NMBS is verslechterd. Er zijn meer vertragingen dan de vorige jaren, en er zijn meer treinen die niet rijden en uitvallen. Maar toch wil men een hogere prijs vragen voor een ticket. Wij denken dat dat een slecht signaal is", zo klinkt het bij Dirk Lauwers, voorzitter van het adviescomité. 

Daarnaast vindt het comité dat het prijsverschil met andere vervoersmaatschappijen, zoals De Lijn en de MIVB, op die manier nog groter zou worden. Ten slotte stelt het comité ook vast dat de benzineprijzen tussen juni 2022 en juli 2023 (de periode waarop de indexering betrekking heeft) sterk zijn gedaald, waardoor ze vrezen dat minder mensen de trein zullen nemen. "Dat is eigenlijk een aansporing om meer met de auto te rijden en minder de trein te nemen, als je naar je portemonnee zou kijken", zegt Dirk Lauwers.

Raadgevend comité van de treinreizigers

Het adviescomité, voluit het Raadgevend comité van de treinreizigers, is een comité dat de belangen van de reizigers moet behartigen. Het bestaat uit verschillende vertegenwoordigers van onder andere werknemers, jongeren, fietsers, personen met een beperkte mobiliteit, gezinnen en milieuorganisaties. 

Het comité brengt adviezen uit over alles wat te maken heeft met de dienstverlening van het spoor, van tarieven tot bijvoorbeeld ook de toegankelijkheid van de diensten. Die adviezen zijn niet bindend, maar volgens de woordvoerder van de NMBS Dimitri Temmerman wel belangrijk: "we zullen in heel wat zaken advies inwinnen van onder andere het adviescomité van de treinreizigers, en daar ook naar luisteren." 

Het adviescomité is niet tegen het principe van de tariefverhoging in lijn met de index, maar stelt voor om die eerste verhoging in 2024 niet toe te passen en uit te stellen tot het najaar van 2024. 

Compensatie overheid

Het comité beseft wel dat de NMBS nog steeds over voldoende inkomsten moet beschikken om een goede dienstverlening aan te bieden. "Wij stellen dan ook voor dat de NMBS de federale overheid verzoekt om de derving van de inkomsten die ze zou lopen door de indexering niet toe te passen, te compenseren", reageert Dirk Lauwers. "Dat is in het verleden ook al gebeurd, en op die manier blijft het budget van de NMBS toch gegarandeerd." 

De NMBS laat intussen weten dat zij het advies van het comité hebben ontvangen, en een tariefplan zullen voorleggen aan de raad van bestuur.  

Meest gelezen