© rr

Stéphane Moreau, de “Waalse Berlusconi”, zou toch een ontslagpremie van 8,6 miljoen euro krijgen

Met een royale ontslagpremie van 8,6 miljoen euro wou voormalig PS’er Stéphane Moreau het loonplafond van de Waalse regering omzeilen. De rechtbank trok die premie in, maar Moreau zou nu toch gelijk kunnen krijgen.

Siska Thuysbaert

Een nieuwe wending in de fraudezaak rond Nethys, de Luikse energie-intercommuncale, dringt zich aan. Die zaak houdt de Waalse politiek al jaren bezig en draait voornamelijk rond de ex-bestuurders van Nethys die zichzelf op allerlei manieren verrijkten met overheidsgeld, terwijl de Waalse politici een oogje dichtknepen.

© BELGA

De bekendste naam in de Nethys-affaire is die van Stéphane Moreau, ook wel de “Waalse Berlusconi” genoemd. Hij is de voormalige CEO van het bedrijf en was ook politiek actief bij PS. In 2019 haalde hij de Vlaamse media, omdat hij zichzelf een royale uittredingsvergoeding van 8,6 miljoen euro zou uitkeren. De rechtbank blokkeerde die premie niet veel later, omdat ze het Waals decreet voor ‘deugdelijk bestuur’ omzeilde. Daarmee wou toenmalig Waals minister-president Paul Magnette (PS) een plafond stellen aan het loon van de overheidsmanagers. Zij krijgen voortaan jaarlijks maximaal 245.000 euro bruto, alle extra vergoedingen en hun salaris samengeteld.

Twee dagen voor het loonplafond in werking trad, hadden de topmannen van Nethys een constructie van uittredingsvergoedingen opgezet. In totaal ging het om zo’n 15 miljoen euro. Meer dan de helft daarvan was bestemd voor Stéphane Moreau. Volgens Waalse media zou Moreau dat bedrag nu alsnog kunnen binnenrijven, omdat het Grondwettelijk Hof dat loonplafond als onwettig bestempeld in een arrest. “Omdat er sprake is van eenzijdige contractbreuk en het decreet niet voorziet in overgangsmaatregelen”, klinkt het.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer