Palestijnen zoeken onderdak in een ziekenhuis in Khan Yunis
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved.

Voormalig Europees directeur Unicef: "Niemand wordt gespaard, tegen alle internationale regels in"

"Het wordt steeds moeilijker om de juiste te woorden te vinden om de situatie te beschrijven, hoe dramatisch en uitzichtloos het eigenlijk is", zo reageert Geert Cappelaere, voormalig Europees directeur van Unicef in "De ochtend". Hij hekelt daarbij ook het gebrek aan een krachtig signaal vanuit de internationale gemeenschap. 

Geert Cappelaere was, naast Europees directeur, ook een tijdlang regionaal directeur voor Unicef in het Midden-Oosten, en kent de regio goed. Hij heeft nog dagelijks contact met zijn voormalige collega's die actief zijn in Gaza, al wordt het steeds moeilijker om de situatie daar te beschrijven, aldus Cappelaere. 

"Niemand wordt gespaard, en dat tegen alle internationale regels in. Het lijkt alsof Gaza een deel van de wereld is geworden waar geen enkele vorm van humanitair recht nog van toepassing is", zegt de voormalige directeur. Hij is ook kritisch voor de houding van de internationale gemeenschap. "De wereld blijft maar toekijken. De machteloosheid om aan deze situatie een einde te maken is even schrijnend." 

BELUISTER - het volledige gesprek met Geert Cappelaere in "De ochtend"

Medische zorg onmogelijk

Medische zorg in Gaza is volgens Geert Cappelaere bijna niet mogelijk, omdat er amper nog brandstof is, en de elektriciteit is voor een groot deel van de dag  afgesloten. Maar daarnaast zijn ziekenhuizen voor mensen in Gaza ook altijd de plaats geweest waar men naartoe kon vluchten. "Dat komt omdat er de internationale afspraak is dat ziekenhuizen nooit beschoten of gebombardeerd kunnen worden. Maar dat is in Gaza niet langer de realiteit."

"De Israëlische regering heeft het afgelopen weekend gevraagd om het al-Quds-ziekenhuis in het zuiden van Gaza te ontruimen. Maar dat is gewoon onmogelijk. Meer dan 14.000 mensen zijn naar dat ziekenhuis gevlucht. Ook de kinderen en mensen op intensieve zorgen die daar liggen kan je niet verhuizen, dat is onmogelijk", zegt Cappelaere. 

Volgens de hulporganisatie Rode Halve Maan zou Israël opzettelijk raketten afvuren op de omgeving van het ziekenhuis om het medisch personeel, vluchtelingen en patiënten te dwingen het ziekenhuis te verlaten. Israël beweert namelijk dat Hamas zich opzettelijk schuilhoudt in het al-Quds-ziekenhuis. Maar dat zijn volgens Geert Cappelaere excuses om "het onrechtvaardige te blijven rechtvaardigen": "Israël roept eerst de bevolking op om naar het zuiden van Gaza te vluchten, omdat ze het noorden zullen beschieten. Maar vervolgens beschieten ze het zuiden, en zeggen ze dat iedereen terug naar het noorden moet. Dat is gewoon onaanvaardbaar." 

Krachtig signaal internationale gemeenschap

De voormalige Unicef-directeur is ook kritisch voor de internationale gemeenschap, die volgens hem te traag en te zwak reageert. "Men laat het gewoon gebeuren, en het feit dat de wereld niet in staat is om dit te stoppen, is even schrijnend als de uitzichtloosheid van de situatie van de Palestijnse burgers in Gaza", aldus Cappelaere. 

Volgens Cappelaere kan er enkel een oplossing komen als men langs beide kanten rond de tafel gaat zit, en een duurzame oplossing vindt, niet alleen voor deze oorlog, maar ook voor een conflict dat al verschillende decennia oud is. En dat kan alleen maar als de gematigde mensen van beide kanten rond de tafel zitten en gedwongen worden door andere landen en regeringsleiders, aldus Cappelaere. De internationale gemeenschap speelt daarbij dus een belangrijke rol.  

"Het moet een krachtig signaal zijn naar Israël, en daarin spelen de Verenigde Staten een belangrijke rol. Maar het moet ook een krachtig signaal zijn naar de Palestijnen, en daarvoor kijken we naar de Golfstaten in het Midden-Oosten. En dan moeten we ervoor zorgen dat niemand van deze oorlog zal profiteren", zo concludeert Geert Cappelaere. 

Meest gelezen