“Als je lichaam langer nodig heeft om cafeïne te verwerken, heb je meer kans op een hartaanval”: en dit koffiegen bepaalt dat
Heb je ook het gevoel dat je dagelijkse kop koffie amper alertheid en concentratie veroorzaakt? Dat kan te maken hebben met het koffiegen in je lichaam. Volgens wetenschappers bepaalt dit gen hoe je reageert op koffie, en kan het zelfs iets zeggen over je kans op hart- en vaatziekten. Wat wordt er precies bedoeld? En wanneer stijgt je risico op hartaandoeningen? Diëtist Michael Sels legt uit.
De ene persoon drinkt zonder zorgen een grote kop koffie voor het slapengaan, terwijl de andere zich dat niet eens kan voorstellen. De ervaringen rond koffie kunnen erg verschillen onder mensen. Amerikaanse wetenschappers lijken daar nu een verklaring voor gevonden te hebben. Volgens de onderzoekers is jouw reactie op koffie afhankelijk van het koffiegen CYP1A2. Dit gen, dat verantwoordelijk is voor de afbraak en verwijdering van cafeïne, bepaalt deels hoe jij reageert op een espresso of cappuccino.
Welke reacties zijn er?
“Ongeveer de helft van alle mensen heeft de snelle variant van het koffiegen. Ze hebben twee exemplaren of kopietjes van het gen, waardoor ze cafeïne snel kunnen afbreken”, vertelt voedingswetenschapper en onderzoeker Ahmed El-Sohemy van de universiteit in Toronto. “Door die snelle afbraak ga je minder hard het effect van cafeïne voelen, en sneller trek krijgen in een nieuwe kop. Dit zijn dus vaak de mensen, die zonder moeite een kop voor het slapengaan kunnen drinken.”
“Een tweede groep, ongeveer 40 procent van de populatie, heeft maar één exemplaar van het gen”, vervolgt El-Sohemy. “Zij hebben een eerder langzaam metabolisme.” Deze groep kan in principe langer genieten van de voordelen van een kop koffie dan de vorige. “Tot slot is er ook nog een klein deel van de bevolking, zo’n 10 procent, dat helemaal geen koffiegen heeft.” Zij zouden ultratraag zijn, en heel lang de stimulerende effecten van cafeïne voelen.
“Welk gen je precies krijgt, is erfelijk bepaald”, vertelt diëtist Michael Sels van het UZA. “De genen van jouw ouders zullen bepalen welk koffiegen jij krijgt. Er bestaan trouwens nog zo van die ‘voedingsgenen’. Van pompelmoes weten we bijvoorbeeld dat het bij sommige mensen de werking van bepaalde medicijnen kan verstoren.” Als je het ‘pompelmoesgen’ hebt, en veel pompelmoessap drinkt, kunnen geneesmiddelen tegen bijvoorbeeld een hoge cholesterol minder goed hun werk doen.
Wie er langer over doet om cafeïne te verwerken, wordt geassocieerd met een verhoogd risico op een hartaanval.
Wat heeft het koffiegen te maken met hart- en vaatziektes?
Je koffiegen of de manier waarop je lichaam koffie verwerkt, kan gevolgen hebben voor de gezondheid van je hart. In een studie uit 2006 ontdekten onderzoekers dat mensen, die er langer over doen om cafeïne te verwerken, geassocieerd werden met een verhoogd risico op een hartaanval. Bij mensen met een snel metabolisme was dat niet het geval. Verder zouden mensen met een tragere verwerking, en dus met weinig koffiegen, ook meer risico lopen op een hoge bloeddruk.
“Een mogelijke reden hiervoor zou zijn dat cafeïne die te lang in de bloedbaan blijft hangen schade aan bepaalde lichaamsweefsels kan veroorzaken”, zegt El-Sohemy. “Bij mensen met een snel metabolisme gebeurt dat veel minder.” Al moet er meer onderzoek gebeuren om hier echt zeker over te zijn.
En er is nog een belangrijke nuance...
“Het koffiegen kan inderdaad een rol spelen op je koffiegewoontes”, zegt Sels. “Maar je mag ook echt niet vergeten dat koffie een groot placebo-effect heeft. Veel mensen drinken bijvoorbeeld bewust weinig cafeïne voordat ze gaan slapen, omdat ze verwachten dat ze er slecht door gaan slapen. Of omgekeerd kan het ook. Veel mensen drinken koffie tijdens het werk, omdat ze ervan overtuigd zijn dat hen beter helpt concentreren. Een deel van het succes of ‘ongeluk’ van koffie schuilt dus ook zeker in je mindset. Het is echt niet alleen dat koffiegen, dat je gewoontes zal beïnvloeden.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
HLN Shop
Op safari in de Benelux: vijf zinderende ervaringen om na te jagen
-
PREMIUM
Welke drank is het gezondst bij je ontbijt? Diëtist: “Dit drinken op lege maag verhoogt je metabolisme met 30%”
De ene zweert ‘s ochtends bij een kopje koffie, de andere gaat standaard voor matcha op de nuchtere maag. Maar welke drank helpt je metabolisme het best? En uit wat haal je het meeste energie? Diëtist Michaël Sels zet 6 populaire dranken op een rijtje, van water tot fruitsap, en bespreekt waar je de beste voordelen uithaalt bij het ontbijt. “Hiermee voel je jezelf energieker én verbetert je alertheid doorheen de dag.” -
PREMIUM
'Oatzempic' is nieuwe hype online om af te vallen: hoe maak je het? En hoe werkt het?
Na Ozempic is ‘Oatzempic’ nu de nieuwste hype op TikTok om snel kilo’s te verliezen. Influencers promoten het als een simpel alternatief voor het geneesmiddel en bovendien zonder doktersvoorschrift. Maar is dit écht een wondermiddel of het zoveelste crashdieet? Wat zit er juist in? En kunnen de kilo’s er hiermee afblijven? Diëtisten Sanne Mouha en Michaël Sels nemen de nieuwe trend onder de loep: “Het is slim gezien.” -
-
Spaargids.be
Geniet jij al optimaal van deze fiscale voordelen voor je woning en schuldsaldoverzekering?
-
PREMIUM
Welke granola bevat het minste suiker? Diëtiste proeft er 10 en geeft 5/10 en 9/10: “Voor 1,99 euro is dit een topproduct”
Granola lijkt gezond, maar niet élke variant is de beste keuze. Vaak zit zelfs een product met NutriScore A vol verborgen suikers, zegt diëtiste Sanna Mouha. Ze proeft 10 granola’s uit de supermarkt, geeft een 5/10 en bekroont drie opties die je wél met een gerust hart kan kopen met 9/10. “Per portie krijg je hier evenveel vezels als in twee sneetjes bruin brood.” -
Jobat
Ontslag gekregen of genomen: op welke werkloosheidsuitkering kan je dan rekenen?
Er komen heel wat formaliteiten bij kijken als je werkgever je ‘laat gaan’. Eén van de belangrijkste, waarvoor je ook zelf de nodige stappen dient te ondernemen, is de werkloosheidsuitkering. Terwijl je zoekt naar een nieuwe job – intensief én tijdrovend – zorgt deze vergoeding ervoor dat je niet zonder een inkomen komt te zitten. Maar wanneer heb je er recht op als bediende, en hoeveel bedraagt die uitkering? Jobat.be zoekt het uit. -
Exclusief: al het smakelijke nieuws van HLN Eten elke week in je mailbox
-
PREMIUM
Van Douwe Egberts tot Everyday: welke gemalen koffie zorgt voor de lekkerste kop? Koffie-expert test 10 soorten en vindt 2 toppers
-
KIJK. “Normaal is het 200 gram vlees per persoon, nu is dat 400 gram”: eerste echt lenteweekend zorgt voor stormloop in slagerijen
Een stralende dag betekent traditiegetrouw barbecueën en dat merken ze in de slagerijen. Daar lopen dit weekend tot 40 procent meer bestellingen binnen, en wat opvalt: die bestellingen zijn ook groter. “Normaal is het 200 gram vlees per persoon, nu is dat 400 gram”, aldus Luc De Laet van Butcher’s Store in Hove. -
Waarom je het kookvocht van aardappelen niet mag hergebruiken in sauzen of gerechten
Echte kookliefhebbers maken gebruik van het kookvocht van pasta en rijst, om bijvoorbeeld een extra smaakvolle saus te maken. Maar met het kookvocht van aardappelen mag je níét hetzelfde doen, waarschuwt professor en bio-ingenieur Bruno De Meulenaer: “Bij grote hoeveelheden kan dat dodelijk zijn.” -
PREMIUM
Annelies heeft vorm van ontstekingsreuma en is pijnvrij dankzij plantaardige voeding: kan je de ziekte ‘wegeten’?