Charles Leclerc.© REUTERS

Max Verstappen geklopt door beide Ferrari’s in kwalificaties in Mexico: “Als je te hard pusht, glipt het van je weg”

Niet Max Verstappen, maar de beide Ferrari’s starten zondag op de eerste rij in de GP van Mexico. De wereldkampioen was pas derde en moet ook nog afwachten wat een onderzoek tegen hem oplevert. Verstappen leek andere rijders op te houden bij het verlaten van de pitlane.

Marc Cornelissen

Op de Autódromo Hermanos Rodríguez in Mexico-Stad, het thuiscircuit van teammaat Sergio Pérez, had Max Verstappen (Red Bull-Honda) het hele weekend gedomineerd. Hij was het snelst in alle vrije trainingen en begon ook outstanding aan de kwalificaties. Maar in de eerste vliegende ronden van Q3 kwam Ferrari als een duivel uit een doosje. Charles Leclerc en Carlos Sainz waren sneller dan Verstappen, die 0.120 tekort kwam. In de slotronden kon de top drie niet meer verbeteren. Leclerc voor Sainz en Verstappen dus, en dan de verrassende Daniel Ricciardo, die met een AlphaTauri sneller ging dan Perez in een Red Bull.

“Eerlijk: dit had ik totaal niet verwacht”, zei Leclerc. “Maar om een of andere reden kwam alles samen toen we nieuwe banden oplegden. Maar nu moeten we dit omzetten in een overwinning. De eerste plaats is hier niet ideaal in de start, maar ik ben heel blij met de pole.”

Carlos Sainz heeft misschien wel de beste startpositie voor een slipstream op het eindeloze rechte stuk naar bocht 1. “De banden voelen heel vreemd op dit circuit. We zijn niet zo sterk met volle tanks, maar we zullen proberen de banden levend te houden en de Red Bull achter ons te laten.”

Max Verstappen.© AFP

Verstappen dacht dat hij misschien te hard geprobeerd had: “Het was heel moeilijk om een perfecte ronde te rijden. Er ligt weinig grip en als je te hard pusht, glipt het van je weg. Dat is wat er gebeurd is, vooral in de laatste sector. Maar het was close en het wordt een lange race met veel ronden. Op kop in bocht 1? Dat ga ik proberen.”

De grote verrassing in Q1 was Lando Norris, die met zijn McLaren sneuvelde na een mislukte ronde en als voorlaatste moet vertrekken. De sessie werd ontsierd door tal van onderzoeken, wegens het (al dan niet) hinderen van andere rijders, wegens het negeren van een gele vlag of wegens te traag rijden. Dat betekent overwerk voor de stewards, maar ook grote zorgen voor o.m. Verstappen, Hamilton, Russell, Norris, Zhou, Sargeant en Tsunoda.

De GP van Mexico start zondag om 21 uur Belgische tijd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer