Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Wouter De Vriendt (Groen): "Als Israëlische aanvallen doorgaan, zijn economische sancties nodig, desnoods vanuit België zelf"

Volgens Groen en PVDA maakt niet alleen Hamas, maar ook Israël zich schuldig aan oorlogsmisdaden. Premier Netanyahu moet veroordeeld worden voor het Internationaal Strafhof in Den Haag en als de Israëlische aanvallen doorgaan, moeten er economische sancties tegen Israël opgelegd worden, klinkt het in koor bij Kamerleden Wouter De Vriendt (Groen) en Peter Mertens (PVDA). En als die sancties niet vanuit de internationale gemeenschap of vanuit Europa komen, moet België misschien zelf actie ondernemen, vindt De Vriendt.

"Als de aanvallen op burgers in de Gazastrook blijven doorgaan, zijn economische sancties tegen Israël nodig", dat zegt Wouter De Vriendt, Kamerlid voor Groen, in "De zevende dag". Hij wijst erop dat de Europese Unie genoeg hefbomen heeft om dat te doen, maar merkt op dat de verdeeldheid tussen de lidstaten op dit moment te groot is om die stap te zetten.

De Vriendt is overigens ook van mening dat Israëlisch premier Benjamin Netanyahu voor het internationaal gerechtshof in Den Haag moet gedaagd worden voor oorlogsmisdaden. Een statement waar Peter Mertens van PVDA zich bij aansluit. "De aanval van Hamas op 7 oktober was een oorlogsmisdaad, maar alles wat erop volgde ook. Iedereen die burgers viseert, pleegt oorlogsmisdaden."

Ook Mertens is dan ook van mening dat economische sancties tegen Israël nodig zijn. "Europa zwaait op dit moment enkel met de morele vinger: we tekenen resoluties, maar leggen geen sancties op."

Hij maakt de vergelijking met de oorlog in Oekraïne. "We zitten al aan het tiende sanctiepakket tegen Rusland na de illegale inval in Oekraïne, maar na meer dan 100 resoluties van de VN over de situatie in Palestina, gebeurt daar nog steeds niks."

Europa is een papieren tijger

Jean-Marie Dedecker, onafhankelijk parlementslid

Volgens onafhankelijk Kamerlid Jean-Marie Dedecker zullen er niet snel Europese sancties opgelegd worden tegen Israël. En ook een veroordeling van premier Netanyahu is volgens hem helemaal niet aan de orde.

"Netanyahu heeft de steun van Amerika, maar ook van Ursula Von Der Leyen (voorzitter Europese Commissie, red.), want de Duitsers zitten nog steeds met een schuldgevoel na de holocaust. Europa is een papieren tijger", besluit Dedecker. 

De positie van de Verenigde Staten is volgens Peter Mertens "de olifant in de kamer". "De etnische zuivering die Israël nu uitvoert, is enkel mogelijk dankzij de back-up van Washington. En dus moeten we niet enkel de Israëlische premier Netanyahu veroordelen voor oorlogsmisdaden, maar ook de regering Biden."

De Vriendt: "België kan ook zelf veel doen"

Als er op internationaal of Europees niveau niks kan, moeten we misschien zelf actie ondernemen, vindt De Vriendt. "Want België kan ook zelf veel doen", zegt het Groen-Kamerlid.

"We kunnen bijvoorbeeld in kaart brengen wie de bevelen geeft om oorlogsmisdaden uit te voeren en individuele sancties tegen mensen binnen het Israëlisch leger uitvaardigen. En je kan ook nationaal een importverbod opleggen op bepaalde producten."

Egbert Lachaert van Open VLD vindt ook dat er iets moet gebeuren, maar benadrukt dat België alleen daarvoor te weinig slagkracht heeft. "We moeten coalities maken met andere landen binnen Europa die actie willen ondernemen", vindt de voormalige voorzitter van de Vlaamse liberalen.

"En als we een fundamentele oplossing willen vinden, moet er een vredesconferentie komen, want we hebben ook landen als Egypte en Qatar nodig", besluit hij.

BEKIJK - Het debat in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Meest gelezen