© cbh

Meer dan 24 uur na fatale schot nog steeds geen spoor naar man die advocate (58) doodde: “Er wordt met man en macht gezocht”

Meer dan 24 uur na de moord op de Oost-Vlaamse advocate Claudia Van Der Stichelen (58) in Sint-Lievens-Houtem, is er nog steeds geen spoor naar de dader. De vrouw werd voor de deur van haar huis doodgeschoten. Haar zoon die haar met een wapen ter hulp schoot, raakte zwaargewond. “We gaan ervan uit dat er een link is met een dossier van de advocate”, zegt het parket.

cel gjs cbh tg

Ook zondagochtend werd er in Sint-Lievens-Houtem gezocht naar de dader. Daarbij werd een politiehelikopter ingezet, en speurders zochten op de oprit van de advocatenwoning met een metaaldetector naar mogelijke kogelhulzen die de dader zou hebben achtergelaten. Het bos tegenover de woning, waarlangs de dader zou gevlucht zijn, werd afgesloten voor sporenonderzoek.

“Er wordt met man en macht gezocht”, zo verzekert het parket Oost-Vlaanderen. Voorlopig zonder resultaat.

Het schietincident deed zich zaterdagmiddag voor in Eiland in het Oost-Vlaamse Sint-Lievens-Houtem, aan het advocatenkantoor. Een onbekende man zou rond 13.20 uur aangebeld hebben aan de advocatenpraktijk, en ontvangen zijn door Van Der Stichelen. De advocate werd van dichtbij neergeschoten voor het gebouw. Haar lichaam lag in de voortuin. Zij overleed aan haar verwondingen.

LEES OOK. Collega’s en vrienden “met verstomming geslagen” na moord op advocate Claudia (58): “Ze vocht als een leeuwin voor haar cliënten”

Ook haar 22-jarige zoon raakte gewond aan de schouder. Hij zou tussenbeide gekomen zijn, toen hij het tumult hoorde. Daarop schoot de dader hem drie keer in de schouder. Hij werd naar het ziekenhuis gebracht maar is niet in levensgevaar. Hij kon intussen verhoord worden en wordt vandaag nog geopereerd.

Eric Flamee, de echtgenoot van Van Der Stichelen en eveneens advocaat, kwam even later terug van een fietstocht en stelde ter plaatse vast wat er gebeurd was.

Meester Claudia Van Der Stichelen© rr

Autopsie

Getuigen zagen kort na de moord een man met een grijze overall, laarzen en een rugzak te voet weglopen. Wie die man is, blijft voorlopig een vraagteken. Volgens het parket Oost-Vlaanderen kon hij nog niet geïdentificeerd worden.

Zondagochtend voerde een wetsdokter een autopsie uit op het lichaam van de vermoorde advocate. Daarbij kwamen geen verrassingen aan het licht: de vrouw is overleden door brutaal wapengeweld.

Op de plek van de misdaad was ook een wapen achtergebleven. Uit onderzoek is nu gebleken dat het niet om het wapen van de dader gaat. Het zou gaan om een wapen, allicht een alarmpistool, waarmee de zoon zijn moeder te hulp schoot. Dat betekent dat de dader zijn wapen heeft meegenomen.

(Lees verder onder de video)

© TVO

Politiezones in de omgeving houden een klopjacht op de dader van wie de identiteit volgens het parket nog niet bekend is. “Er worden momenteel camerabeelden uit de omgeving bekeken”, zegt procureur Verschuere. Ook een speurhond werd ingezet om de verdachte te zoeken, maar zonder resultaat.

Wat het motief van de dader is, is nog niet duidelijk. “Alle pistes liggen open en worden onderzocht”, zegt de persmagistraat. “We gaan ervan uit dat er een link is met een dossier van de advocate. Maar daar zijn we niet zeker van.”

Baby D.

Van der Stichelen pleitte onder meer in de spraakmakende zaak rond de mensonterende behandeling van baby D. Daarin stond de advocate de draagmoeder van het kind bij. Zij had de baby beloofd aan een Antwerps koppel, maar verkocht het kind later aan een Nederlands echtpaar. Die zaak kreeg erg veel aandacht in de media. De draagmoeder werd uiteindelijk veroordeeld tot één jaar cel met uitstel en 1.650 euro boete. Nu hield de advocate zich vooral bezig met echtscheidingsprocedures.

© BELGA

Advocatuur in rouw

Intussen heeft Peter Callens, de voorzitter van de Orde van Vlaamse Balies, een reactie gepost op sociale media. “Als het onderzoek uitwijst dat Mr. Van der Stichelen neergeschoten is, omdat zij advocaat is, dan is bijzonder erg”, klinkt het. “Het toont aan dat ons beroep gevaarlijk geworden is en dat advocaten kwetsbare doelwitten zijn.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER