Prinses Astrid ontdekt Australian football.
2023 Getty Images

Royals op zondag - Hoe prinses Astrid met handelsmissies begon en de stress van prinses Eugenie voor ze op Instagram post

Koning Charles bereidt zich voor op een reis naar Kenia (maar zal het legendarische hotel Treetops niet bezoeken). Prinses Astrid hield er op handelsmissie in Sydney en Melbourne een pittig tempo op na. Hoe post prinses Eugenie op Instagram? En koning Felipe steekt Tenerife een hart onder de riem, terwijl dochter Leonor Meryl Streep blij maakt. Op zondag bundelen we het kleine en grote nieuws uit de wereld van de royals. 

Astrid in Australië

Prinses Astrid heeft er een tiendaagse economische missie op zitten in Australië. Bedoeling is de Belgische economie in het buitenland een duwtje in de rug te geven. Vergelijk het met één groot netwerkevent om contacten te leggen en vooral contracten binnen te halen.

Die zakelijke gesprekken gebeuren in de luwte waarbij de prinses als uithangbord dient (of zo je wil als glijmiddel). In Astrids kielzog waren er meer dan 300 vertegenwoordigers mee van Belgische ondernemingen, organisaties en spelers uit de academische wereld.

Astrid aan tafel met onze minister van Buitenlandse Zaken Lahbib en onder anderen de premier van New South Wales, Christopher John Minns.
De prinses op bezoek bij Flying Bark Productions, de animatiestudio van Studio 100.
De volgende missies liggen ook al vast: van 16 tot 19 juni trekt Astrid naar Noorwegen, in oktober 2024 volgt Brazilië.

De vorige economische zending naar Australië dateerde van 2012 toen Filip nog kroonprins was. Astrid heeft die taak van haar oudste broer overgenomen toen hij koning werd. De traditie van prinselijke handelsmissies startte in de jaren 50. Sinds Albert werd de taak toevertrouwd aan kroonprinsen als leerschool.

Toen Filip in 2013 de troon besteeg, werd dochter Elisabeth kroonprinses. Met haar elf jaar was ze uiteraard te jong om handelsmissies te leiden. De taak moest dus gaan naar iemand ouder in de koninklijke familie. Er werd gekeken naar prinses Astrid en prins Laurent, maar evengoed naar de oudste kinderen van Astrid: Amedeo en Maria Laura. Die laatste twee moesten echter hun privéleven en carrière nog uitbouwen en het ontbrak hen aan ervaring met de pers en bedrijven. Laurent leek dan weer een moeilijke, gewaagde optie na enkele incidenten. 

BEKIJK - Astrid test tramsimulator van Belgische bedrijf Transurb in Sydney uit:

Videospeler inladen...

Meer weten over prinses Astrid, de keizerlijke hoogheid en onvoorwaardelijke moederkloek? Lees dit portret.

Het werd Astrid, besliste de federale regering met premier Di Rupo. Niet zonder kritiek van N-VA. Vlaams Parlementslid Karim van Overmeire kaartte aan dat de gewesten niet werden gehoord en wees op een eenzijdige beslissing. 

Intussen leidt Astrid al tien jaar handelsmissies. Ze staat bekend als enthousiast, goedlachs (net als vader koning Albert), keurig gecoiffeerd en gestyled, en minstens even belangrijk: ze is een dossiervreter. Tijdens haar eerste missie - naar Angola en Zuid-Afrika in 2013 - liet ze optekenen dat ze moest wennen aan "het helse tempo". Een missie is van 's ochtends tot 's avonds laat, al dan niet met een jetlag, een hoop officiële plichtplegingen afwerken en keer op keer een goede indruk blijven maken.

Astrid als Belgisch mode-uithangbord in Sydney: de zwarte, zijden bloemversiering is van ontwerper Bernard Depoorter.

Charles (bijna) in Kenia

Koning Charles en koningin Camilla hebben een receptie gehouden op Buckingham Palace voor een delegatie Kenianen. Een ontmoeting die plaatsvond voorafgaand aan het staatsbezoek (31 oktober-3 november) dat ze brengen aan de Afrikaanse republiek. Die reis valt samen met de 60e verjaardag van de onafhankelijkheid van Kenia.

In de jaren 50 vormde de Mau Mau-opstand een belangrijke stap op weg naar het einde van de overheersing door Britse kolonisten. Over een periode van acht jaar verloren duizenden het leven. Charles zal zich tijdens zijn trip "verdiepen in dat onrecht", laat het paleis weten. Een dochter van een van de leiders van de Mau Mau-opstand vertelde tegen het Franse persbureau AFP dat ze eerder hoopt op een "nationale verontschuldiging". 

De receptie op het paleis.
2023 Getty Images

Charles zal in Kenia niet Treetops bezoeken, het hotel waar zijn 25-jarige moeder Elizabeth verbleef en te horen kreeg dat haar vader koning George VI was overleden en ze inderhaast diende terug te reizen. Haar gewapende escort Jim Corbett schreef in het gastenboek toen de illustere zin "waar een jong meisje in een boom klom als prinses en naar beneden kwam als koningin".

Treetops had namelijk vertrekken hoog in de bomen. Het hotel op 165 km van Nairobi sloot enkele jaren geleden voorgoed de deuren door de impact van de coronapandemie.

Het verlaten Treetops, genekt door corona (door minder toeristen).
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Eugenie op Instagram

De Britse prinses Eugenie (33), dochter van prins Andrew, heeft haar passies toegelicht in de podcast "White wine question time", van de liefde voor haar grootmoeder koningin Elizabeth tot haar inzet tegen moderne slavernij, zijnde mensenhandel. 

Eugenie is ook een van de royals die haar openbaar Instagramaccount - met 1,8 miljoen volgers - zelf beheert. Bewust. Ze wil de controle behouden. De prinses startte met Instagram in 2018, zodat mensen haar konden leren kennen. "Er is zoveel misinformatie. Het is zo makkelijk te oordelen als je iets leest in de krant of een verschrikkelijke foto ziet. Actiefoto's zijn meestal niet de meest mooie", vindt ze.

Ik wil dat mensen de echte ik zien
prinses Eugenie

Maar Insta bezorgt haar ook tonnen stress. "Het is het enige waar ik zo zenuwachtig van word. Ik moet zeker vijf mensen contacteren om alles na te kijken. Heb ik schrijffouten gemaakt? Ga ik trollen over me heen krijgen?", aldus een onzekere Eugenie. 

Die onzekerheid komt voor een stuk voort uit het evenwicht dat de prinses constant zoekt. "Ik heb een job, ik doe aan liefdadigheid, ik wil niet te veel posten over mijn kinderen en familie. Ik wil respectvol zijn."

Felipe op Tenerife

De Spaanse koning Felipe en koningin Letizia zijn de schade gaan opmeten op het Canarische eiland Tenerife. Van midden augustus tot september probeerden brandweerlui er de bosbranden onder controle te krijgen. De kurkdroge zomer hielp daarbij niet. In oktober laaide het vuur weer op. De branden hebben ruim 14.000 hectare natuur getroffen.

BEKIJK - De strijd tegen het vuur in augustus:

Videospeler inladen...

Het koppel bezocht verscheidene gemeenten en brachten in het Adán Martin Auditorium van Santa Cruz een eerbetoon aan inwoners die dapper de branden bestreden. 

Felipe en Letizia zien met eigen ogen de schade.
@Casa de S.M. el Rey / X

Vorige week verzamelde het Spaanse koninklijke gezin met oud-koningin Sofía nog voor de Prinses van Asturië-prijzen, ook wel eens de Spaanse Nobelprijzen genoemd.

Leonor, de prinses van Asturië, mocht op het podium onder meer een award overhandigen aan de Amerikaanse actrice Meryl Streep voor haar verdiensten in de kunsten. "Het belangrijkste onderdeel van ons werk is om elk leven toegankelijk en voelbaar te maken voor het publiek dat in een klein theater in Málaga zit of waar dan ook ter wereld streamt", reageerde Streep.

Meryl Streep waande zich naar eigen zeggen even "Taylor Swift" in Spanje.
Juan Carlos Rojas/LaPresse
Familiekiekje: koningin Sofía, kroonprinses Leonor, koning Felipe, koningin Letizia en prinses Sofía.
Europa Press 2023

Meest gelezen