Bijna geen inflatie meer door dalende energieprijzen, voeding blijft wel fors duurder worden

De inflatie in ons land is in de maand oktober gedaald tot 0,36 procent. Dat blijkt uit cijfers van Statbel. Dat is het laagste niveau sinds januari 2021. Dat is vooral te danken aan de dalende energieprijzen. Neem je die weg uit de berekening, dan is het leven nog steeds 6,55 procent duurder dan in oktober vorig jaar.

Het leven in ons land is de voorbije maand nauwelijks duurder geworden. De inflatie steeg in oktober met 0,36 procent. Dat betekent concreet dat iets dat in oktober 2022 100 euro kostte, nu 100,36 euro kost. Dat is het laagste niveau sinds januari 2021, toen de inflatie 0,26 procent bedroeg. 

"Dat is heel goed nieuws", aldus Peter Vanden Houte, hoofdeconoom van ING. "Het geeft weer dat de inflatie-opstoot, die we vorig jaar gekend hebben, stilaan aan het uitdoven is. Bovendien hebben gezinnen dankzij de automatische loonindexering vorig jaar en dit jaar loonsverhoging gekregen, dus als de prijzen afnemen, is er een toename van de koopkracht."

Prijs winkelkar blijft stijgen

De inflatie is de voorbije maanden aan een sterke daling bezig. In augustus stond die nog op 4,09 procent en in september op 2,39 procent. De neerwaartse curve wordt aangedreven door de energieprijzen, die sinds februari van dit jaar een negatieve inflatie kennen. Afgelopen maand bedroeg die -37,15 procent, tegenover -28,73 procent vorige maand en -22,83 procent in augustus.

"We zien dat de aardgasprijzen 77 procent lager liggen dan vorig jaar, de elektriciteitprijzen meer dan 50 procent lager. Dat heeft de inflatiecijfers natuurlijk sterk naar beneden getrokken", legt Vanden Houte uit. "Als je daar abstractie van maakt, zitten we met een inflatie van 6,8 procent."

De prijs van voeding blijft bijvoorbeeld sterk stijgen. Zo betaal je nu voor een winkelkar 9 procent meer dan een jaar geleden. Producten als olijfolie en aardappelen zijn het sterkst gestegen: daarvoor betaal je nu bijna een kwart meer dan een jaar geleden. Daarnaast zie je ook sterke prijsstijgingen bij hotels en bij bijvoorbeeld roltabak.

"We zien nu wel dat de inflatie bij voeding wat begint af te nemen. De voedingsprijzen dragen voorlopig nog toe bij de inflatie, maar ook daar merken we een dalende trend."

Negatieve inflatie

De Europese Centrale Bank streeft een inflatie van 2 procent na, en toch is het niet problematisch dat we daar nu onder duiken. "Door de sterke daling van de energieprijzen, krijg je nu een heel lage inflatie, maar dat effect zal de komende maanden uitdoven, waardoor je in 2024 weer een stijging zal krijgen, tot zelfs 3 à 4 procent."

"Het zou zelfs kunnen dat we op heel korte termijn naar een negatieve inflatie gaan. Als je die berekent volgens de Europese definitie, zitten we in België nu al aan -1,7 procent. Maar normaal gezien zouden we tegen het einde van het jaar al een hogere inflatie moeten hebben."

Hogere lonen ondanks lage inflatie

Nog opvallend: ondanks het feit dat de inflatie bijna herleid is tot 0, is de spilindex wel overschreden en zullen de pensioenen, uitkeringen en lonen bij de overheid en enkele andere sectoren met 2 procent stijgen. De reden daarvoor is dat benzine en diesel niet meegenomen worden in de berekening van die 'afgevlakte gezondheidsindex'. Als die met meer dan 2 procent stijgt, nemen de pensioenen, lonen en uitkeringen ook toe.

Meest gelezen