© BELGA

Belgian Diamonds moeten vrede nemen met brons op WK korfbal na winst in kleine finale, topfavoriet Nederland verovert elfde wereldtitel

België heeft zondag op het wereldkampioenschap korfbal in Taiwan de kleine finale gewonnen. De Belgian Diamonds verloren vrijdag van het gastland, maar konden de rug rechten tegen Tsjechië. Het werd 26-11. Nederland wist zijn status van topfavoriet op het WK korfbal waar te maken. Later op de dag versloeg Oranje gastland Taiwan met duidelijke cijfers: 9-27.

Quinten Torfs
Bron: BELGA

Lauren Denis, Christoph Hellemans en Lisa Van Gorp waren de beste Belgische schutters met vier treffers. Ook Lars Courtens (3), Jordan de Vogelaere (2), Joke Van Maldeghem (2), Lise Van Maldeghem (2), Lisa Pauwels (2), Jarre De Ley (1), Amber Engels (1) en Cedric Schoumaker (1) vonden de weg naar de korf. 

De Belgian Diamonds werden naar het duel om brons verwezen na het verlies van vrijdag tegen het gastland Taiwan. Door die nipte nederlaag (21-19) greep België voor het eerst in de WK-geschiedenis naast een ticket voor de finale.

De finale

Olav van Wijngaarden en Fleur Hoek waren de beste schutters van de partij met allebei vijf treffers bij Nederland in de finale.

Sinds de eerste editie van het wereldkampioenschap in 1978 won Nederland elke keer goud, behalve in 1991. Toen trok België voor eigen publiek aan het langste eind. De eindstrijd op het WK was tot dusver elke keer een Derby der Lage Landen, maar de Belgian Diamonds grepen vrijdag voor het eerst naast een finaleticket. Voor Taiwan is dit het eerste zilver na drie opeenvolgende bronzen plakken (2011, 2015 en 2019).

© BELGA

Gemengde gevoelens bij bondsvoorzitter Patrick Risch

Na een zege in de kleine finale tegen Tsjechië vliegen de Belgian Diamonds met brons in de bagage terug naar huis. Bondsvoorzitter Patrick Risch blikt met gemengde gevoelens terug. “Is dit het WK geworden zoals we het vooraf gedroomd en gehoopt hadden? Ik moet daarop een genuanceerd antwoord geven”, zegt hij.

“Enerzijds moeten we daar geen doekjes om winden. Als België naar een groot korfbaltoernooi komt, is dat steeds met ambitie. De ambitie om te tonen dat we in het mondiale korfbal thuishoren en dus de ambitie om de finale te spelen. Als we dan nu een sterk spelend Chinese Taipei tegenkomen op weg naar deze finale is dat erg teleurstellend, in de eerste plaats voor onze spelers en de staff, en ook voor het bestuur.”

Op de omstandigheden ter plaatse die ook een rol speelden, wil de bondspreses niet te veel de nadruk leggen. “De omstandigheden zijn wat ze zijn. De tijd dat we met ruime voorsprong de tweede plaats bezetten is reeds lang voorbij. Het team van Chinese Taipei combineert een gedreven spel met een duizelingwekkend afwerkingspercentage. Hier hadden we in de halve finale geen antwoord op. Net niet”, blikt hij terug op het nipte 21-19 verlies vrijdag.

De Belgische lappenmand

België kampte in aanloop naar het WK met blessures. “Natuurlijk hebben die een impact gehad”, onderstreept Risch. “Wat ik vooral onthoud van dit toernooi, is dat in onze jonge ploeg de spelers en speelsters boven zichzelf zijn uitgegroeid. Het ganse team heeft erg veel geïnvesteerd op de weg naar Taipei, heeft veel persoonlijke opofferingen gemaakt. Daar heb ik erg veel respect voor, en ben ik hen dankbaar voor.”

Op de vraag of er lessen moeten worden getrokken uit dit WK, antwoordt de bondsvoorzitter volmondig “ja, natuurlijk”. “Net zoals we hier ook lessen hadden moeten uit trekken wanneer we wel de finale gehaald hadden, en zelfs wanneer we de finale gewonnen zouden hebben. We geven de staff en het team nu in de eerste plaats de tijd om deze analyse te maken. Over de wedstrijd om brons ga ik kort zijn, voor een finalekandidaat is dat steeds de wedstrijd te veel in een kampioenschap. Respect voor de manier waarop de Diamonds dit aangepakt hebben” besluit hij.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer