Belga

Extra ondernemingsraad bij De Lijn in Antwerpen, vakbonden blazen nieuwe acties af na staking van vandaag

In de provincie Antwerpen is er grote hinder bij De Lijn door een spontane vakbondsactie. Ongeveer de helft van de bussen en trams in de provincie is niet uitgereden. De vakbonden voeren actie, omdat ze ongerust zijn over reorganisaties bij de stelplaatsen en onderhoudscentra. Op 8 november komt er een algemene ondernemingsraad bij De Lijn, en in afwachting daarvan komen er volgens vakbond ACOD geen nieuwe acties. De acties van vandaag zou in de loop van de namiddag worden beëindigd.

Volgens vakbonden ACOD en ACV is de helft van de bus- en trambestuurders bij De Lijn niet uitgereden deze ochtend. Dat zeggen de vakbonden op basis van interne gegevens. De Lijn wil voorlopig geen cijfers kwijt, maar eerder vandaag waarschuwde ze hun reizigers voor grote hinder bij streek- en stadsbussen- en trams.

Op de stelplaatsen in Westerlo en Mol is geen enkele bus vertrokken vanmorgen. "En daarnaast zien we ook veel solidariteit bij andere stelplaatsen, zowel bij de bussen als bij de trams", zegt ACOD-secretaris Geert Vermunicht. "We schatten dat zowat de helft niet is uitgereden."

De christelijke vakbond bevestigt die cijfers. "In Antwerpen en Rumst rijdt de helft niet, in Mechelen is een derde niet buitengereden en in Turnhout nog iets minder", aldus Cynthia Claes van ACV.

Laatste signaal

De staking is een uitloper van de acties van eind vorige week, na de aankondiging dat sommige stelplaatsen moeten sluiten. In de provincie Antwerpen gaat het over Westerlo en Mol. "Dit is een laatste signaal dat we geven in aanloop naar een algemene ondernemingsraad op 8 november, waar we onze vragen zullen voorleggen", zegt Vermunicht. In afwachting volgen er geen nieuwe acties.

Het personeel van De Lijn zit nog met veel vragen, volgens Cynthia Claes. "Er is geen duidelijkheid voor hen. Een herlokalisatie betekent een hele herinrichting van je leven en wat met de verplaatsingskosten? Bovendien is voor Westerlo de dichtstbijzijnde stelplaats van Heist-op-den-Berg al volzet, terwijl de meesten het liefst naar daar zouden gaan."

App van De Lijn

De Lijn volgt de situatie op en zal regelmatig updates plaatsen op de website en in de app. "Door de onaangekondigde actie is het moeilijk om zicht te krijgen op de exacte situatie. Reizigers kunnen de app raadplegen om goed bij te houden of hun tram of bus rijdt", vertelt Marco Demerling, woordvoerder van De Lijn.

Meest gelezen