Een kantoor van BNP Paribas Fortis in Gent.© belga

Banken

Bankieren wordt fors duurder voor veel klanten van BNP Paribas Fortis

BNP Paribas Fortis herschikt zijn tariefformules. Voor veel klanten komt dat neer op een forse verhoging, het standaardpakket gaat van 3,5 euro per maand naar 5,5 euro.

Ruben Mooijman

De grootste bank van het land grijpt de integratie van BPost Bank aan om de tarifering van zijn dienstverlening grondig te herzien. Zowel de pakketten van BPost Bank als die van BNP Paribas Fortis zelf verdwijnen, om vanaf 1 januari 2024 plaats te maken voor twee nieuwe tariefformules: Easy Go en Easy Guide.

Voor veel klanten betekent dat een serieuze kostenverhoging. Het standaardpakket met rekeningbeheer, debet- en kredietkaarten, overschrijvingen en geldopnames kostte tot nu toe 3,50 euro bij BNP Paribas Fortis en 4,50 euro bij BPost Bank. Wie dezelfde dienstverlening wil behouden, is vanaf volgend jaar aangewezen op het Easy Guide-pakket, dat 5,50 euro per maand zal kosten. Voor de meerderheid van de BNP Paribas Fortis-klanten betekent dat een kostenverhoging met 57 procent.

De bank brengt de wijziging bij zijn klanten aan als een verbetering. ‘Er is goed nieuws voor u,’ schrijft de bank in de mailing, ‘met een eventuele impact op uw tarief’. Klanten die geen actie ondernemen, zullen automatisch worden overgeschakeld naar het nieuwe pakket.

BNP Paribas Fortis biedt, behalve Easy Guide, ook een goedkope tariefformule aan: Easy Go. Die kost 2 euro per maand. Maar een kredietkaart, voor veel mensen onontbeerlijk voor online-betalingen en -abonnementen, is in dat pakket niet opgenomen. Zo’n kaart kan als optie wel worden toegevoegd tegen 2,25 euro. In dat geval komen de kosten per maand op 4,25 euro, nog altijd 21 procent meer dan de kosten voor het huidige pakket. Als overgangsmaatregel biedt de bank de extra opties één jaar lang gratis aan.

Voor een minderheid van de BNP Paribas Fortis-klanten betekent de hervorming een kostenbesparing. Zo’n 35 procent kiest nu voor de Premium-formule, die 7,50 euro per maand kost. Overschakelen naar Easy Guide biedt ongeveer hetzelfde serviceniveau voor 2 euro minder, een kostenvermindering met 28 procent. Daarnaast is er ook nog de gratis formule van Hello Bank, voor klanten die volledig digitaal werken. Zij moeten wel apart betalen voor een kredietkaart.

Andere behoeften

‘De voorgestelde overschakeling is gebaseerd op het profiel van de klant’, licht woordvoerster Hilde Junius toe. ‘Klanten die vooral digitaal werken, hebben andere behoeften dan wie nog vaak naar het kantoor komt.’ De Easy Go-formule mikt op klanten voor wie het postkantoor het voornaamste kanaal vormt en die genoegen nemen met een beperkter aanbod. Easy Guide is bedoeld voor de klanten die vooral digitaal werken. Zij zullen voor een bezoek aan kantoor eerst een afspraak moeten maken.

BPost Bank zal op 22 januari volgend jaar haar naam wijzigen in BNP Paribas Fortis. Ook de juridische entiteit achter BPost Bank zal dan verdwijnen. De fusiebank zal 4,8 miljoen klanten hebben. De klanten van BPost Bank behouden hun rekeningnummer.

BNP Paribas Fortis kocht BPost Bank in 2021. Voordien was de bank een joint venture met BPost.

Met twee formules die respectievelijk 2 euro en 5,50 euro kosten, is BNP Paribas Fortis duurder dan KBC. Die bank heeft een gratis formule en een van 3,25 euro per maand. Ook ING is goedkoper, met formules van 1,90 en 5 euro per maand. Maar Belfius is dan weer duurder. De overheidsbank heeft een formule van 5,50 euro per maand en eentje van 7,50 euro.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer