© BELGA

Koen Geens: “Homans annuleert zelf meeting met Staatsveiligheid”

Minister Liesbeth Homans wil geen moskeeën meer erkennen omdat ze vanuit de Staatsveiligheid te weinig info krijgt over hun werking. Volgens minister van Justitie Koen Geens heeft zijn Vlaamse collega een geplande vergadering van 19 april zelf afgezegd.

jbs, kvh

Zondag zei Vlaams minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Homans (N-VA) in het ATV-programma Wakker op Zondag dat ze van de federale diensten geen informatie meer krijgt over de werking van de moskeeën die wachten op hun erkenning. Daarom kan ze voorlopig geen moskeeën meer erkennen.

“Ik krijg geen informatie en ik begrijp wel dat de federale overheid zich nu focust op veiligheid, extremisme, radicalisering en dergelijke meer. Maar ik wil die moskeeën nu niet erkennen als ik niet voldoende info heb. Ik sluit geen compromissen als het over veiligheid gaat.” De minister benadrukte verder dat ze van deze informatie afhankelijk is om erkenningscriteria, zoals het bevorderen van integratie, te controleren.

In een reactie wijst minister van Justitie Koen Geens (CD&V) erop dat het kabinet van minister Homans en de Staatsveiligheid op 19 april al voor een derde keer zouden samenzitten om deze erkenningsdossiers samen van dichtbij te bekijken, maar dat minister Homans die vergadering zelf mondeling heeft afgezegd zonder een nieuwe afspraak vast te leggen.

Spanning

De spanning tussen minister Homans en de Staatsveiligheid dateert al van januari. Toen eiste de minister inzage in de positieve adviezen die de Staatsveiligheid had gegeven over de erkenningsvraag van twintig moskeeën in Vlaanderen, waaronder vijf in Antwerpen. Begin deze maand liet Homans weten de erkenning van de Fatih-moskee in Beringen te willen intrekken. Ze baseerde zich op een rapport van de Staatsveiligheid, maar die ontkende dat er in haar rapport over de Fatih-moskee werd gesproken. In Vlaanderen zijn 28 moskeeën erkend, waarvan vier in Antwerpen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER