Maggie Wheeler (Janice) en de Canadese premier Justin Trudeau reageerden al op het overlijden van Perry.

Familie, collega's en vrienden loven "onrustige ziel" Matthew Perry: "Altijd grappigste persoon in de kamer"

Collega's, familie, vrienden en fans reageren verslagen op het onverwachte overlijden van acteur Matthew Perry, die vooral bekend is als Chandler uit "Friends". Ze roemen zijn unieke gevoel voor humor en zijn moed om te getuigen over zijn strijd tegen verslavingen. Opvallend: de andere hoofdrolspelers uit "Friends" hebben voorlopig nog niet gereageerd.

Perry werd zaterdag dood aangetroffen in zijn huis in Los Angeles. De acteur zou volgens Amerikaanse media verdronken zijn in zijn jacuzzi. Verder onderzoek moet meer duidelijkheid brengen over zijn doodsoorzaak, maar de politie zou niet uitgaan van een misdrijf en er werden ook geen drugs gevonden. Perry is 54 jaar geworden. 

BEKIJK - Wie was Matthew Perry?

Videospeler inladen...

Perry laat zijn ouders John Bennett Perry en Suzanne Perry achter die uit elkaar gingen toen hij nog een baby was. Met andere partners kregen zij in totaal nog 5 kinderen. Zelf heeft Perry geen kinderen, hij trouwde ook nooit.

In een verklaring aan het tijdschrift People zegt zijn familie dat ze "diepbedroefd" zijn. "Matthew bracht zoveel vreugde in de wereld, zowel als acteur als als vriend. Zijn fans betekenden zoveel voor hem en we waarderen de enorme golf van liefde die we nu voelen."

Marta Kauffman en David Crane, de makers van "Friends", en uitvoerend producent Kevin Bright, zeggen dat Perry's dood "nog steeds onmogelijk lijkt".

"We zullen altijd de vreugde, het licht en de verblindende intelligentie koesteren die hij op elk moment bracht – niet alleen in zijn werk, maar ook in het leven. Hij was altijd de grappigste persoon in de kamer. Meer nog, hij was de liefste, met een gevend en onbaatzuchtig hart." Verwijzend naar de stijl van de titels van de "Friends"-afleveringen, sluiten ze hun eerbetoon af: "Dit is echt The One Where Our Hearts Are Broken". 

Actrice Gwyneth Paltrow die kortstondig een relatie had met Perry haalt mooie herinneringen op aan de "magische zomer" van 1993: "We zwommen in kreken, deelden biertjes en kusten in een veld met lang gras. Hij had net de pilootaflevering van "Friends" opgenomen, maar die was nog niet uitgezonden. Hij was nerveus en hoopte dat zijn grote doorbraak voor de deur stond. En dat was zo." Paltrow besluit: "Ik hoop dat Matthew eindelijk vrede heeft. Echt waar." 

Voorlopig nog geen reactie van andere hoofdacteurs

Opvallend: de acteurs die de andere hoofdpersonages in "Friends" vertolken, hebben voorlopig nog niet gereageerd. Andere acteurs uit de serie deden dat wel al via posts op hun sociale media. Maggie Wheeler, de actrice die Janice, een van de vriendinnen van Chandler speelde in "Friends", schrijft op Instagram dat de vreugde die Perry zovelen in zijn "te korte leven heeft gebracht, zal voortleven". "Ik voel me zo gezegend door elk creatief moment dat we deelden."

Morgan Fairchild, die Chandlers moeder Nora Bing speelde, zegt: "Ik ben diepbedroefd over de vroegtijdige dood van mijn "zoon" … Het verlies van zo’n briljante jonge acteur is een schok."

"Lees alsjeblieft zijn autobiografie"

Actrice Paget Brewster, die Kathy speelde, de vriendin van Chandler in seizoen vier van "Friends", raadt iedereen aan zijn autobiografie te lezen. "Hij was aardig tegen me bij "Friends" en elke keer dat ik hem zag in de decennia daarna. Lees alstublieft zijn boek. Het was zijn erfenis om te helpen. Hij zal echter niet in vrede rusten. Hij heeft het al te druk om iedereen daar aan het lachen te maken."

Journalist en presentator Piers Morgan omschrijft Perry als "een geweldige acteur, maar naar eigen zeggen een zeer gekwelde man". Ook hij noemt het levensverhaal van Perry een must read. "Zijn recente autobiografie over zijn door verslaving geteisterde leven was een van de krachtigste, eerlijkste en meest onthullende die ik ooit heb gelezen. Wat een triest nieuws."

De Canadese premier Justin Trudeau kende Perry al in zijn kindertijd. De moeder van Perry werkte een tijd als assistent van zijn vader, de Canadese premier Pierre Trudeau. Justin Trudeau noemt Perry's dood "schokkend en bedroevend". "Ik zal de spelletjes die we vroeger op het schoolplein speelden nooit vergeten. En ik weet dat mensen over de hele wereld nooit de vreugde zullen vergeten die hij hen bracht. Bedankt voor al het lachen, Matthew. Er werd van je gehouden, en je zult gemist worden", zei hij.

Actrice Selma Blair reageert via Instagram: "Mijn oudste vriend. We hielden allemaal van Matthew Perry en ik vooral. Elke dag. Ik hield onvoorwaardelijk van hem. En hij mij. En ik ben gebroken. Gebroken hart. Zoete dromen Matty. Welterusten."

Mira Sorvino, die naast Perry te zien was in de film "Parallel lives" uit 1994, schreef op X: "Oh nee!!! Matthew Perry!! Jij lieve, onrustige ziel!! Moge je vrede en geluk vinden in de hemel, en iedereen aan het lachen maken met je unieke humor!!!"

Zangeres Adele, die een residentie heeft in Las Vegas waar ze elk weekend optreedt, heeft zaterdagavond haar concert stilgelegd voor een kort eerbetoon aan Perry. Ze noemt hem "één van de beste komische personages aller tijden" en draagt haar nummer "When we were young" op aan hem.

"Ik heb hem nooit ontmoet, maar hij heeft zo veel vreugde gebracht in mijn leven. Eén van mijn favoriete herinneringen is die van één van mijn vrienden die Chandler zo goed kon imiteren. De allereerste keer dat ik in New York was, heb ik een Friends-tour gedaan. Ik bewonder Matthews moed en openhartigheid over zijn verslavingen en afkickproces."

Meest gelezen