stadion
Planet Group Arena
toeschouwers
16679

KAA Gent wervelt in eerste helft voorbij Standard en dankt opnieuw penaltyfenomeen Davy Roef

zo 29 oktober 2023 20:13
  1. 27' - Geel - Jordan Torunarigha
  2. 33' - Doelpunt - Tarik Tissoudali (1 - 0)
  3. 36' - Doelpunt - Hugo Cuypers (2 - 0)
  4. 40' - Doelpunt - Tarik Tissoudali (3 - 0)
  1. 47' - Geel - Zinho Vanheusden
  2. 52' - Geel - Isaac Hayden
  3. 62' - Verv. Marlon Fossey door Gilles Dewaele
  4. 62' - Verv. Hayao Kawabe door Isaac Price
  5. 62' - Verv. Kamal Sowah door Cihan Canak
  6. 63' - Verv. Isaac Hayden door Aiden O'Neill
  7. 67' - Doelpunt - Wilfried Kanga (3 - 1)
  8. 71' - Verv. Hong Hyun-seok door Andrew Hjulsager
  9. 71' - Verv. Tarik Tissoudali door Malick Fofana
  10. 80' - Geel - Matisse Samoise
  11. 87' - Verv. Matisse Samoise door Noah Fadiga
Jupiler Pro League - speeldag 12 - 29/10/23 - 18:32
timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
33'
Tarik Tissoudali
33'
1 - 0
36'
Hugo Cuypers
36'
2 - 0
40'
40'
3 - 0
67'
Wilfried Kanga
3 - 1
67'

Vier goals en drie gestopte/gemiste strafschoppen. Qua spektakelwaarde stelde KAA Gent - Standard allerminst teleur. De Buffalo's wervelden in de eerste helft voorbij de bezoekers via goals van Cuypers en Tissoudali, maar moesten vooral ook doelman Davy Roef bedanken. Het penaltyfenomeen stopte twee elfmeters van Kanga.

KAA Gent - Standard in een notendop:

• Sleutelmoment: In de slotfase ruikt Standard zijn kans wanneer Hjulsager een strafschopovertreding begaat op Djenepo. Ondanks zijn eerdere penaltymisser gaat Kanga weer achter de bal staan, maar hij verknoeit het opnieuw. Geen aansluitingstreffer voor Standard, geen prangend slot.

• Man van de match: Wat een wedstrijd van Davy Roef. De doelman maakte zijn naam als penaltystopper opnieuw waar. Tot twee keer toe wist hij een strafschop van Kanga te pareren. Ook zijn andere reddingen mochten gezien worden. Enkel bij de treffer van Kanga was hij kansloos.

• Opvallend: Standard kan nu al acht competitieduels op rij niet meer winnen tegen KAA Gent. De laatste keer dat dat lukte, was op 8 mei 2021 op Sclessin. Sindsdien verloor het vijf keer tegen Gent en speelde het twee keer gelijk. Voor een Luikse zege in Gent moeten we zelfs al terug naar 3 april 2019.

Ontketend KAA Gent blaast Standard weg

Een penalty na amper twee minuten. Veel beter kon de wedstrijd niet beginnen voor KAA Gent, maar Hugo Cuypers mikte de strafschop slap op Bodart. De toon was wel gezet. Gent nam resoluut het commando en Arnaud Bodart hield Standard overeind toen Kandouss van dichtbij kon koppen.

Halfweg de eerste helft kreeg ook Standard, na tussenkomst van de VAR, een penalty. Kanga was evenwel in hetzelfde bedje ziek als Cuypers en Davy Roef deed zijn reputatie als penaltystopper nog maar eens alle eer aan.

Zo rond het halfuur duwde Gent het gaspedaal nog wat dieper in. Bodart kon pogingen van Hong en Tissoudali nog pareren, maar uiteindelijk kraakte de Standard-doelman toch. Op een doorgekopte corner werkte Tarik Tissoudali de bal via Fossey in doel: 1-0.

De ban was gebroken en amper drie minuten later stond het al 2-0. Op aangeven van uitblinker Brown maakte Cuypers zijn penaltymisser goed met een rake kopbal. Nog voor de rust zorgde een ontketend Gent voor de 3-0. Na een knappe schijnbeweging gaf Tissoudali Bodart opnieuw het nakijken.

Roef voorkomt spannend slot met tweede penaltyredding

In de tweede helft probeerde Standard er toch nog wat van te maken. Zowel Kanga als Sowah stelden Roef op de proef, maar die gaf geen krimp. Halfweg de tweede helft moest de Gent-doelman zich toch gewonnen geven toen Kanga nonchalant balverlies van De Sart afstrafte.

Ondanks de comfortabele voorsprong kreeg Gent het in de slotfase toch nog warm. Roef voorkwam de aansluitingstreffer op een kopbal van Vanheusden en ontpopte zich nog maar eens tot penaltyheld toen Kanga voor de tweede keer een strafschop verknoeide.

Gent ontsnapte zo aan een nagelbijtend slot en knoopt na vier competitiewedstrijden zonder winst weer aan met de zege. Voor Standard komt er een einde aan een ongeslagen reeks van zeven wedstrijden.

Vanhaezebrouck: "Beste dat we dit seizoen al brachten"

• Hein Vanhaezebrouck (trainer KAA Gent): "De eerste helft was van het beste dat we dit seizoen al gebracht hebben. Zij kregen twee grote kansen in cadeauverpakking, voor de rest zijn ze niet aan onze zestien meter geweest. Dat is zonde, want zonder Roef sta je misschien op achterstand. Als zij hun eerste penalty scoren, dan krijg je een heel andere wedstrijd. Onze eerste helft was een referentie, maar toch met dat aandachtspunt. Het waren geen slimme acties bij die penaltyovertredingen, vooral omdat het geen gevaarlijke situaties waren. Roef was één van de uitblinkers, het enige jammere is dat hij een doelpunt slikt. Hong was in de eerste helft ook fantastisch, het hele team was toen heel goed. Brown heeft weer eens een topmatch gespeeld, dat was ook lang geleden. Samoise was ook heel goed op de rechterflank, want Djenepo is niet de minste. Eigenlijk heeft Samoise het Djenepo moeilijker gemaakt dan omgekeerd."

• Carl Hoefkens (trainer Standard): "In de eerste helft was er van alles te weinig. Er was een gebrek aan puur engagement, te weinig passie, te weinig fierheid in de duels. De tweede ballen waren nooit voor ons. Toen we de bal hadden, waren we niet dominant genoeg en konden we moeilijk de bal in de ploeg houden. Het was een heel frustrerende eerste helft, maar ik ben heel blij met de reactie in de tweede helft. Als we willen meedoen voor de plaatsen bovenaan het klassement, dan zijn dit wedstrijden waarin we beter moeten doen. Als die tweede penalty van Kanga binnen gaat, dan kan het nog een ander verhaal worden. Dan is het nog 12 minuten met een 3-2-stand en dan kan het nog heel spannend worden. Maar dat hebben we nagelaten. Ik neem het hem niet kwalijk dat hij twee keer getrapt heeft. Hij is verantwoordelijk voor de penalty's en als hij vertrouwen voelt, dan moet hij het doen. Ik wil spelers die verantwoordelijkheid nemen en die kunnen dan eens de verkeerde dingen doen."

• Tarik Tissoudali (KAA Gent): "De intensiteit was te vergelijken met de wedstrijd tegen Club Brugge, maar we speelden er wel makkelijker doorheen en aan de bal hebben we mooie dingen laten zien. Het was één van onze beste wedstrijden. Dit zijn leuke wedstrijden om te spelen, ook voor de toeschouwers was het leuk. Twee voetballende teams en een open wedstrijd, dat zijn de mooiste matchen. Ik ben blij dat ik het team heb kunnen helpen en dat we de drie punten gepakt hebben na een lange periode zonder overwinning in de competitie. In de tweede helft was het een mentale kwestie. Je staat 3-0 voor, je wil geen tegendoelpunten krijgen. We hebben ook geen gebruik gemaakt van de mogelijkheden die we kregen. Ik ben blij voor Roef, omdat hij van ver komt. Ik hoop dat dit hem vertrouwen zal geven."

Fase per fase

90+6'

Einde

KAA Gent knoopt na vier wedstrijden zonder winst weer aan met de zege. Dankzij wervelend voetbal met drie goals in de eerste helft én penaltystopper Davy Roef houdt het de punten thuis. Voor Standard komt er een einde aan een ongeslagen reeks van zeven wedstrijden.

90+6' tweede helft
90+5'

Cuypers krijgt nog een grote kans vlak voor de neus van Bodart, maar hij heeft te veel moeite met de balcontrole. Bokadi kan zo de angel uit de actie halen.

90+3'

Ook Brown zorgt nog eens voor dreiging. Hij zet zich door op links en brengt de bal scherp voor, Bodart zit er goed tussen.

90+2'

Fofana mikt naast

Gent komt in de extra tijd nog dicht bij een vierde goal na een snelle omschakeling. Cuypers speelt Fofana aan, maar die besluit te onbesuisd naast.

90+2'
90+1'

5 - extra time

Er komen 5 minuten extra tijd bij.
87'

Bij Standard lijkt de veer nu toch gebroken na de tweede penaltymisser. Er komt straks een einde aan een ongeslagen reeks van zeven wedstrijden.

84'

Hjulsager haalt uit

Gent is goed weggekomen en probeert nu zelf weer het heft in handen te nemen. Hjulsager probeert het met een verre knal, recht op de vuisten van Bodart.

84'
penalty gemist
83'

Kanga faalt opnieuw!

Ondanks zijn penaltymisser in de eerste helft gaat Kanga ook nu achter de bal staan en hij mist wéér. Roef kiest de goede hoek. De derde penaltyredding dit seizoen voor de Gentse doelman.

82'

Penalty!

Krijgen we nog een spannend slot? Hjulsager haalt Djenepo onderuit in de zestien en ref Laforge twijfelt niet.

81'
80'

Geel voor Samoise

Djenepo is even ongrijpbaar voor de Gentse defensie en dus trekt Samoise aan de noodrem. Een gele kaart is het logische gevolg.

80'
78'

Roef voorkomt de aansluitingstreffer

Gent moet toch op zijn tellen passen. Vanheusden kan koppen op een hoekschop voor de bezoekers en dwingt Roef tot een redding.

77'

Samoise recht op Bodart

Samoise zet Ngoy makkelijk in de wind aan de achterlijn, maar besluit dan vanuit een wel erg scherpe hoek op Bodart. Gent heeft nog steeds een comfortabele voorsprong, maar Standard heeft de hoop duidelijk nog niet opgegeven.