Zonhovense vader en zoon veroordeeld voor diefstal en knoeien met chassisplaatjes

Zonhoven -

Een 62-jarige Zonhovenaar en zijn zoon van 33 jaar zijn maandag in Hasselt veroordeeld voor gesjoemel met auto’s en auto-onderdelen. Het duo knoeide met chassisplaatjes en legde vervalste aankoopfacturen voor om de diefstal van de spullen te maskeren.

Geert Houben

In maart 2020 kwam het gefoefel aan het licht tijdens een huiszoeking in een loods langs Industrieweg Zuid in Zonhoven. De speurders zakten naar daar af in het kader van een drugsonderzoek, maar troffen er gestolen goederen aan. Het ging onder meer om een Range Rover, chassisplaten, twee elektrische fietsen en allerhande auto-onderdelen. Dezelfde dag volgde nog een huiszoeking langs de Timmerveldweg in Zonhoven en het was opnieuw prijs. In totaal konden de speurders 24 diefstallen aan de vader en zoon linken. Tot hun buit behoorden ook een Porsche, enkele Mercedessen, wielladers, graafmachines, onderdelen en een aanhangwagen. Een deel van de goederen bleek gestolen te zijn in Duitsland en in Nederland.  

Secretaresse vrijuit

Een drietal jaar zou het duo bezig geweest zijn met dergelijke praktijken. Voor de rechtbank was de schuld duidelijk bewezen. De facturen bleken immers niet overeen te stemmen met de boekhouding van de bedrijven waar ze de goederen ‘gekocht’ hadden. Ook klopte er niets van de voorgelegde inschrijvingsbewijzen en dan was er nog hun gerechtelijk verleden. De vader liep voor het Antwerps hof van beroep al eens acht jaar cel op voor zware diefstallen, heling en valsheid in geschrifte. Zijn zoon kreeg eerder 18 maanden cel voor drugsdelicten en diefstallen. Nu zien ze hun strafblad aangroeien met respectievelijk 30 maanden en twee jaar cel. Daarnaast verklaart de rechtbank bij elk een vermogensvoordeel van 35.000 euro verbeurd. Aan de burgerlijke partijen zijn ze 26.500 euro verschuldigd en de gezamenlijke proceskosten lopen op tot bijna 3.900 euro. Hun secretaresse, die ook moest verschijnen, is door de rechtbank vrijgesproken omdat ze niet op de hoogte was van de praktijken. Er was eveneens de vrijspraak voor een Nederlander die er een wagen had gekocht zonder het te beseffen dat deze gestolen was.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer