© AP

Loekasjenko roept op om oorlog in Oekraïne te beëindigen en over te gaan tot onderhandelingen: “Er sterven mensen”

Opmerkelijke uitspraak van de Wit-Russische president Alexander Loekasjenko: hij roept Oekraïne en Rusland op om de oorlog te beëindigen en onderhandelend een oplossing te zoeken.

gjs

Volgens Loekasjenko is er op dit moment sprake van een patstelling in Oekraïne. De autoritaire leider van Wit-Rusland en trouwe bondgenoot van de Russische president Vladimir Poetin vindt dan ook dat het tijd is om de vijandigheden te stoppen en rond de tafel te gaan zitten.

“Er zijn genoeg problemen aan beide kanten en in het algemeen is er nu een patstelling”, zegt hij in een interview met het Wit-Russische staatspersagentschap BelTA. “Niemand kan nog iets doen om hun positie substantieel te versterken of serieuze vooruitgang te boeken. Ze staan hoofd aan hoofd, tot de dood, in de loopgraven. Mensen sterven.”

Avdiivka

Daarmee bevestigt hij wat inlichtingendiensten de voorbije dagen veelvuldig gemeld hebben: bij de gevechten in Avdiivka, in de regio Donetsk, boekt niemand echt vooruitgang en sneuvelen vooral veel soldaten. Ondanks het veelbesproken Oekraïense tegenoffensief beweegt er ook erg weinig aan de frontlinie.

En dus ziet Loekasjenko heil in onderhandelingen. “De vraag van Oekraïne om haar grondgebied te verlaten, moet besproken worden rond de onderhandelingstafel zodat er niemand meer sterft. We moeten daar praten en een akkoord vinden. En zoals ik eerder al zei: daar zijn geen randvoorwaarden voor nodig. Het belangrijkste is het beval gegeven wordt om te stoppen.”

Tijdens een topoverleg met meer dan zestig landen in Malta heeft de Oekraïense president Volodimir Zelenski nog eens herhaald dat een einde aan het conflict voor hem alleen kan als Rusland alle bezette gebieden in Oekraïne verlaat. Ook de Krim dus, zei hij het voorbije jaar meermaals.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer