Ā© VRT

"Rough diamonds", al sinds de zomer op Netflix en nu op zondagavond op VRT: "Partners nodig om kwaliteitsfictie te maken"

Vanavond start op VRT1 de nieuwe fictiereeks "Rough diamonds", over een orthodoxe joodse familie in de Antwerpse diamantwijk. Het is de eerste keer dat VRT een reeks op zondagavond programmeert die al sinds de zomer via Netflix te zien is. Daar is een reden voor, maar wat de impact zal zijn op de kijkcijfers is zowel voor VRT als voor de acteurs afwachten.

Televisiezenders en streamingbedrijven werken uit noodzaak steeds meer samen om dure fictiereeksen te maken. "Tien jaar geleden legden wij als VRT het budget op tafel. Maar fictiereeksen zijn steeds kwalitatiever geworden en dus duurder om te maken, terwijl onze bijdrage als VRT - op de indexering na - min of meer stabiel is gebleven. Voor elke reeks zoeken we dus partners", legt VRT1-netmanager Lotte Vermeir uit.

"Het geld komt altijd uit verschillende financieringsbronnen: er is het Vlaams Audiovisueel Fonds en de Tax Shelter-regeling. En dan is er vaak nog een partner nodig. Dat kan een streamingdienst zijn of een andere omroep, zoals de RTBF bij "1985"."

"De televisiemarkt is door de opkomst van streamingdiensten veel internationaler geworden. De lat ligt ook veel hoger en daar spelen we op in. We hebben met New8 een nieuwe fictiesamenwerking met andere Europese publieke omroepen, om nieuwe reeksen te maken en bestaande titels uit te wisselen. Vlaamse fictiereeksen zullen nog meer een internationaal publiek krijgen."

Dat niet VRT maar wel Netflix "Rough diamonds" heeft gelanceerd, is een opvallende primeur. Wat de impact zal zijn op de kijkcijfers zondagavond - al jaar en dag dƩ televisieavond van VRT met sterke fictie - is een vraagteken.

"We zijn benieuwd", zegt Vermeir. "De afspraken worden per reeks gemaakt. Natuurlijk krijgen wij als VRT graag de primeur, maar het zal in de toekomst nog gebeuren dat Netflix of andere spelers eerst komen. Bij andere reeksen zoals "Undercover" of "Twee zomers" had VRT dan weer de primeur voor Netflix."

"We hebben al gemerkt dat een reeks die we eerst op VRT MAX lanceren niet minder goed scoort op televisie, "Knokke Off" bijvoorbeeld. Het verschil is dat VRT MAX-titels specifiek gericht zijn op jongeren en we via VRT1 in principe iedereen willen bereiken. Uit succesvolleĀ MAX-reeksen als "Roomies" en ā€œKnokke Offā€ leren we veel voor onze fictietitels op VRT1 en omgekeerd: een interessante uitwisseling."

BEKIJK - de trailer van "Rough diamonds":

Actrice Ini Massez: "Veel mensen hebben de reeks al gezien, maar zondagavond blijft dƩ televisieavond"

Voor actrice Ini Massez (47) is deze nieuwe golf van aandacht voor "Rough diamonds" na de eerdere Netflixrelease ook wennen. Ze speelt in de reeks het vrouwelijke hoofdpersonage Adina, naast onder meer Kevin Janssens, die haar broer vertolkt.

"De opnames dateren van 2 jaar geleden: de tijd van coronamaatregelen op de set. Ik heb ondertussen al veel reacties en complimenten gekregen over "Rough diamonds". Mijn ouders gaan nu pas kijken en ik heb aan mijn zoon van 13 beloofd dat hij ook mag kijken, samen met mij. Zondagavond blijft voor veel mensen dƩ televisieavond. Dan geprogrammeerd worden, is altijd een eer."

Ini Massez als Adina Glazer in "Rough diamonds"
Ā© VRT

"Ik had nooit verwacht dat de reeks zo'n succes zou worden op Netflix. Ik vond het heel gek om via sociale media reacties te krijgen uit landen als Chili of Braziliƫ. Ook de chassidische joden die mee hebben gefigureerd, zijn enthousiast. Alleen maar leuk om deel uit te maken van zo'n internationale productie. Voor een Brits kostuumdrama mogen ze mij ook altijd bellen", lacht ze. "Maar zeker voor een mooie vrouwenrol waar ik mijn tanden in kan zetten, ongeacht de taal."

Die sterke vrouwenrollen liggen nog steeds niet voor het oprapen, vindt Massez. "En daar hebben we zelf niet altijd vat op", zegt ze. Een personage als Adina in "Rough diamonds"Ā  is een groot cadeau voor de actrice, zowel professioneel als op persoonlijk vlak.

Zo'n mooie en sterke vrouwenrol is een cadeau, want ze liggen nog altijd niet voor het oprapen

"Adina is het warme hart van de joodse familie, de slimme verzoener die verscheurd wordt tussen traditionele waarden en minder koosjer gedrag, om het bedrijf en haar familie te redden. Ik heb me helemaal vastgebeten: zo verrijkend en vervullend. Een intern conflict spelen, is altijd interessant, zeker als je als acteur voluit de keuzes van je personage kan verdedigen. Ik ben Adina Ć©cht graag gaan zien."

"Daarnaast hebben we op plekken gefilmd waar ik anders nooit zou komen: de Ć©chte diamantbeurs in de zwaar beveiligde diamantwijk. Ik heb toegangscodes gekregen van synagoges, om daar alleen naartoe te gaan. Ik ben voorgesteld aan een chassidisch gezin. Aan de vrouwen heb ik gevraagd hoe zij zouden reageren in situaties uit het scenario."

"Ik heb veel bijgeleerd over de joodse gemeenschap. Vrouwen worden niet onder de knoet gehouden: ze kunnen verder studeren, als ze willen. Het gaat er in joodse gezinnen vrolijker aan toe dan ik dacht. Als ik joodse mensen kruis op straat in Antwerpen, dan is er weinig oogcontact. Ik ervaarde altijd een afstand en een zekere tristesse. Hoe koel en serieus joodse mensen zijn op straat, zo warm en vol humor zijn ze privƩ. Ik ben met open armen ontvangen."

Acteren met een pruik Ć©n in het Jiddisch

Opvallend: de personages in "Rough diamonds" wisselen continu tussen Nederlands en Jiddisch, zoals er in de joodse gemeenschap in ons land effectief gesproken wordt. "Ik heb mijn taalcoach gevraagd om te starten met een algemeen taalbad Jiddisch als basis. Als je acteert in het Nederlands, Frans of Engels, dan kan je improviseren, en dat wilde ik ook kunnen in deze rol. Bij het joodse gezin heb ik dan gevraagd om mij specifieke woorden te leren, zoals bvb. de koosnamen voor hun kinderen. Die extra persoonlijke toevoegingen maken je personage authentiek."

Ik wilde leren improviseren in het Jiddisch, zoals ik dat zou doen in het Frans of Engels

Bij de rol hoort ook een metamorfose, inclusief pruik. "Chapeau voor het stylingteam, die ook bij de mannen met de pijpenkrullen en baarden hun werk heeft gehad. Het beste bewijs van die geslaagde transformatie: bij straatopnames werd ik aangesproken door een vrouw, in het Jiddisch. Ze dacht oprecht dat ik een joodse vrouw was. Het fijne was dat ik een Ć©cht gesprek met haar kon voeren, in een mix van Frans en Jiddisch. De bevestiging dat we het met deze reeks goed aangepakt hebben."

Actrice Ini Massez, als joodse vrouw met een andere pruik,  in "Rough diamonds"
Ā© VRT

"Geen uitstel voor de reeks overwogen door oorlog Israƫl-Hamas"

De uitzending van "Rough diamonds" op VRT1 stond al gepland voor de oorlog tussen Israƫl en Hamas weer is opgelaaid. De reeks over het wel en wee binnen een joodse familie in Antwerpen wordt dus uitgezonden zoals gepland. "Televisie wordt lang op voorhand gemaakt, in het geval van fictie zelfs jƔren. We hebben het gevoel dat de reeks op dit moment zijn plek heeft. Uitstel hebben we niet overwogen", aldus VRT1-netmanager Lotte Vermeir.

Meest gelezen