© BELGA

Davy Roef ontpopt zich opnieuw tot held bij AA Gent door twee (!) strafschoppen te pakken, matig Standard bij rust al uitgeteld

Onderschat Standard nooit en toen AA Gent met 3-0 de rust introk, was zelfs de eeuwige optimist in de KAA Gent Arena nog op zijn hoede. De Rouches probeerden ook heus wel maar net als voor de pauze miste Kanga - oog in oog met Roef een strafschop. Gent dat vooral voor rust wervelde, pakt meteen zijn eerste competitiezege in ruim een maand tijd.

Stefan Smet

Bij de Buffalo’s keerde Kandouss terug uit blessure. Daarnaast kreeg Tissoudali opnieuw de voorkeur op Orban, terwijl De Sart opnieuw in de basis startte. Hierdoor verhuisden Agbor en Fofana in vergelijking met de partij van vorige donderdag tegen het IJslandse Breidablik naar de bank. Hoefkens kon dan weer over een volledig fitte spelersgroep beschikken en bracht uiteindelijk ook de verwachte elf aan de aftrap. De spelers dus die vorige week de ‘remontada’ realiseerden tegen Anderlecht.

Djenepo leek nog iets teveel na te genieten van die memorabele Clasico en toen hij zijn eigen balverlies probeerde goed te maken, haakte hij Cuypers in de eigen zestien. Laforge twijfelde niet en wees meteen naar de stip. De partij was toen amper twee minuten bezig en na een VAR-check mocht Cuypers zich klaarmaken om al een elfmeter te nemen. De Gentse spits was nog niet bij de les en trapte veel te slap waardoor Bodart zelfs moeiteloos redding wist te brengen.

© BELGA

De partij was dan wel zeer spectaculair begonnen maar beide teams namen zeker geen onnodige risico’s. Daardoor moesten de fans in de KAA Gent Arena toch even geduld oefenen op een tweede noemenswaardige doelkans maar na een Gentse hoekschop moest Bodart toch weer vol aan de bak: Kums zette goed voor en Kandouss klom het hoogst maar zag zijn kopbal door de Luikse doelman gekeerd.

Aan de overkant ging Kandouss heel risicivol in de tackle op Kanga. De Luikse bank veerde recht en Hoefkens – die al geel kreeg na protest bij de strafschop – eiste een penalty. Laforge zag er geen graten in maar VAR Vergoote riep hem even later naar de kant en finaal ging de bal alsnog op de stip. Kanga eiste de bal op en kwam oog in oog te staan met Roef en dan krijg je het als spits al wel eens benauwd. Roef hield het hoofd koel en stopte de penalty van de huurling van Hertha.

De Gentse keeper heeft in zijn loopbaan nu al dertien van de 35 strafschoppen gered. Zo krijg je als doelman niet onterecht het predicaat “strafschopspecialist”. De partij brak nu definitief open en Gent ging nu fanatiek op zoek naar een openingstreffer. Brown verstuurde een perfecte flankvoorzet maar de kopbal van Hong werd door Bodart gered. Ook Tissoudali waagde zijn kans maar ook nu lag Bodart in de weg.

© BELGA

Even later was het toch raak. Hong trapte een hoekschop tot bij De Sart die zijn kans waagde maar de bal belandde pardoes in de voeten van Tissoudali en die scoorde met de hulp van Fossey; 1-0 en het Gentse stadion ontplofte. De intensiteit van de duels had duidelijk ook de Buffalo-fans op scherp gezet en dat kon je ook wel zeggen van de blauw-witte garde op het veld. Hong toverde nog maar eens en bediende Brown die andermaal uitpakte met een prinsheerlijke center. Cuypers etaleerde zijn sprongkracht en kopte netjes binnen (2-0).

Als de Rouches nog hoopten op een herhaling van het wedstrijdscenario van vorige week, mochten ze nu niets meer weggeven en daar liep het nog voor de pauze andermaal mis. Na een splijtende pass van een magistrale Hong ging de Luikse defensie aan het klungelen. Tissoudali nam het geschenk in dank aan en zette de 3-0 op het scorebord. De Gentse fans dansten en kraaiden van de pret. De meegereisde Rouches geloofden hun ogen niet.

© BELGA

Desondanks voerde Hoefkens na rust geen wissels door maar de Standard-coach koos er wel voor om de tweede helft met een viermansdefensie aan te vatten. Ngoy kwam zo op de linksachterpositie te voetballen, waardoor Djenepo meteen ook zijn defensieve lijden werd verlost. Gent kwam ook onveranderd uit de kleedkamer en bleef ook onverstoorbaar aanvallen. Cuypers waagde al snel weer zijn kans maar zijn schot zoefde naast.

Standard probeerde heus wel de bakens te verzetten en de Rouches kregen via Alzate ook een prima mogelijkheid maar de Colombiaan besloot in het zijnet. Gent nam bewust wat gas terug. Het drukke programma van de komende weken, noopt nu eenmaal tot efficiënt energieverbruik. Hoefkens wilde duidelijk de handdoek nog niet werpen en gooide op het uur dan maar vier nieuwe namen in de strijd.

© BELGA

Halfweg de tweede helft lukte Standard dan toch de eerredder: De Sart verslikte zich in een controle, Price bracht Kanga in stelling en die knalde onhoudbaar voorbij een kansloze Roef. Vanhaezebrouck reageerde met een dubbele wissel: Fofana en Hjulsager kwamen Hong en Tissoudali aflossen. Fofana demonstreerde al meteen zijn gretigheid met een puike loopactie en dito voorzet maar De Sart knalde in één tijd hoog over.

Gent nam nu ook weer iets meer initiatief en probeerde Standard opnieuw ook wat hoger op het veld op te vangen. Toch kwam Standard plots dicht bij de aansluitingstreffer: Vanheusden knikte de bal goed naar de hoek maar Roef wist met een ultieme reflex de bal nog uit zijn doel te ranselen.

© BELGA

Roef says no: Kanga mist opnieuw vanop de stip

Uitstel van executie of toch niet? Djenepo waagde zich aan een knappe slalom en Hjulsager haakte hem. Kanga mocht opnieuw aanleggen en jawel hoor. Andermaal pakte Roef zijn strafschop klemvast. De Gentse goalie bereikt stilaan een ongeziene cultstatus bij de Buffalo-fans. Reken maar dat Hjulsager hem ook ontzettend dankbaar was.

Hoefkens: “Zo’n eerste helft wil ik nooit meer zien”

Standard weet weer wat verliezen is. Genekt in Gent door een dramatische eerste helft en twee (!) gemiste strafschoppen van Kanga, twee keer gepakt door Davy Roef. “Onze eerste helft kon niet slechter”, fulmineerde een kwade Carl Hoefkens.

“Tijdens de rust heb ik tegen mijn spelers gezegd dat ik tevreden was”, aldus een sarcastische Carl Hoefkens na de wedstrijd. “Tevreden omdat we onmogelijk nóg slechter konden spelen als in de eerste helft. In alle facetten van het spel gaven we niet thuis. Zo een eerste helft wil ik in de toekomst nooit meer zien van mijn ploeg.”

Fofana probeerde stiekem nog een doelpuntje mee te pikken maar besloot uiteindelijk ruim naast. Ook Brown stoomde nog eens heerlijk zijn flank af maar de voorzet van de Engelsman bereikte geen thuisspeler. Standard had ondertussen al lang de strijdbijl begraven. Een onwaarschijnlijke ommekeer zoals vorige week, krijgt niet zomaar de omschrijving historisch met zich mee.

Digest

Opstelling AA Gent: Roef; Kandouss, Watanabe, Torunarigha; Samoise (86’ Fadiga), Kums, Hong (71’ Hjulsager), De Sart, Brown; Tissoudali (71’ Fofana), Cuypers

Opstelling Standard: Bodart; Vanheusden, Bokadi, Ngoy; Fossey (62’Dewaele), Kawabe (62’ O’Neill), Alzate, Hayden (62’ Price), Djenepo; Kanga, Sowah (62’ Canak)

Doelpunten: 33’ Fossey in eigen doel 1-0, 36’ Cuypers 2-0, 40’ Tissoudali 3-0, 67’ Kanga 3-1

Gele kaarten: Torunarigha, Vanheusden, Hayden, Samoise

Rode kaarten: geen

Scheidsrechter: Nicolas Laforge

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer