De collectie bevat onder meer foto's
Stadsarchief Tongeren

Belangrijke erfgoedcollectie van Borgloon vanaf nu bewaard in stadsarchief van Tongeren

De collectie Groffils, een belangrijke erfgoedcollectie van Borgloon, wordt vanaf nu bewaard in het stadsarchief in Tongeren. De collectie bevat onder meer doodsbrieven, krantenknipsel en foto's. "Het verwerven van deze collectie toont aan dat de nieuwe stad Tongeren-Borgloon volop de kaart van haar lokale erfgoed zal trekken", vertelt Patrick Dewael (Tongeren.nu), burgemeester van Tongeren. 

In het stadsarchief van Tongeren is vanaf nu ook een belangrijke erfgoedcollectie van Borgloon te vinden. Het gaat over collectie Groffils, een verzameling van documenten en voorwerpen over Borgloon en de omliggende dorpen uit de negentiende en twintigste eeuw. Vanaf nu wordt de collectie bewaard in de collectie van het stadsarchief van Tongeren en momenteel wordt alles gedigitaliseerd.

"De collectie Groffils bevat een ware schat aan documenten en voorwerpen over Borgloon en de omliggende dorpen", vertelt Kim Mommen (Vooruit), schepen van Erfgoed in Borgloon. "Er zitten postkaarten in, maar ook doodsbrieven, oude facturen van bedrijven, krantenknipsels, documenten van kastelen en ook voorwerpen uit de fruitteelt van vroeger. Er zijn ook documenten en schilderijen bij die uit Tongeren komen, dus het lijkt ons logisch dat Tongeren de collectie wilde aankopen."

De collectie bevat ook een archief van historische gebouwen
Stadsarchief Tongeren

De toekomstige fusie met Borgloon heeft een grote rol gespeeld voor de stad Tongeren in de keuze voor de aankoop. "Het verwerven van deze collectie toont aan dat de nieuwe stad Tongeren-Borgloon volop de kaart van haar lokale erfgoed zal trekken. Het stadsarchief speelt hierin een belangrijke rol om onze gemeenschappelijke én verschillende identiteiten te duiden en bewaren", vertelt Patrick Dewael, burgemeester van Tongeren.

Ook Jo Feytons (Open Vld-Stroop), burgemeester van Borgloon, reageert enthousiast. "We zijn zeer blij dat het stadsarchief de collectie Groffils heeft kunnen verwerven. Het verhaal waaraan onze beide steden vanaf nu samen gaan schrijven, speelt zich immers niet alleen af in het verre Romeinse of grafelijke verleden. Ook het recente verleden is van belang. Ontwikkelingen zoals de aanleg van het Fruitspoor, de bietenteelt, ontstaan van lokale fabrieken en nieuwe landbouwtechnieken tonen hoe onze streek de afgelopen tweehonderd jaar geëvolueerd is", besluit de burgemeester.

Binnenkort wordt de collectie Groffils digitaal tentoongesteld op de website van het stadsarchief.

Meest gelezen