Vlaams Parlementslid Bruno Tobback: “Slachtoffer zijn van grensoverschrijdend gedrag betekent niet levenslange werkgarantie”.© BELGA

Bij Vooruit sluiten ze de rangen: “Hoe erg ook, slachtoffer zijn van grensoverschrijdend gedrag betekent niet levenslange werkgarantie”

Geen lid van Vooruit die twijfelt aan de officiële reactie van de partij over het ontslag van een medewerkster, die het slachtoffer werd van grensoverschrijdend gedrag. En dus ook niet aan voorzitter Conner Rousseau. “Dit heeft niets met haar functioneren te maken.”

Arnout Gyssels Pieter Huyberechts

“De reactie van de partij was correct. Er is bemiddeld. De persoon die het grensoverschrijdend gedrag plaatste is ontslagen, er is een externe organisatie bijgehaald om te kijken waar het fout gelopen is en alle preventieve maatregelen die zij hebben gevraagd zijn doorgevoerd.” Dat is in een notendop de reactie die elke Vooruit-mandataris geeft als ze gevraagd worden naar de zaak van de ontslagen medewerker. Die kreeg in de nasleep van een klacht over grensoverschrijdend gedrag tegen een leidinggevende de bons van de partij. Wel kreeg ze een dading voor de neus geschoven, met een “aanvullende opzeggingsvergoeding” à rato van vele duizenden euro’s. In ruil zag ze wel af van gelijk welke juridische stappen tegen de partij. Het Nieuwsblad kon die dading via voormalige collega’s van het slachtoffer inkijken.

LEES OOK. Duizenden euro’s om te zwijgen over #MeToo-schandaal: Vooruit koopt rechtszaak af van ex-medewerkster

Vooruit houdt vol dat het een heel eenduidige lezing van de werkelijkheid is om de zaak van grensoverschrijdend gedrag te koppelen aan het ontslag. De partij heeft het over een opeenvolging van negatieve evaluaties. En geen Vooruit-mandataris die reden heeft om daaraan te twijfelen, noch aan de rol die voorzitter Conner Rousseau daarin gespeeld heeft. Volgens hen heeft de klacht niets te maken met de klacht over grensoverschrijdend gedrag. Zij varen liever uit tegen wat zij de kwalijke framing noemen van het verhaal.

“Ik ben verbaasd dat dit nieuws nu toch opduikt, ik weet dat die persoon daar al lang mee aan het leuren is”, zegt een hooggeplaatste bron. “Blijkbaar is alles gepermitteerd om de voorzitter en de partij te schaden. Dit gaat om een ontslag omwille van functioneren, niet omwille van die klacht van grensoverschrijdend gedrag.”

LEES OOK. Medewerkers van Vooruit schrijven open brief: “Wij voelen ons wel veilig”

Ook Vlaams Parlementslid Bruno Tobback zet het relaas weg als een non-verhaal. “Voor zo ver ik weet speelden de feiten zich buiten het werk af en toch heeft de partij ingegrepen en de vermeende dader ontslagen. Veel meer kun je toch niet verwachten? Niemand wordt beter van een verhaal van grensoverschrijdend gedrag, je kunt dat niet ongedaan maken. Maar het biedt ook geen levenslange werkgarantie hé.”

Andere kopstukken doen er liever het zwijgen toe en verwijzen naar politiek directeur Gorik Van Holen, de man die voor het dagelijkse bestuur van de partij instaat. “Hij gaat op een respectvolle en integere manier met mensen om.”

Bemiddeling

Dat alles neemt natuurlijk niet weg dat er een geheimhoudingsclausule met het nodige geld in de schriftelijke overeenkomst staat tussen de partij en de voormalige werknemer. Dat doet op zijn minst vermoeden dat Vooruit een rechtszaak te allen prijze wilde vermijden. Maar volgens ingewijden is dat gewoon het gevolg van de bemiddeling van het Instituut voor Gelijkheid tussen Vrouwen en Mannen.

In de entourage van het slachtoffer wordt hoe dan ook met klem ontkend dat een “opeenvolging van negatieve evaluaties” aan het ontslag vooraf ging. En voor een partij als Vooruit die graag de strijd tegen grensoverschrijdend gedrag aangaat blijft het een bijzonder wrang verhaal.

LEES OOK. Pantser van Conner krijgt intern een stevige barst door ‘uitspraken over Roma-gemeenschap: “Een andere voorzitter had dit niet overleefd”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER