ANALYSE. “Galarza leek wel een opbouwer uit het handbal”

KRC Genk bespaarde zichzelf een fysieke veldslag op het zware veld van Kortrijk. Racing demonstreerde tegen een afwachtende thuisploeg hoe je een muur sloopt.

Marnik Geukens

Wouter Vrancken verdient een pluim. De Genkse coach anticipeerde perfect op het tactische plannetje dat Glen De Boeck, onder wie hij nog ooit assistent was in Kortrijk, had uitgetekend. De coach van Kortrijk koos ervoor om de bus te parkeren en dat vond Vrancken duidelijk niet erg. Hij droeg zijn ploeg op om de bal in een razend tempo te laten rondgaan. Waardoor er een minimum aan duels volgde en de enthousiaste thuisaanhang amper de kans kreeg om zich achter haar ploeg te scharen.

Het gevolg was een spel van kat en muis, waarbij de jagende Genkenaars hun rol perfect invulden. Niet alleen zorgde targetman Arokodare ervoor dat hij aanspeelbaar was, hielden de flankaanvallers Paintsil en Fadera het veld breed en rukten de backs Munoz en Kayembe gretig op. Ook de driehoek op het middenveld draaide op volle toeren. Galarza leek wel een opbouwer uit het handbal, hij hield met een precieze passing en snelle flankwissels het tempo hoog en de ruimtes groot. Bovendien won hij in de omschakeling bijna elk duel. Daar werd hij bijgestaan door een kwieke Hrosovsky, die bijzonder snel omschakelde bij balverlies en al heel hoog voor de recuperatie zorgde. Bovendien produceerde hij in het zog van een onvermoeibare Heynen talloze spurts achter de thuisdefensie.

© Isosport

Op die manier kwam het gevaar van overal en verzeilde een machteloos spartelend Kortrijk in een wurggreep. Die werd pas na rust dodelijk. Toen kwamen de ballen sneller en strakker voor doel, waar Arokodare weer deed wat hij al een heel seizoen foutloos doet: de bal binnenkoppen. Eén keer de 0-1 tegen de netten was gevlogen en een attente Vandevoordt de laatste stuiptrekkingen van de thuisploeg had geneutraliseerd, werd het licht definitief gedoofd door Paintsil en Munoz (0-3).

Zo pakte KRC Genk zijn eerste 6 op 6 van het seizoen en blijft het met 14 op 18 een machine buitenshuis. Benieuwd of die reputatie zaterdag overeind blijft in een boeiende topper op het veld van Antwerp. De titelverdediger is na de nederlaag op Club Brugge zowaar uit de top 6 gesukkeld.

Maar drie dagen voor de verwachte hoogspanning op de Bosuil volgt voor Genk al een bekertrip naar Visé. Waar waarschijnlijk verschillende spelers mogen bewijzen dat ze aanspraak kunnen maken op meer speelminuten. Het kan immers moeilijk anders of tal van vaste waarden mogen in deze hectische periode het duel op het veld van de eerstenationaler overslaan.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer