Krachtige herfststorm Ciarán op komst, en die zal felle rukwinden en veel regen veroorzaken

Een blik naar buiten leert dat de herfst in het land is. In de tweede helft van deze week krijgen we nog meer regen en wind, door de krachtige herfst­storm Ciarán.

wver

Na de doortocht van storm Babet, waarbij in het Verenigd Koninkrijk zeker 5 doden vielen en grote schade werd aangericht, lijkt de rust voorlopig nog niet meteen terug te keren op de weerkaarten. De Britse weerdienst verwacht donderdag zware regenval, wateroverlast en windsnelheden tot 150 kilometer per uur. De kern van de storm Ciarán schuift vervolgens vanuit het zuiden van Engeland via het Kanaal onze richting op.

“Het gaat om een erg diepe depressie met een heel lage luchtdruk, vermoedelijk zal de storm in Frankrijk vooral lelijk huishouden in Bretagne en Normandië”, zegt weerman Frank Deboosere. “In de kern zelf is het zo goed als windstil, maar naarmate de isobaren dichter bij elkaar liggen, krijg je hogere windsnelheden.” (Lees verder onder de post)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

In ons land zal Ciarán donderdag en vrijdag gepaard gaan met felle rukwinden, voornamelijk aan de kust. “In het westen worden windsnelheden van 70 tot 90 kilometer per uur verwacht, al is het nog een beetje vroeg en kunnen de verwachtingen de komende dagen nog bijgesteld worden.”

Ook zaterdag en zondag zal er behoorlijk wat wind zijn. “Het goede nieuws is dan wel dat de windturbines die dagen volop zullen draaien.”

Geen nachtvorst

“De bomen staan nog volop in blad, de komende dagen zullen dus heel wat takken van de bomen afbreken”, zegt Deboosere. Meestal valt het gros van de blaadjes van de bomen na een eerste vorstperiode, maar het ziet er niet naar uit dat de temperaturen snel zullen dalen. “De aangevoerde lucht is nog altijd erg zacht. Volgende week wordt het wat frisser, maar voorlopig is er van nachtvorst geen sprake.”

Deboosere verwacht eind deze week niet veel zonneschijn en een terugblik op oktober leert dat deze maand wat betreft zonneschijnduur een heel normale maand is. Ook qua neerslag worden er geen records verwacht.

Wat wel opvallend is, is dat oktober een erg warme maand zal zijn. “We gaan zeker in de top tien komen van warmste oktobermaanden ooit, maar dat vinden we ondertussen al niet zo vreemd meer”, merkt de weerman op. “Bovendien is dat goed nieuws voor onze verwarmingsfactuur.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen