© Sarah Van den Elsken

Ex-misskandidates rebelleren met ludieke kalender: “Missverkiezingen zijn nog te vaak een vleeskeuring”

Miss Verstand, Miss Tletoe, Miss Behave … Met die namen op hun lint gedrukt gaan 16 ex-kandidaten van verschillende missverkiezingen zaterdag op de foto in het Rivierenhof in Deurne. Op die manier klagen ze onder andere seksueel overschrijdend gedrag en intimidatie aan in het wereldje. De foto’s worden gebundeld in een kalender ten voordele van Music for Life.

David Van Turnhout

De kalender komt er op initiatief van Flore Pensaert, die zelf deelnam aan Miss België maar uit de wedstrijd werd gezet omdat ze werkte als naakt- en lingeriemodel. “Dit is voor alle duidelijkheid geen specifieke actie tegen de organisatie van Miss België”, vertelt ze. “Het is een aanklacht tegen alle organisatoren die deelnemers intimideren als ze niet naar hun pijpen dansen. Ze dreigen dan bijvoorbeeld met torenhoge boetes, schadeclaims, juridische stappen en klachten bij de politie.”

Verder hekelt Pensaert ook de omerta in het wereldje. “De organisatoren bevinden zich in een machtspositie tegenover de deelnemers en ervaren vaak druk om over wantoestanden te zwijgen. Daardoor komt seksueel overschrijdend gedrag soms pas laat of zelfs nooit aan het licht.” Over de recente zaak van grensoverschrijdend gedrag door een fotograaf bij Miss België wil Pensaert niet veel kwijt. “Het contract bij Miss België is zodanig opgesteld dat wanneer missen zich negatief uitlaten over de organisatie, ze torenhoge schadeclaims riskeren. Om die reden kan ik hier geen uitspraken over doen. Ik benadruk dus dat onze kalender een aanklacht is tegen wantoestanden bij alle missverkiezingen. Het is echter aan de mensen zelf om hun conclusies te trekken over wie meedoet aan deze fotoshoot.”

Rebels

Op de vraag of Pensaert handelt uit rancune omdat ze uit de wedstrijd van Miss België werd gezet, is ze duidelijk. “Dat is een faire vraag, maar ik was tijdens mijn deelname aan Miss België ook al rebels. Ik heb nooit het doel gehad de wedstrijd te winnen en Miss België te worden. Ik wilde meedoen om de wantoestanden aan te klagen. Zo wilde ik een jurk dragen die was gemaakt van vuilniszakken uit protest tegen de dure kleding die de meisjes verplicht bij de sponsors moeten afnemen. Ik wilde een vleesjurk laten maken om de vleeskeuringen in het wereldje aan te klagen, en ik wilde tijdens de wedstrijd mijn haar afscheren uit solidariteit met mijn vriendin die genezen is van kanker. Onze actie van vandaag ligt daarvan gewoon in het verlengde, ook al ben ik geen kandidate meer.”

De kalender is online te bestellen. Een link naar de webshop vind je op Pensaerts Instagrampagina. “De opbrengst gaat naar Music for Life, dat dit jaar in het teken staat van opgroeien zonder zorgen. Dat betekent ook dat zaken als seksueel overschrijdend gedrag en intimidatie bespreekbaar moeten zijn. Erover praten is zorgen voor anderen omdat anders dergelijk wangedrag in alle stilte kan doorgaan.” Met de kalender zetten Pensaert en de vijftien andere deelneemsters alvast een stap om dit bespreekbaar te maken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER