Begijnhof Mechelen met plantenvakken

Bewoners begijnhof Mechelen boos om openbreken voetpaden in ruil voor plantenvakken: "In strijd met historisch karakter van beschermd begijnhof"

Verschillende bewoners van het begijnhof in Mechelen zijn niet te spreken over het uitbreken van voetpaden om er plantenvakken aan te leggen. Ze vrezen dat hun kelders die nu al vaak onder water lopen wanneer het veel regent, nog meer water te slikken zullen krijgen. Bovendien gaat de aanleg in tegen het historisch karakter van het door UNESCO beschermde werelderfgoed, zeggen ze. 

Sinds de zomer van dit jaar is de stad Mechelen begonnen met het openbreken van voetpaden in de Nonnenstraat in Mechelen, de hoofdstraat van het begijnhof. "Momenteel zijn de kasseien voetpaden al op een 10-tal plaatsen opengebroken maar de bedoeling is om dat over het hele begijnhof te doen", zegt Marc Neefs (58) die in een 17de eeuws begijnhuis woont in de Nonnenstraat.

"Alleen heeft de stad daarvoor niet de nodige procedures gevolgd", zegt hij "en van échte inspraak is geen sprake geweest."

Beschermd UNESCO-werelderfgoed

"Niet alleen druist de aanleg van de plantenvakken in tegen het als UNESCO-werelderfgoed beschermde begijnhof. Het heeft er met 16e- en 17e-eeuwse begijnhuisjes  nooit zo uitgezien", zegt Neefs. "Het nu zo veranderen is een historische aanfluiting die haaks staat op het bijzondere karakter van deze buurt."

Nonnenstraat met en zonder plantenvakken in begijnhof Mechelen (voor en na foto)
Marc Neefs

Water in de kelder

Ook zijn de bewoners bang dat ze nog sneller water in hun kelder zullen krijgen. "Sommige plantenvakken komen tot 30 centimeter aan onze gevels. Wanneer het vaak regent, hebben de meesten van ons nu al water in hun kelder - zo heb ik permanent een waterpomp in mijn kelder staan - maar nu zullen onze kelders nog meer water te slikken krijgen", vreest hij.

Zwerfvuil en onkruid

Ze vrezen eveneens dat de straattuintjes al snel in een vuilnisbelt vol onkruid zullen veranderen. "Vlakbij is een fastfoodrestaurant, mensen gooien hier hun afval weg, we zien dat dagelijks rondslingeren. Bovendien is de groendienst van de stad onderbemand. Niemand gaat die plantenvakken tijdig en goed onderhouden", zegt Neefs nog.

Blinden, slechtzienden en bejaarden

Een andere bewoonster maakt zich ook zorgen over oudere mensen die slecht te been zijn. "Een bejaarde dame die hier al 60 jaar woont, durft niet meer naar buiten met haar rollator. In plaats van op het voetpad moet ze nu in het midden van de straat lopen, tussen de auto's en de fietsen. Maar ze is bang en durft dat niet", laat ze weten. "En blinde mensen zijn de gevels als oriëntatiepunt kwijt. Een blind persoon zou al in de voetpadtuin gevallen zijn", zegt ze nog stellig. 

Bejaarde dame met rollator in begijnhof in Mechelen

De bewoners willen dan ook dat er geen groenvakken meer bijkomen en dat de huidige worden verwijderd en dat de voetpaden weer in hun oorspronkelijke staat, met kasseien, worden hersteld.

Reactie stad Mechelen

De stad Mechelen laat weten dat het begrip heeft voor de onrust van de bewoners: "Er zal een waterdichte folie geplaatst worden tussen de groenvakken en de gevels van de huizen, zodat eventuele watersijpeling wordt vermeden."

De groenvakken worden aangelegd in overleg met de dienst Erfgoed, zodat alles conform de wet gebeurt, laat de stad nog weten. Ze stelt dat er wel degelijk overleg was met de buurt.

Ook is het begijnhof ingericht als woonerf, wat betekent dat zwakke weggebruikers er altijd voorrang hebben en auto's er maar maximaal 20 kilometer per uur mogen rijden. De plantenvakken zijn bovendien een efficiënte manier om te vermijden dat er nog geparkeerd wordt in het begijnhof.

Meest gelezen