Direct naar artikelinhoud
NieuwsOorlog Israël-Hamas

Ziekenhuizen in Gazastrook steeds meer in het vizier van Israël

Palestijnen na een Israëlisch bombardement in het vluchtelingenkamp van Nuseirat, in de Gazastrook.Beeld NurPhoto via Getty Images

De aanvallen van Israël in de Gazastrook concentreren zich steeds meer op de grootste ziekenhuizen. De Wereldgezondheidsorganisatie is ‘extreem bezorgd’ over de situatie, terwijl wanhopige Palestijnen voedsel en toiletspullen plunderen uit VN-pakhuizen.

Tot op 50 meter van het Al-Shifa-ziekenhuis in Gaza-Stad, het grootste ziekenhuis in Gaza, vielen er zaterdagavond bommen. Israël viseerde daarbij vooral de toegangswegen van het ziekenhuis. Zondag werd ook de omgeving van het Al-Quds-ziekenhuis bestookt. Zodra de telefoonlijnen in Gaza zondagochtend weer actief werden, kreeg de ziekenhuisdirectie de volgende boodschap van het Israëlische leger: “U moet onmiddellijk weg uit het oorlogsgebied rond de terreinen van het ziekenhuis en de omliggende vluchtelingenkampen, en naar de humanitaire zone in het zuiden gaan. U bevindt zich in een oorlogsgebied, en uw leven is in gevaar.”

Volgens de ziekenhuisdirectie is zo’n evacuatie onbegonnen werk. “Er zijn hier meer dan 12.000 vluchtelingen en meer dan 500 patiënten”, zei woordvoerder Raed al-Nems aan The New York Times. “We hebben geen andere keuze dan te blijven opereren.”

Ook internationale hulporganisaties als de Wereldgezondheidsorganisatie en het Internationale Rode Kruis wezen op de onmogelijke oproep van Israël. “Het evacueren van patiënten, vooral zij die op intensieve zorg liggen, beademing krijgen of baby’s in de couveuse, is zo goed als onmogelijk in de huidige situatie”, zei het Rode Kruis. “Men zou medisch personeel nooit voor zo’n dilemma mogen plaatsen.” Toch werden in de loop van zondagnamiddag bombardementen gemeld in de omgeving van het ziekenhuis. Het gebouw zelf lijkt voorlopig gespaard te blijven.

Volgens Israël zijn ziekenhuizen bij uitstek de plaatsen waar Hamas ondergronds hoofdkwartieren heeft gebouwd. Hamas-strijders kunnen er bescherming vinden door de aanwezigheid van honderden patiënten en duizenden vluchtelingen. Een rechtstreeks bombardement op een ziekenhuis zou in binnen- en buitenland tot massale protesten kunnen leiden. Daarom is Israël erop gebrand om de ziekenhuizen zoveel mogelijk te ontruimen om zo de Hamas-hoofdkwartieren te kunnen infiltreren. Israël meldt dat het zaterdag al 450 doelen bombardeerde. Volgens Hamas kwamen deze maand al meer dan 8.000 Palestijnen om.

De vele troepen en tanks die afgelopen weekend Gaza binnentrokken, tonen dat Israël ook over de grond het offensief opvoert. Volgens Benjamin Netanyahu is ‘fase twee' van de oorlog tegen Hamas nu ingegaan, al specifieerde hij niet precies wat hij daarmee bedoelde. De premier voorspelde alleen “een lange en zware oorlog tegen Hamas”.

Bij veel inwoners in Gaza lijkt inmiddels de absolute wanhoop toe te slaan. In het midden en zuiden van de Gazastrook namen mensen zondag bloem en hygiënespullen mee uit pakhuizen van de UNRWA, de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen. Veel Palestijnen zijn nu al afhankelijk van voedselpakketten, maar volgens UNRWA-directeur Thomas White zijn er te weinig leveringen om alle Palestijnen te voeden.