© Dirk Verleyen

80-jarige houdt stille mars in Lochristi om bushalte aan crematorium terug te halen

Jeanine Braekenier (80) uit Ledeberg heeft een stille mars gehouden van aan een bushalte langs de drukke Antwerpsesteenweg in Lochristi naar het crematorium, ongeveer een kilometer verder.  Dat is de afstand die ze moet wandelen sinds vervoersmaatschappij De Lijn in januari heeft beslist om de bushalte rechtover het crematorium af te schaffen. "Ik hoop dat ze op hun beslissing terugkomen", zegt Jeanine. "Langs de weg die ik nu moet lopen zijn geen voetpaden, enkel kiezelsteentjes, en dat is met mijn rollator levensgevaarlijk".

Sinds vervoersmaatschappij De Lijn haar dienstregeling in januari heeft aangepast, stopt de bus niet meer aan het crematorium van Lochristi. Heel wat haltes werden geschrapt, waaronder ook die bushalte. Jeanine "Babouche" Braekenier (80) kan daardoor niet meer rechtover het crematorium afstappen.

"Een schande", vond Jeanine een paar maanden geleden al, "want je wil toch mensen uit je kennissenkring een laatste groet kunnen brengen?" Daarom startte ze in juni een petitie om De Lijn op haar beslissing te laten terugkomen, en een extra halte te vragen aan het crematorium. 

Sinds juni heeft Jeanine zo'n 4.000 handtekeningen verzameld. Intussen kreeg Jeanine een grote tegenslag te verwerken: exact twee maanden geleden overleed haar zoon van 59 onverwacht aan een hersenbloeding.

Nu moet ze niet enkel naar het crematorium om kennissen een laatste groet te brengen, ze wil er ook aan de strooiweide zijn, bij haar overleden zoon. Ze kan wel een beroep doen op een belbus die haar voor het crematorium afzet, maar dat moet 24 uur op voorhand. "Dat is geen oplossing",zegt Jeanine, "hoe kan ik nu 24 uur op voorhand weten hoe mijn gemoedstoestand gaat zijn. Of ik de moed ga hebben om te gaan rouwen en te verwerken aan het crematorium?"

Een belbus is geen oplossing. Hoe kan ik nu 24 uur op voorhand weten of ik de moed ga hebben om te rouwen

Jeanine Braekenier

Op de dagen dat ze naar crematorium in Lochristi gaat, moet Jeanine noodgedwongen van de bus stappen langs de drukke Antwerpsesteenweg, die van Gent langs Lochristi leidt. Als ze daar is afgestapt moet ze nog een eind te voet langs een weg zonder voetpad. "Er liggen enkel kiezelsteentjes langs de weg, en dat is met mijn rollator levensgevaarlijk. Ik blijf daar in steken!"  

Jeanine heeft dan ook een duidelijke boodschap voor minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD): "Ik wil dat de bus (lijn 76 van De Pinte naar Wachtebeke, nvdr) blijft stoppen aan het crematorium. Ze moeten naar de mensen luisteren. Minister Peeters heeft toch de macht van de subsidie, ze heeft toch meer te zeggen dan De Lijn?"

© Dirk Verleyen

Samen met Jeanine wandelden vanmiddag zo'n vijftig andere misnoegde gebruikers van De Lijn mee, elk met gelijkaardige motivatie: "Via een organisatie begeleid ik daklozen, vluchtelingen en mensen in armoede in hun rouwproces", klinkt het bij Els. "Sinds de bus is afgeschaft kunnen mijn mensen niet meer aan het crematorium geraken, en kunnen ze daar dus niet meer rouwen". "De mensen zijn niet mobiel genoeg meer om die lange afstand te overbruggen", klinkt het ook. "Zonder openbaar vervoer geraken we er niet meer".  

© Dirk Verleyen

De Lijn laat weten dat ze de halte niet opnieuw in de gewone dienstregeling zal opnemen en wijst erop dat passagiers belbus 175 kunnen reserveren. "Ze kunnen ook afstappen aan halte Lochristi Lichtelarestraat. Vanaf daar is het nog 650 meter wandelen tot de halte Lochristi Crematorium Westlede", klinkt het.

Vanaf 6 januari 2024 zullen de bussen 76, 77 en 78 daar frequenter rijden, ongeveer om het kwartier. Vanaf dan kunnen mensen ook de Flexbus gebruiken, een nieuw systeem dat vervoer op maat aanbiedt na reservatie. De belbus kan je dan een halfuur op voorhand reserveren, in plaats van een dag op voorhand.

Meest gelezen