Bart De Wever schiet N-VA-verkiezingscampagne op gang: “België is niet op de juiste weg”

“Voor Vlaamse Welvaart”. Met die slogan trekt de N-VA in juni naar de verkiezingen. Voorzitter Bart De Wever zet de boodschap kracht bij in een campagnevideo van maar liefst zeven minuten waarin hij meermaals uithaalt naar “de groen-linkse Vivaldi-regering”. Grote concurrent op rechts Vlaams Belang blijft buiten schot.

jvh
Bron: BELGA

“Uw welvaart wordt de inzet van de verkiezingen in 2024”, voorspelt De Wever. Hij trekt met vier “vuistregels” naar de kiezer. Een begroting onder controle, een rechtvaardige welvaartsstaat, lage belastingen en investeringen in innovatie. 

Federale regering

De N-VA-voorzitter haalt in zijn boodschap meermaals uit naar de federale regering met – langs Vlaamse kant – zijn Vlaamse coalitiepartners Open VLD en CD&V, aangevuld met Groen en Vooruit. Onder die regering is het begrotingstekort verzevenvoudigd op vijf jaar tijd, zijn de leeflonen en langdurige werkloosheidsuitkeringen de hoogte in gegaan, zijn de belastingen gestegen en wordt er veel te weinig geïnvesteerd in innovatie, zegt De Wever.

Hij zet daarbij het verschil met de vorige federale regering, met N-VA, in de verf. Die slaagde erin het begrotingstekort af te bouwen van 12 naar 4 miljard, klinkt het, terwijl het onder Vivaldi is opgelopen tot bijna 30 miljard euro. De N-VA-voorzitter noemt dat “bijzonder zorgwekkend”. “De overheid moet een veilige en betrouwbare economische context creëren die bestand is tegen onverwachte crisissen. België is niet op de juiste weg.” De regering-Michel liet de belastingen op arbeid bovendien met 8 miljard euro dalen, aldus De Wever, en “onder Vivaldi gaat dat opnieuw de hoogte in”. De N-VA-voorzitter zet de schijnwerpers ook op de huidige Vlaamse regering die door N-VA wordt geleid. Die leverde een gezonde begroting af die “evolueert naar een overschot”, zegt hij. 

Links

Vooral links moet het bij De Wever ontgelden. “Het is geen toeval dat de groen-linkse Vivaldi-regering de klimaatvriendelijke kerncentrales heeft gesloten. Of dat radicaal groen-links zich verzet tegen de komst van moderne, duurzame installaties in de haven van Antwerpen”, zegt de N-VA-voorzitter met een verwijzing naar de ethaankraker die chemiereus Inneos daar wil neerpoten. “Linkse partijen lijken niet langer te geloven in vooruitgang, innovatie en groei”, laat hij optekenen. “In verhouding tot de uitgaven investeert België veel minder dan andere landen.”

Opvallend: over migratie, het kernthema van grote concurrent op rechts Vlaams Belang, zegt De Wever in zijn videoboodschap niets. De extreemrechtse partij wordt zelfs helemaal niet vermeld, terwijl het Vlaams Belang in de recentste peilingen met ruim een kwart van de stemmen boven de N-VA uittorent.  

Het streven naar Vlaams zelfbestuur blijft wel centraal staan. Zo zegt De Wever dat “gezond economisch beleid onmogelijk is zolang Vlaanderen niet zelf alle bevoegdheden in handen heeft” en dat N-VA de weg naar een gezonde begroting, een rechtvaardig sociaal beleid, lage belastingen en investering in innovatie “wil volgen met een zelfbesturend Vlaanderen”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen