Erling Haaland was opnieuw dé grote man© AFP

VIDEO. City wint Manchester derby overtuigend van United: Haaland opnieuw uitblinker en invaller Doku krijgt rake trappen

Manchester City heeft zondagavond op de tiende speeldag de Manchester derby gewonnen en dat met dank aan Erling Haaland. De Noorse superster mepte stadsrivaal Manchester United op Old Trafford met een penalty en een kopbaldoelpunt tegen het canvas (3-0).

Marnix Taes

Man U begon sterk tegen zijn eeuwige stadsrivaal, maar kreeg City-doelman Ederson aanvankelijk weinig aan het werk. De Champions League-winnaar antwoordde met een reuzenkans maar André Onana hield Haaland met een goede redding van de openingsgoal. Even later kwam de naam van de Noorse goalgetter wel op het scorebord. Rasmus Höjlund trok Rodri neer in het strafschopgebied, Haaland (26.) stuurde Onana bij zijn penalty de verkeerde kant uit.

Aan de overkant wilde Höjlund zijn foutje goedmaken, maar de Deense spits kreeg het leer moeilijk onder controle en kwam oog in oog met Ederson niet tot een schot. Bruno Fernandes knalde in een latere fase van de aanval ver over. De Red Devils kwamen in de slotseconden van de eerste helft nog heel dicht bij de gelijkmaker, maar man-in-vorm Scott McTominay vond Ederson op zijn weg. Opnieuw aan de overkant pakte Onana ook uit met een geweldige redding om een tweede goal van Haaland te voorkomen.

City deed United al in het begin van de tweede helft dood na een lange uitgesponnen aanval. Jack Grealish liet Bernardo Silva de achterlijn halen, de Portugese middenvelder lifte een heerlijke voorzet over de Man U-defensie en aan de tweede paal kopte Haaland zijn tweede van de avond voorbij Onana. Een kleine tien minuten voor tijd nam Phil Foden het sprankeltje hoop van de thuissupporters volledig weg. Rodri haalde uit, maar botste op de vuisten van Onana, die de bal in de voeten van Haaland duwde. In de herneming legde de Noor de bal voor tot bij Foden, die simpel binnentikte. Jérémy Doku kwam pas in minuut 87 op het veld, maar kreeg nog een stevige haal van collega-invaller Antony te verwerken, waardoor beide flankspelers even neus aan neus stonden.

Everton pakt gouden driepunter, Liverpool kent weinig moeite met Forest

Eerder zondagmiddag pakte Everton een gouden overwinning op het veld van West Ham (0-1). De Toffees, die twaalf punten dreigen te verliezen omwille van financieel wanbeleid, hadden genoeg aan een doelpunt van Dominic Calvert-Lewin na rust om het verschil te maken. Voor de Engelse international was het zijn vijftigste in de Engelse hoogste klasse. Amadou Onana speelde de volledige wedstrijd in het hart van het Everton-middenveld.

Ook stadsrivaal Liverpool won zondagnamiddag. De Reds hadden in eigen huis weinig moeite met Nottingham Forest (3-0). Diogo Jota (31.) en Darwin Nunez (34.) zorgden al voor rust voor een comfortabele voorsprong, na rust blunderde Forest-doelman Matt Turner op een diepe bal, waardoor Mo Salah (77.) de score nog verder uitdiepte. Orel Mangala werd tien minuten voor tijd gewisseld.

Het Luton van Thomas Kaminski leed dan weer een logische nederlaag bij Aston Villa. (3-1). Youri Tielemans, die donderdag zijn eerste maakte voor de Villains in de Conference League, kreeg tien minuten speeltijd, Leander Dendoncker kwam pas in de negentigste minuut in het veld. Tot slot deelden Brighton en Fulham de buit (1-1). Timothy Castagne stond negentig minuten tussen de lijnen bij de Cottagers.

De Citizens blijven samen met Arsenal in het spoor van leider Tottenham, Liverpool en Aston Villa volgen enkele punten verder. Brighton, United en West Ham halen nog net de linkerkolom op plaatsen zeven, acht en negen, Fulham, Everton en Forest bevinden zich op plekken veertien tot en met zestien. Voor Luton dreigt het een lang seizoen te worden in de degradatiezone.