Israëlische premier Netanyahu: "Staakt-het-vuren is overgave aan terreur", Hamas verspreidt video van gijzelaars

Hamas heeft een nieuwe video verspreid met drie gijzelaars. Ze vragen aan Israël om hen zo snel mogelijk te bevrijden. Tijdens een grondoperatie heeft Israël afgelopen nacht een soldaat kunnen bevrijden. Intussen loopt de dodentol in de Gazastrook op tot 8.306, waaronder 3.457 kinderen.  Verder meldt Israël dat grondtroepen Gaza-stad hebben bereikt. Volg hier de laatste ontwikkelingen in de oorlog tussen Israël en Hamas.

Wat heeft dit conflict doen oplaaien? Zaterdag 7 oktober voerde de extremistische Palestijnse organisatie Hamas een verrassingsaanval uit in het zuiden van Israël, waarbij Hamasstrijders burgers vermoordden en ontvoerden. Als reactie verklaarde Israël Hamas de oorlog.

Een blik op de huidige situatie:

  • De dodentol aan Palestijnse kant ligt momenteel op 8.306, onder wie 3.547 kinderen en 2.136 vrouwen. Aan Israëlische kant blijft het aantal doden stabiel met 1.400.
  • Israël meldt dat de grondtroepen steeds verder Gaza binnendringen. Op sociale media is te zien hoe Israëlische tanks de buitenwijken van Gaza-stad binnenrijden.
  • Hamas heeft een nieuwe video verspreid met drie gijzelaars. Volgens Israël zijn er nog steeds 239 gijzelaars in Gaza. De door Hamas gegijzelde Shani Louk (22) is overleden, meldt haar moeder.
  • Op de Westelijke Jordaanoever zijn vier Palestijnen gedood bij een raid in Jenin. In totaal zijn er op de Westelijke Jordaanoever 121 Palestijnen gedood sinds 7 oktober.
  • Gisteren hebben 33 vrachtwagens met noodhulp Gaza kunnen binnen rijden. In totaal hebben 117 vrachtwagens de oversteek kunnen maken.
  • Volgens de Verenigde Naties zijn 1,4 miljoen Palestijnen op de vlucht. De totale bevolking in Gaza is 2,3 miljoen.
Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Israëlische premier Netanyahu: "Zelfs de meest rechtvaardige oorlogen hebben ongewilde burgerslachtoffers"

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft net een persconferentie gegeven. Daarin zegt hij dat het noodzakelijk is om "te vechten tegen de barbaren (Hamas, red.), want de barbaren vechten tegen ons."

Hij spreekt ook de wereldleiders aan: "Het is tijd om te vechten voor een toekomst vol hoop en beloftes of over te geven aan tirannie en terreur. Nu, wees er maar zeker van: Israël zal vechten", aldus Netanyahu. Een staakt-het-vuren is momenteel dan ook niet aan de orde, aldus de Israëlische premier.

Het is tijd om te vechten voor een toekomst vol hoop en beloftes of over te geven aan tirannie en terreur

Hij heeft het ook over een verschil tussen goed en kwaad, een "moreel verschil tussen het opzettelijk doden van onschuldigen en de onopzettelijke slachtoffers van elke oorlog, zelfs de meest rechtvaardige".

Netanyahu herhaalt zijn beschuldiging dat Hamas de Palestijnen gebruikt als "menselijk schild". Volgens hem pleegt Hamas dan ook verschillende oorlogsmisdaden.

Hij herhaalt zijn vraag aan de Palestijnen om te vluchten naar het zuiden en zegt ook dat Hamas "verhindert burgers die gebieden te verlaten, onder bedreiging van geweren".

BEKIJK - Premier Netanyahu: "Oproepen tot staakt-het-vuren zijn oproepen tot overgave aan terreur"

Videospeler inladen...

Hamas verspreidt nieuwe video van gijzelaars: "Netanyahu, jij zou ons allemaal bevrijden"

De Palestijnse terreurgroep Hamas heeft opnieuw een video verspreid waarin drie vrouwen te zien zijn die zeggen dat ze gegijzeld worden door Hamas.

Waar of wanneer de video is gemaakt, is nog niet duidelijk. Het is ook niet duidelijk of ze vrij kunnen spreken.

Onder de video staat de volgende omschrijving: "Een aantal zionistische gevangenen die worden vastgehouden door Al-Qassam (de gewapende tak van Hamas, red.) sturen een boodschap naar Netanyahu en de zionistische regering."

"Hallo, Bibi Netanyahu (de bijnaam van Benjamin Netanyahu, de Israëlische premier, red.)", zegt de vrouw die in het midden zit. "We zijn al 23 dagen de gijzelaars van Hamas. We weten dat er een staakt-het-vuren had moeten zijn. Jij moest ons allemaal bevrijden. Jij hebt beloofd om ons allemaal te bevrijden."

"In plaats daarvan," gaat ze verder, "worden wij gestraft voor uw politieke nalatigheid,  door die mislukking van u op 7 oktober. Er waren geen militairen. Niemand kwam."

"Laat ons gaan. Laat hun burgers (Palestijnen, red.) vrij, laat hun gevangen vrij. Bevrijd ons. Bevrijd ons allemaal. Laat ons nu terugkeren naar onze families!"

Volgens Israël houdt Hamas nog steeds 239 mensen gegijzeld. Vanmorgen is het bericht nog binnengekomen dat één van hen, de Duits-Israëlische Shani Louk (22) is overleden. 

Premier Netanyahu zegt dat de video "wrede psychologische propaganda" is en dat hij er "alles aan zal doen om de gijzelaars naar huis te brengen." 

Hij heeft ook een boodschap voor de vrouwen in video en noemt hen bij naam: "Ik richt me tot Yelena Trupanov, Danielle Aloni en Rimon Kirsht: onze harten zijn bij jullie."

VRT NWS kiest ervoor de beelden niet volledig te tonen. We willen bewust geen forum geven aan de boodschap van een terreurorganisatie.

Bijna twee weken geleden had Hamas ook al een video vrijgegeven van Mia Shem (21). Lees er in onderstaand artikel meer over.

BEKIJK - "Operatie in Gaza van enkele maanden is realistisch", zegt Israëlische ex-commandant in "Terzake":

Videospeler inladen...

BEKIJK - "Ziekenhuizen in Gaza bevinden zich in een humanitair-militaire impasse"

Videospeler inladen...

Israëlisch ministerie stelt voor om Palestijnse bevolking van Gazastrook naar Egypte over te plaatsen

Een Israëlisch ministerie heeft voorgesteld om de 2,3 miljoen Palestijnen in de Gazastrook over te plaatsen naar de Sinaïwoestijn in het noordoosten van Egypte. Dat moet althans blijken uit een document van het ministerie dat is uitgelekt. Het document dateert van 13 oktober, zes dagen na de terreuraanval van Hamas op het zuiden van Israël.

In het document worden verschillende scenario's genoemd. De overplaatsing van de Gazanen naar Egypte wordt als het beste scenario naar voren geschoven voor de veiligheid van Israël.

De plannen in het document weerspiegelen de vrees die al langer in Egypte leeft dat Israël het Palestijnse probleem op die manier naar Egypte zou willen verschuiven. Egypte heeft de voorbije weken ook al herhaaldelijk duidelijk gemaakt dat het geen grote groep Palestijnse vluchtelingen wil opnemen, omdat dat de eis van de Palestijnen voor een eigen staat teniet zou doen. Het zou ook het risico inhouden dat Palestijnse militanten vanuit Egypte Israël zouden aanvallen, wat de vrede tussen Israël en Egypte in gevaar zou kunnen brengen.

Voor de Palestijnen zou het een herhaling van hun grootste trauma zijn, namelijk dat in 1948 honderdduizenden Palestijnen hun dorpen en steden hebben moeten verlaten bij de oprichting van de staat Israël - wat door de Palestijnen de "nakba" of "ramp" wordt genoemd. 

Volgens de Israëlische premier Netanyahu gaat het slechts om een "conceptnota", een hypothetische oefening.

"Hamas stelt eisen in ruil voor toelating om Gaza te verlaten"

De Amerikaanse regering werkt naar eigen zeggen nog altijd aan een oplossing om Amerikanen die in de Gazastrook vastzitten, daar op een veilige manier weg te krijgen en de Amerikaanse gijzelaars die door Hamas zijn ontvoerd vrij te krijgen. Maar volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken stelt Hamas verschillende eisen vooraleer het de toelating kan geven om mensen uit de Gazastrook te laten vertrekken. Over welke eisen het precies gaat, zegt het ministerie niet.

Dag 24: een blik op wat we weten over de Israëlische grondoperatie in Gaza

Israël meldt dat het bij een operatie afgelopen nacht een gevangengenomen soldaat heeft kunnen bevrijden. De militair werd op 7 oktober ontvoerd door Hamas. Veel extra details wil het leger niet kwijt over de bevrijding.

Het Israëlische leger houdt zijn lippen dicht over de omvang van de operaties in Gaza, zowel over welke troepen er aanwezig zijn en waar die zich bevinden.

Drie dagen nadat Israël aankondigde dat het leger "de grondoperaties zal uitbreiden", is het nog steeds moeilijk om een duidelijk zicht te krijgen op de situatie in Gaza.

Vanmiddag heeft premier Netanyahu gezegd dat het leger "methodische" vooruitgang maakt. "De Tsahal (het Israëlische leger, red.) heeft zijn operaties in Gaza uitgebreid en doet dit in afgemeten en zeer krachtige fases, waarbij het stap voor stap op een methodische wijze oprukt." Wat dat wil precies wil zeggen is koffiedik kijken.

Bulldozers en tanks in het noorden van de Gazastrook.

Eén belangrijke indicatie is een video die vanmiddag is verspreid door een journalist ter plaatse. Die toont een aanval op een wagen die op dat moment op de belangrijke Salah al-Din-weg vanuit Gaza-stad richting het zuiden. De wagen moet rechtsomkeer maken en wordt op dat moment aangevallen door een tank. Volgens de Palestijnen vallen er drie doden.

BEKIJK - Journalisten filmen de aanval van een tank in Gaza:

Videospeler inladen...

Voor zover we nu weten rukken troepen op vanuit het zuiden en het noorden van Gaza-stad richting het centrum. Daarnaast heeft het leger meermaals gevraagd aan mensen om te vluchten richting het zuiden. Het lijkt er dus op dat de focus van Israël ligt op Gaza-stad, een belangrijk bolwerk van Hamas.

Volgens Israël is heel wat infrastructuur van Hamas in Gaza-stad gehuisvest. De vrees is groot dat wanneer de Israëlische grondtroepen doorbreken richting de dichtbevolkte wijken, het aantal doden gevoelig zal stijgen. Ook het aantal burgerslachtoffers.

Momenteel zijn er volgens cijfers van de VN 1,4 miljoen - meer dan de helft van de totale bevolking - op de vlucht. Maar volgens diezelfde cijfers schuilen ongeveer 117.000 mensen in ziekenhuizen in het noorden van Gaza, onder andere in het grote al-Qudsziekenhuis, waar vanochtend nog bombardementen waren.

Opslagdepots van hulporganisatie Rode Halve Maan "ernstig beschadigd"

De Palestijnse Rode Halve Maan meldt op X (voormalige Twitter, red.) dat verschillende opslagdepots "ernstig beschadigd" zijn. Het gaat om de pakhuizen in Gaza-stad, een omgeving die momenteel hevig wordt belegerd door het Israëlische leger.

De hulporganisatie voegt toe dat de pakhuizen niet langer operationeel zijn.

Ordeverstoring in Gaza legt 4 distributiecentra stil

De humanitaire situatie in Gaza gaat van kwaad naar erger. Konvooien met noodhulp komen in kleine aantallen Gaza binnen, ziekenhuizen draaien op minimale capaciteit en door een gebrek aan proper water stijgt het aantal zieken. Daarnaast is haast alle voeding op.

"Uit wanhoop" hebben eergisteren duizenden mensen ingebroken in opslagdepots van het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA). Ze hebben er meel en "andere basale overlevingsmiddelen" meegenomen. Door de chaos is de VN genoodzaakt "vier VN-distributiecentra te sluiten".

"Met de ineenstorting van de burgerlijke orde hebben we nu elke dag honderden mensen die proberen de pakhuizen binnen te komen om meel te stelen," zegt Tom White aan het persagentschap Reuters. White is de directeur van de UNRWA.

Hij zegt ook dat een logistieke basis bij de Rafah-grensdoorgang, essentieel voor hulpverlening, steeds moeilijker te bedienen is, omdat er 8.000 mensen schuilen.

Israël laat dan toch VN-afgevaardigde toe, ondanks conflict met Guterres

Ondanks de koele relatie tussen de VN en Israël na uitspraken van VN-baas Antonio Guterres, mag Martin Griffiths, de topman van het VN-agentschap voor humanitaire zaken, toch Israël betreden.

Afgevaardigden van de VN waren niet meer welkom in Israël na een als pro-Palestijns opgevatte uitspraak van Guterres.

Volgens Guterres heeft de terreuraanval van Hamas niet "in een vacuüm" plaatsgevonden, maar is het een gevolg van de jarenlange bezetting van het Palestijnse volk door Israël.

Dat Griffiths nu toch binnen mag, is te danken aan andere VN-lidstaten. Hij zal er hun afgevaardigden helpen evacueren uit de Gazastrook.

BEKIJK - De uitspraak van Guterres en de reacties samengevat

Videospeler inladen...

Sirenes loeien in Jeruzalem

In Jeruzalem loeit momenteel het luchtalarm. Er zouden ook ontploffingen te horen zijn. Of die afkomstig zijn van neergekomen raketten, en of daarbij slachtoffers zijn gevallen, is onduidelijk.

We houden de berichtgeving voor u in het oog en geven zo snel mogelijk een update wanneer we meer weten.

Griekenland onderzoekt of noodhulp ook via zee Gaza binnen kan

De Grieken onderzoeken samen met de Verenigde Staten en de Verenigde Naties of het mogelijk is om humanitaire hulp over zee aan burgers in de Gazastrook te leveren.

Op welke manier dat zou moeten verlopen, nog niet duidelijk. "Dit is een moeilijke en zeer ingewikkelde procedure en we hebben op dit moment geen extra details", meldt Griekenland.

De hulpverlening naar Gaza verloopt momenteel zeer moeizaam. Af en toe kunnen konvooien met enkele vrachtwagens de grensovergang tussen Egypte en Gaza, bij Rafah, oversteken. 

Na 24 dagen oorlog konden 117 vrachtwagens de oversteek maken, een peulschil met het aantal dat voor de oorlog Gaza binnen reed. Er zouden elke dag minstens 100 vrachtwagens nodig zijn om de noodlijdende bevolking te helpen, klinkt het bij de VN.

Rudi Vranckx: "Nu nog in makkelijke fase van grondoperatie"

Het is momenteel onduidelijk hoe de grondoperatie van het Israëlische leger verloopt in de Gazastrook. Druppelsgewijs bereikt informatie onze redactie, maar "het leger is karig met het delen van informatie", zegt Rudi Vranckx vanuit Tel Aviv. 

"Men zit nu nog in de makkelijke fase van de grondoperatie", merkt Vranckx op. "Men is langs de kustweg aan het oprukken die open ligt en daar neemt men dan gebouwen in. Ook dringt men binnen aan de noordelijke grens. Maar ze zijn nog niet aan de dichtbevolkte gebieden."

BEKIJK - Rudi Vranckx: "Als het leger het noorden van Gaza kan afsnijden, zitten we in een nieuwe fase"

Videospeler inladen...

IN BEELD - Goedemiddag, dit zijn de laatste beelden vanuit Israël en Gaza:

Kinderen in Gaza rijden voorbij puin.
AFP or licensors
Rook duikt op na bombardementen in Gaza-stad.
2023 Anadolu
Nabestaanden nemen afscheid van twee gedode Israëli's.
2023 Getty Images
Raketten worden afgevuurd vanuit het noorden van de Gazastrook.
AFP or licensors
Nabestaanden rouwen bij het al-Aqsaziekenhuis in Gaza.
2023 Anadolu

Luchthaven in Russische deelrepubliek Dagestan is heropend

De luchthaven van Machatsjkala, in Russische deelrepubliek Dagestan, is weer open nadat gisteren een woedende menigte een vliegtuig uit Israël had bestormd. Dat meldt het Russische luchtvaartagentschap op Telegram.

Bij de bestorming zijn 20 gewonden gevallen. Als gevolg was de luchthaven een tijdlang gesloten.

Intussen zullen alle vluchten van Tel Aviv naar Machatsjkala en Mineralnije Vodi herleid worden naar andere luchthavens. Dat melden de Russische autoriteiten. 

Rusland meldt ook dat 60 mensen zijn opgepakt naar aanleiding van de bestorming.

BEKIJK - Zo ging het eraan toe op de luchthaven van Machatsjkala:

Videospeler inladen...

Palestijn doodgeschoten nadat hij Israëlische agent had neergestoken

In Oost-Jeruzalem is een Palestijn gedood nadat hij eerder een Israëlische politie-agent had neergestoken, zo meldt de politie. Na de steekpartij sloeg de dader op de vlucht, maar hij kon worden onderschept en werd "geneutraliseerd".

Het ziekenhuis waar de gewonde agent naartoe is gebracht, zegt dat de agent "steekwonden aan de borst" heeft. Hij is er ernstig aan toe, maar is niet in levensgevaar.

Dodentol in Gaza stijgt tot 8.306, onder wie 3.457 kinderen

In een dagelijkse update van het ministerie van Volksgezondheid in Gaza is een nieuwe dodentol medegedeeld. In de Gazastrook zijn sinds de start van de oorlog op 7 oktober 8.306 Palestijnen gedood, 3.457 onder hen zijn kinderen en 2.136 vrouwen.

Ook op de Westelijke Jordaanoever zijn de spanningen opgelopen. De dodentol is er opgelopen tot 121 sinds 7 oktober.

Aan Israëlische kant blijft het aantal doden stabiel. Daar zijn volgens Israël 1.400 doden gevallen sinds 7 oktober.

Meest gelezen