Palestijnen in België krijgen geen contact met familie: "Weet dat het niks uithaalt, maar blijf alle nummers proberen die ik heb"

De Gazastrook is sinds gisterenavond volledig afgesloten van elektriciteit, internet en telefoonlijnen. Er is amper contact met de buitenwereld, en ook Palestijnen in ons land proberen met de moed der wanhoop hun familie en vrienden in Gaza te bereiken. Zo ook Wesam Abudiab. Hij deed zijn verhaal in "Het journaal"

Wesam woont al zes jaar in ons land, maar zijn broers, zussen en moeder zitten nog steeds in Gaza. Sinds 19 uur gisterenavond is hij alle contact met zijn familie verloren. Tijdens een telefoontje met zijn moeder, werd de verbinding plots verbroken. Tegen beter weten in heeft Wesam nog tientallen keren geprobeerd zijn familie te bellen. 

"Ik weet dat het niets uithaalt, maar het is alsof je in het midden van de zee aan het verdrinken bent en toch blijft zoeken naar een stukje hout", getuigt Wesam. "Ik blijf alle nummers die ik heb proberen." 

Wesam probeert via Arabische televisiezenders en livestreams een glimp op te vangen van de situatie daar. "Vanmorgen vroeg, rond 2 uur, kon ik op Al Jazeera een van mijn buren zien. Ik ken die persoon, ik weet waar hij woont. Ik werd meteen heel bezorgd, want hij woont zo dicht bij mijn familie. Het moet erg dicht bij mijn familie gebeurd zijn." 

BEKIJK - "Het langste dat ik de voorbije weken aan één stuk door heb geslapen, is misschien drie of vier uur", getuigt Wesam:

Videospeler inladen...

Niet slapen

Sinds de terreuraanslag van Hamas en de daaropvolgende operatie van het Israëlische leger heeft Wesam amper een oog dichtgedaan. "Ik kan niet slapen. Mijn huisarts adviseert mij om medicatie te nemen, maar dat wil ik niet doen. Het langste dat ik de voorbije weken aan één stuk door heb geslapen, is misschien drie of vier uur. En dat heeft een enorme impact op onze levens hier, op ons werk en op onze productiviteit." 

Wesam krijgt veel hulp uit zijn omgeving. "Vrienden en collega's blijven vragen hoe ze ons kunnen steunen. Ze hebben eten gebracht, boodschappen gedaan. Ze waren heel behulpzaam. Het is zo’n ongewone situatie dat mensen niet weten wat ze kunnen doen."

Onmiddellijk staakt-het-vuren

Wesam heeft een duidelijke oproep: dat het internationaal recht wordt toegepast en dat er onmiddellijk een staakt-het-vuren komt, langs beide kanten. "Ik ben een mens, en ik ben tegen het vermoorden van elke burger. In Palestina, in Israël, in Oekraïne, in Congo en in andere delen van de wereld. Wij zijn mensen, en deze oorlog moet stoppen."

"En eten, water en medicatie moeten in Gaza geraken", vraagt hij ook. "De situatie van de mensen daar is ongelofelijk. Kan je je voorstellen dat het afval daar al drie weken zich opstapelt? Dat is een mogelijk gezondheidsfiasco."

Meest gelezen