Paul Van Landeghem

Ex-kandidates Miss-verkiezingen maken aan kasteel Rivierenhof in Deurne ludieke kalender om wantoestanden aan te klagen

Een groep van 16 voormalige Miss-kandidates organiseerde zaterdag een fotoshoot aan kasteel Rivierenhof in Deurne voor een ludieke kalender ten voordele van De Warmste Week. Initiatiefneemster Flore Pensaert uit Lokeren wil zo aandacht vragen voor seksueel grensoverschrijdend gedrag en financieel misbruik bij Miss-verkiezingen. Onder meer "Miss Verstand" en "Miss Communication" sieren de kalender.

Flore Pensaert uit Lokeren nam zelf deel aan Miss België, maar ze werd enkele maanden geleden uit de wedstrijd gezet. "Dat gebeurde omdat ik ook actief ben als artistiek naaktmodel en dat vond de organisatie blijkbaar niet aanvaardbaar. Nochtans kwam een fotograaf van Miss België wel in opspraak omdat hij er bij deelneemsters op aandrong om naaktfoto's te kunnen nemen. Dat vind ik dan niet zo consequent."

Dat soort van seksueel grensoverschrijdend gedrag wil Flore aanklagen, maar ook de manier waarop volgens haar soms financieel druk wordt gezet op deelneemsters. "In de contracten staan vaak clausules die bepalen dat je als deelneemster niets negatiefs mag vertellen aan de pers. Doe je dat wel, dan riskeer je een boete tot soms 5.000 euro. Dat zorgt ervoor dat deelneemsters elkaar niet kunnen beschermen. Ik heb zelf gelukkig nooit zo'n contract ondertekend."

Vertrouwenspersonen

Volgens Flore Pensaert moeten de organisaties van Miss-verkiezingen meer inzetten op het creëren van een veilige omgeving. "Er zou bij elke verkiezing een vertrouwenspersoon moeten zijn. Zo is er tenminste één iemand bij wie je terecht kan als er sprake is van eender welke vorm van misbruik. 

"Miss Communicatie" en "Miss Verstand"

Met ludieke titels als "Miss Behave", "Miss Verstand" en "Miss Communicatie" sieren de ex-deelneemsters aan Miss-verkiezingen de kalender die ze dit eindejaar zullen aanbieden, ten voordele van De Warmste Week.

Van links naar rechts: Miss Poes: Ines Doncq, Miss Behave: Oona De Bock, Miss Communication: Girbe Van Laer,  Miss Teltoe: Kelly Huysmans
Paul Van Landeghem

Meest gelezen