“Online is Jeroen Meus ongetwijfeld de populairste kookboekenauteur”: maar verkoopt hij ook de meeste kookboeken?
Vanaf zondag 28 oktober tot 5 november is er Boektopia, de nieuwe versie van de Boekenbeurs. Auteurs van kookboeken lijken het de afgelopen jaren vaak het best te doen in de verkoopcijfers, maar kopen we die boeken vandaag nog vaak, nu we met één simpele muisklik online gratis recepten vinden?
“Kookboeken nemen nog altijd een groot deel van de markt in”, vertelt Patrick Boeykens van Boektopia. “In de categorie ‘vrije tijd’ is meer dan een derde van de verkoop voor kookboeken. Veel meer dan de boeken over alle andere hobby’s en toerisme.” Om die redenen bouwen ze dan ook heel wat demokeukens op de editie van dit jaar. En die keuken zal goed van pas komen, want bij zowel Uitgeverij Lannoo, Standaard Uitgeverij en Borgerhoff & Lamberigts is ‘belevenis’ het woord dat het vaakst terugkomt. Het publiek wil chefs live aan het werk zien, proeven van al dat lekkers en liefst ook een praatje slaan met de chef.
Signeersessies zijn een belevenis
“Er bestaan geen studies over de duurtijd van een signeersessie”, vertelt Katrien Beeusaert van uitgeverij Lannoo. “Maar ik ben er zeker van dat ze vandaag dubbel zolang duren dan vroeger, toen een handtekening voldoende was. De inhoud is tegenwoordig belangrijker dan die handtekening. Lezers willen proeven en hun ervaring delen met de auteur. Vorig jaar organiseerden we een lezing en etentje met Ottolenghi, de 400 plaatsen waren in 24 uur uitverkocht. Ook het lanceringsevent van het nieuwste boek van Pascale Naessens voor 250 personen was binnen de dag volzet.”
Die band met de auteur is een van de redenen waarom mensen naar een signeersessie komen.
“Die band met de auteur is inderdaad één van de redenen waarom mensen naar een signeersessie komen”, vertelt Mieke Deprez van Standaard Uitgeverij. “Als Jeroen Meus signeert is dat voor mensen de kans om iemand die ze elke dag op tv zien eens in het echt te zien, maar ook voor Jeroen is het fijn om eens in het echt een babbeltje doen. Je merkt dat beide partijen met een goed gevoel naar huis gaan.”
Ook Isabel Boons van Borgerhoff & Lamberigts weet dat tijd een belangrijke factor is in de signeersessies van populaire auteurs zoals HLN-chef Sandra Bekkari. “Bij haar merken we dat ze een trouwe basis van fans heeft die graag even met haar praten. Op andere evenementen zien we die mensen terug omdat ze het gevoel hebben dat ze Sandra kennen en graag nog even dag komen zeggen.”
Online populariteit versus verkoopcijfers
Zijn auteurs die populair zijn op sociale media dan ook automatisch de grote kleppers op de boekenmarkt? Zo simpel zit het niet in elkaar volgens Viktor Proesmans, die dit voor de UGent onderzocht. “Er is geen duidelijk verband tussen online populariteit en kookboekenverkoop”, vertelt hij. “Als we kijken naar de online populariteit van kookboekenauteurs in Vlaanderen staat Jeroen Meus zonder twijfel op nummer één. Zowel op Google, Instagram als Facebook. Als we daarnaast naar de verkoopcijfers van kookboeken kijken, zie je dat Pascale Naessens en Sandra Bekkari het stukken beter doen.”
Hoe komt dat? “De fans van Pascale Naessens en Sandra Bekkari lijken trouwer. Ze hebben een actieve online community waarin hun kookboeken en recepten gepromoot worden, een fenomeen dat je minder ziet bij bekende chefs zoals Jeroen Meus. Met zo’n loyale achterban is het voor influencers eenvoudiger om meerdere boeken per jaar uit te brengen én ze te doen verkopen. iets wat minder gebruikelijk is voor een traditionele chef-kok.”
Nieuw tijdperk
Volgens uitgever Isabel Boons komt het ook omdat we een ander tijdperk binnengegaan zijn. “Alles gaat sneller en gebeurt online. Er zijn minder kookprogramma’s op tv maar meer online influencers die een jonger publiek bereiken. Dat publiek koopt minder kookboeken, wat één van de redenen is dat iemand die online een groot bereik heeft automatisch goede verkoopcijfers haalt bij een kookboek.”
De uitgevers geloven daarom vandaag vooral in een mix van boeken en andere media. “Dat geldt ook voor grote kleppers als Jeroen Meus. Op tv komen en een kookboek uitbrengen is niet meer genoeg”, vertelt Mieke Deprez. “Er is ook een website, een app en binnenkort ook nog een scheurkalender van Dagelijkse kost. Al die kanalen worden goed gebruikt, mensen zoeken die combinatie.”
Heeft het papieren kookboek nog een toekomst?
Als jongeren minder kookboeken kopen, is er dan nog toekomst voor een papieren kookboek? Zo somber zien de uitgevers het niet in. “Het is moeilijk te voorspellen, maar ik blijf geloven in een goed boek”, vertelt Beeusaert van Lannoo. “Het bladert zo leuk als je inspiratie zoekt en het geeft rust terwijl je aan het koken bent. Je hoeft niet constant dat filmpje op pauze te zetten.”
Naast de looks, fotografie en verhalen is er nog een belangrijke troef van kookboeken volgens Boons van Borgerhoff & Lamberigts: “In een kookboek kan je erop vertrouwen dat de recepten kloppen. De recepten zijn gedubbelcheckt op voorhand én ze zijn nog eens een keer extra klaargemaakt voor de fotoshoot. Al die extra ogen zorgen dat wat in het boek staat klopt. Voor mij zal het kookboek nooit verdwijnen.”
Boektopia in Kortrijk Xpo van 28 oktober tot 5 november, boektopia.be
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
HLN Shop
Pretpark (extra voordelig) meepikken vóór de grote drukte? Vier hoogvliegers voor de hele familie op een rij
-
Waarom heb je niet veel honger na een intensief sportmoment, maar méér honger de dag erna?
Of je nu gisteren de 10 miles in Antwerpen liep of een ander sportdoel achter de rug hebt: misschien heb je gemerkt dat je na dat intensieve sportmoment niet meteen honger had. Is dat normaal? En wat eet je dan best om te herstellen? Sportdiëtiste Britt Lambrecht van wielerploeg Lotto Dstny en groepspraktijk Vitori legt uit hoe dat komt en wat je best toch eet vóór, na en tijdens zo’n zware fysieke inspanning. -
HLN Shop
“Gekookt zijn ze vaak echt niet lekker”: Pascale Naessens verklapt hoe je groenten wél smakelijk op je bord krijgt
Kookboekenauteur en keramiste Pascale Naessens (54) houdt van creëren. In plaats van vroeger werk heruit te geven, verschijnt nu haar eerste compilatie met de beste groenterecepten. Het eerste in een serie van vijf themaboeken waarvan het volgende helemaal rond desserts zal draaien. HLN Shop zette zich rond de tafel met de chef voor een gesprek: “Ik wil dat mensen plezier vinden in het bereiden van groenten, dat het leuk en lekker is.” -
-
PREMIUMExclusief
Sandra Bekkari helpt je duurzaam kilo’s verliezen in 5 simpele stappen: “Strenge diëten helpen je metabolisme om zeep”
-
PREMIUM
Goedkoper dan een dure proteïneshake én goed voor spierherstel: welke chocolademelk is de beste keuze na het sporten?
In de winkelrekken zie je veel producten met extra proteïnen. “Maar je kan na het sporten ook gewoon chocolademelk drinken om te herstellen”, legt diëtiste Sanne Mouha uit. Kies je een variant met of zonder suiker? Eentje met soja of met extra proteïnen? Mouha helpt je de juiste keuze te maken en verheldert waarom de drank je spieren herstelt: “Maar niet elke chocomelk is geschikt na je sportmoment.” -
Spaargids.be
Mag je het geld op de rekening van je kind als ouder zelf gebruiken? En wat kan je zoon of dochter (zonder dat jij het weet)?
Het is de vrees van heel wat ouders: je hebt jarenlang flink voor je kinderen gespaard, maar eens ze 18 zijn, doen ze het verzamelde geld meteen op. En dan niet per se aan - in jouw ogen alvast - nuttige zaken. Hoe kan je dit vermijden? Spaargids.be geeft advies. -
PREMIUM
Welke granola is het gezondst? Diëtiste proeft er 10: “Topproduct voor 1,99 euro én goed voor de cholesterol”
-
vtwonen
Schoonmaken met scheerschuim? Voor deze tien plekken - van de oven tot het toilet - is het een tovermiddel
-
PREMIUM
Welke feta is het lekkerst? Kaasmeester proeft 10 soorten en deelt een 9 op 10 uit: “Iets duurder, maar ook beter van smaak"
Samen met mozzarella is fetakaas ongetwijfeld één van de populairste kazen om toe te voegen aan een zomerse salade. Maar de ene feta is de andere niet. “De kaas wordt gemaakt van schapenmelk en geitenmelk”, verklapt kaasmeester Frederic Van Tricht. “Hij moet romig aanvoelen in de mond.” Welke versie uit de supermarkt leunt goed aan bij die verwachtingen? Hij proeft er 10 en deelt de ultieme bewaartips. “Dit is echt geen geld voor wat je in de plek krijgt.” -
PREMIUM
“Hier komt een maaltijd zelden meermaals op tafel”: hoe kookt Kathleen voor 5 personen zonder uren in de keuken te staan?
Lekker, gezond én snel koken: voor de meeste gezinnen is het elke dag weer een uitdaging. “Maar dat hoeft het niet te zijn”, vindt Kathleen Brenders. Als mama van drie zonen leerde ze al doende hoe je ondanks een druk weekschema toch voor ieder wat wils op tafel kan zetten, zonder uren in de keuken te staan. Wat zijn haar bespaartips? En hoe houdt ze rekening met alle eetvoorkeuren binnen het gezin? “We bestellen één keer per week boodschappen.” -
PREMIUM61
Diëtist Michaël Sels: “Een gezonde brooddoos voor je kind? Wees realistisch!”