© BELGA

Isaac Kimeli wint CrossCup Roeselare na beklijvend sprintje tegen trainingsmaatje en telt af naar EK voor eigen volk

Isaac Kimeli heeft zondag de CrossCup in Roeselare gewonnen. Hij haalde het in een spannend spurtje tegen zijn trainingsmaatje Robin Hendrix.

Michiel Verheirstraeten
Bron: BELGA

Een vijftal bleef lange tijd samen op Schiervelde, met naast Kimeli en Hendrix ook nog Guillaume Grimard, Nicolaï Saké en Marco Vanderpoorten. Het was die laatste die als eerste afhaakte en als vijfde finishte. Grimard ging in de voorlaatste ronde tegen de vlakte, maar hij wist zich te herpakken en deed nog mee voor de overwinning. Hij haalde het van Saké voor de derde plaats en moest maar vijf seconden toegeven op Kimeli, die de spurt won van Hendrix.

Kimeli onderstreept met zijn overwinning dat hij stilaan klaar is voor het EK in Brussel op 10 december, waar hij zijn bronzen medaille van vorig jaar uit Turijn te verdedigen heeft. Grimard blijft leider in het klassement. Pieter-Jan Hannes ontgoochelde in Roeselare met een elfde plaats. Hij wil naar het EK, maar daarvoor moet hij op het BK binnen drie weken in Hulshout in de top zes eindigen.

Aftellen naar EK in Brussel: “Enige kans in mijn leven voor eigen volk”

Kimeli onderstreept zijn goede vorm richting EK in Brussel op 10 december. Pas op vrijdag landde Kimeli in Brussel na een hoogtestage van een dikke maand in Kenia. “Ik was nog wat vermoeid van de zware trainingen op stage en de reis”, vertelde hij na afloop. “Daarom maakte ik er geen al te harde wedstrijd van. Toen er in de eerste ronde een eerste keer versneld werd, dacht ik even dat ik pas rond de tiende plaats zou eindigen, want ik moest echt zoeken naar mijn ritme. Uiteindelijk kwam ik er door en heb ik zelfs niet alles moeten geven. De bedoeling was om fris uit de wedstrijd te komen en morgen meteen weer stevig te kunnen trainen, en ik denk dat ik daarin geslaagd ben.”

Kimeli stond al twee keer op het podium van het EK veldlopen: zilver in Tilburg in 2018 en brons in Turijn in 2022. Ook in Brussel wil hij op het podium eindigen. “Ik ben van Halle, maar ik zie Brussel toch een beetje als mijn thuisstad”, klinkt het. “Het wordt mijn enige kans om een EK voor eigen volk te lopen. Dat is een droom. Ik vloekte wel even toen ik deze week las dat Jakob Ingebrigtsen ook meedoet, maar mijn voorbereiding loopt goed en ik zit helemaal op schema. Ik kruip nu nog twee weken in de hoogtetent en de laatste weken voor het EK slaap ik gewoon op zeeniveau.”

© BELGA

Ruben Verheyden controleert vanop de kop tijdens korte cross

Ruben Verheyden heeft zondag zijn favorietenrol waargemaakt in de korte cross bij de CrossCup in Roeselare. Hij controleerde de wedstrijd vanop de kop.

Het wedstrijdbegin was eerder traag, maar Verheyden controleerde wel altijd en liep vaak aan de leiding. In de tweede en laatste ronde nam hij wat afstand, maar groot werd de kloof nooit. Aan de finish had de halvefinalist van het WK atletiek in Boedapest op de 1.500 meter drie seconden voorsprong op Maxime Delvoie en vijf seconden op Ward Leunckens.

“Mijn trainer had mij opgedragen om rustig te starten”, zei Verheyden na afloop. “Maar de beste manier om door de bochten te gaan is nog altijd als eerste, dus ik probeerde wel om altijd op kop te zitten. In de tweede ronde duwde ik na elke bocht wat door om een kloofje te slaan en dat is gelukt.”

Verheyden was er de afgelopen twee jaar bij in de Belgische Mixed Relay op het EK cross, met in Dublin in 2021 brons. Uiteraard wil hij ook de selectie halen voor het EK op 10 december in Brussel. Daarvoor moet hij top twee lopen op het BK op 19 november in Hulshout. “Die wedstrijd is heel belangrijk voor mij”, legt hij uit. “Maar zo zal iedereen denken, dus het wordt strijden op het BK. Ismael Debjani komt er dan ook nog bij. Hoe ik mij voorbereid op zo’n EK cross? Gewoon heel veel kilometers lopen. Dat past perfect in de planning richting olympische zomer. Het WK indoor in Birmingham sla ik waarschijnlijk over.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer